Din indkøbskurv er tom.

Hyperventilerer du, når du dyrker Pilates? - Måske gør du!

Onsdag d. 03 maj 2017 af Lotte Paarup
Hyperventilerer du, når du dyrker Pilates? - Måske gør du!

 

Du er måske en af mange, der ved dit møde med Pilates aldrig rigtig har forstået måden at trække vejret på. Så er du ikke alene! Vi hører igen og igen, hvor forvirrede mange er, når de bliver bedt om at spænde der og der samt huske på dit og dat, og samtidig trække vejret på en ganske bestemt måde. Det føles for mange temmelig unaturligt. 

Vi har igennem mange år arbejdet med Pilates og åndedræt på en ganske anden måde, end det man traditionelt og historisk kender som Pilates vejrtrækning. Vi har stor succes med dette, og det har givet os mange brugbare erfaringer igennem årene.

Vi har bl.a. erfaret, at rigtig mange udøvere af Pilates faktisk ender med at anvende en form for åndedræt, hvor de i virkeligheden stresser kroppen, og ender i en tilstand af hyperventilation. 

For først lige at slå det fast, behøver hyperventilation IKKE at betyde, at du er bevidst om det. Det kan sagten foregå skjult og ubevidst. Læs mere længere nede...

Læs også artiklen om Pilates og det naturlige åndedræt her

 

Hvad er klassisk Pilates vejrtrækning

For lige aller først at slå fast, hvad der forstås ved den historisk traditionelle Pilates vejrtrækning, så læs med her...

Den klassiske Pilates vejrtrækning udføres med fokus på den såkaldte laterale vejrtrækning, hvor ribbenene bevæger sig mod siderne. Ofte er denne vejrtrækning koblet med udånding via en spidset mund med modstand og lidt fløjtende lyd. Vejrtrækningen er så koblet med en bevidst opspænding af bækkenbund og dyb mavemuskulatur. Dette er kort sagt kernen i meget Pilates træning. Om det præcis var det, grundlæggeren Joseph Pilates gjorde/ønskede, det kan vi ikke vide med sikkerhed – men han var i hvert fald meget obs på vejrtrækning, holdning og mavemuskler.

 

Citat fra Joseph Pilates´ bogudgivelse ”Return to Life Through Contrology”:
Squeeze every atom of air from your lungs until they are almost as free of air as is a vacuum.

 

Problemerne ved den klassiske Pilates vejrtrækning er mange. Fx blokerer den for kroppens naturlige reflektoriske (automatik) arbejde – skaber spændinger og specielt i muskulatur, som blokerer for god bevægelse – nedsætter cirkulationen  og stimuleringen i den nedre kropsstamme (core) og dermed styrke og stabilitet i området.

Med den klassiske Pilates vejrtækning går kroppen ganske enkelt glip af de mange fordele, der ligger i det mere naturlige og optimale åndedræt.

 

Hvorfor opstår hyperventilationen til Pilates

Pilates har som sag tradition for at anvende en speciel type åndedræt, der sammen med øvrige instrutioner afviger en del fra det åndedræt, som kroppen finder mest optimalt.

Ofte sker der det, at underviseren er så fokuseret på at fortælle dig alle de ting, du skal huske i en øvelse. Og dette samtidig med at du skal ånde ind og ud på bestemte dele af en øvelse. Dette i sig selv kan være ganske fint, men det er en hårdfin balance, og kræver en ekstrem dygtig underviser. Underviseren skal desuden være i besiddelse af en dyb viden omkring åndedrættet, for at kunne være opmærksom på udfordrignerne omkring åndedrættet i øvelserne. 

Kort sagt, det er ikke nok at få at vide, hvornår du skal ånde ind eller ud. Din krop skal vide mere... fx om hvordan det skal føles, hvor det skal føles og meget andet. Fx betyder dine udåndinger ekstremt meget, for at undgå denne hyperventilation.

Når dine vejrtrækninger mister kvalitet, og det gælder uanset form for åndedræt, er du i stor risiko for at havne i hyperventilation.

Hvad er hyperventilation

Hyperventilation er en tilstand af ubalance imellem ilt og kuldioxid i blodet. Det kan være en tilstand, du er bevidst om, men oftest er du helt uvidende. 

Hyperventilation betyder, at der ventileres for meget ilt rundt i kroppen, altså overiltning. Det er en tilstand af ubalance imellem ilt (o2) og kuldioxid (co2). Kroppen “overiltes”, hvor kroppen gennemgår en kemisk ubalance. Populært sagt er kroppen “renset for kuldioxid”. Dette forårsager sammentrækning af blodkarrene, og der leveres mindre ilt til cellerne. Da ilt er cellernes ultimativt vigtigste brændstof, er dette et problem!

Der er en lang række faktorer, der kan forårsage denne ubalance. Men oftest opstår hyperventilation, fordi vi ikke ånder helt ud. dvs. vi skal helt tilbage og se på, at vejrtækningen ikke er optimal i sig selv, og hvorfor den ikke er det – hvis man vil gøre sig håb om at komme af med ubalancen.

 

Lidt facts om CO2

Normalt anses kuldioxid for et affaldsprodukt, som vi bare skal af med. Men kuldioxid har faktisk nogle helt essentielle funktioner i kroppens biokemiske processer, og når vi hyperventilerer, sænkes koncentrationen af kuldioxid til et niveau, som er fysiologisk uhensigtsmæssigt.

De primære konsekvenser af dette er, at den såkaldt glatte muskulatur i kroppens kar og andre rør, blandt andet bronkier og urinveje, trækker sig sammen. Her nedsættes iltoptagelsen i cellerne, og nervesystemet slår over i sympatisk (nedbrydende) ​kontrol.


Kan blive en "normal" tilstand for kroppen

Denne skjulte hyperventilation kan blive en "normal" tilstand for din krop, og ikke kun til Pilates træningen. Og din Pilates træning kan være med til at fastholde dig.

Det kan give en lang række problemer som fx dårlig søvn, let udmattet og træt, muskelspændinger, let forpustet og stakåndet, manglende koncentration, dårlig fordøjelse, inkontinens og rygproblemer, tendens til at blive svimmel. Kroppens stresstærskel er desuden grundlæggende lavere, og der er større grad af irritabilitet, frygt og angst.
 

Det nytter altså ikke bare at trække vejret mere, nej det handler om at trække vejret bedre – kvalitet frem for kvantitet - også når du træner Pilates!

 

Du skal stille krav og uddanne dig selv

Med denne viden, er det vigtigt, at du stiller krav til din underviser, og den træning du vælger at gå til. Vi anbefaler også, at du "uddanner" dig selv ved fx at studere nogle af nedenstående anbefalinger. 

Og så skal du vide, at det at trække vejret optimalt kan være en stor opgave. Det gør bliver ikke lettere af, at du samtidig skal udføre øvelser, der er både koordinations krævende og i tilfælde avancerede med store krav til både smidighed og styrke.

 

Du må IKKE undervurdere åndedrættet i din Pilates træning! Det kan gøre underværker, og give dig en helt ny dimension samt oplevelse af Pilates, når du ændrer åndedrættet fra at være den klassiske Pilates vejrtrækning til et mere naturlig og ikke mindst optimalt åndedræt for din krop. 

 

► Det er også en rigtig god ide som basis træning af dit åndedræt og din Pilates træning, at bruge træningsprogrammet Sund ryg med dit åndedræt (Download) .

► På Lotte Paarups nyeste Pilates programmer  eller Intelligent Pilates - Stærk og smidig (Download version) , kan du også opleve, hvordan åndedrættet kan bruges, så du får kvalitet og ikke ender i hyperventilation.

► Læs meget mere GRATIS på åndedrættet.nu om dit åndedræt, og hvorfor det er så vigtigt et redskab for din krop, både fysisk og mentalt.

► Vi anbefaler dig som underviser, at deltage på kurset Åndedrættet i bevægelse

► Hør om vores Pilates uddannelser her

Læs mere i disse artikler

Pilates i moderne form, for både krop og sind!
28-04-2015

Pilates i moderne form, for både krop og sind!

Med mine nyeste Pilates dvd vil jeg gerne sætte fokus på mine personlige favoritter indenfor det o...

Læs mere
Tag med til varmen og få en ny krop
28-12-2016

Tag med til varmen og få en ny krop

Vi afholder hvert år 3 forskellige eventuger på Club La Santa Sport. Vi elser det! og vi ved, at d...

Læs mere
Se film om vores Pilates Matwork og Reformer uddannelse
16-03-2017

Se film om vores Pilates Matwork og Reformer uddannelse

Vi har Danmarks bedste og mest nutidige Pilates uddannelser. Vi kommer hele kroppen rundt, og vi læ...

Læs mere