Din indkøbskurv er tom.

Luk øjnene og træk vejret til ro og ny energi

Lørdag d. 16 juli 2016 af Lotte Paarup
Luk øjnene og træk vejret til ro og ny energi

 

Alle kan have brug for at lukke helt ned bare i nogle minutter, både børn og voksne. Et af de bedste steder at gøre det er på ryggen på gulvet og med lukkede øjne. Det lyder så for let til at være sandt, men det virker - og du fyldes med ro og energi på samme tid.

 

Læs her hvordan og hvorfor det er så effektivt:

 • Du skal ligge på gulvet, netop et hårdt underlag, og fornemme din krops fulde tyngde, gør den så tung du kan ved at slappe godt af!
 • Lig med bøjede knæ og så afspændte ben og hofteled som muligt, så du på denne måde kan fokusere på at blive tung specielt på dit bækken. Så du hviler tungt med dit korsben i underlaget.
 • Hvis dine ben og hofter har svært ved at slappe helt af, de skal være helt slaskede, kan du prøve at lægge underbenene på sofaen eller en stol. Du skal bare sørge for at du bøjer godt i hofterne, og lader benene ligge som de er og ikke retter for meget på dem ift at ligge "perfekt".
 • Læg meget gerne en pude under hovedet, og mest optimalt den specielle , som vist på billedet. På den måde får du ikke bare løftet hovedet men også overkroppen lidt, således både trækker du vejret bedre og slapper bedre af i brystkassen samt nakke og skuldre.
 • Mærk her hvor tung du kan blive i din brystkasse, skulderblade og baghoved.
 • Lad armene ligge hvor du finder dem bedst, fx på maven, til siderne eller over hovedet. Nogle finder det sågar enormt afspændende at lade armene pege lodret mod loftet, hvor man ligesom finder en form for "vægtløs" position.
 • Sidst men ikke mindst skal du lukke øjnene, og optimalt har du en , speciel lavet til at glide ned over dine øjne. Den giver også en lille tyngdefornemmelse, lukker lyset helet ude, og holder dig fast i at holde øjnene lukkede. De fås tilmed med lavendel dulft, som er beroligende (parasympatikus stimulerende).
 • Med de lukkede øjne holder du en del af de udefrakommende stimuli væk, og du kan bedre mærke indad og være tilstede i kroppen.
   

 

Her trækker du bevidst vejret bedre end du normalt ville gøre:

 • Fokuser nu på dit åndedræt, og lad dine udåndinger blive dejligt laaaaange..... gerne gennem næsen. 
 • Giv dig tid og bliv så tung du kan, når du ånder ud.
 • Slap af i hele ansigtet, pande, kæber, øjne - hals nakke og skuldre... 
 • Følg luften sive ind gennem næsen, ned i lungerne... helt ned i bunden og fyld roligt op nedefra op op, som vand i et glas... 
 • Ånd langsomt ud gennem næsen igen... forestil dig, at du tømmer lungerne tømme oppefra og ned igen... 
 • Mærk hele tiden kroppen blive tungere og tungere ned i underlaget, og lad brystet synke tungt med på hver udånding...
 • Forestil dig, at du er en 3-dimensionel kegle, der er bredest forneden og smallest foroven. Når du trækker fornemmer du, at du er RUND, dvs at åndedrættet kan mælrkes hele vejen rundt i din bug og brystkasse.
 • Har du nogle anspændte områder, så forsøg at trække vejret til området... og forestil dig, hvodan du masserer og ilter det. Denne stilling med åndedrættet er super for bækken, ryg og nakke.

 

TIP:

Få en til at læse ovenstående op for dig, stille og roligt, mens du gør det de første gange - på den måde kan du hurtigere lære at gøre det godt og følge instruktionerne. Det er ikke uden betydning, at en anden læser op for dig, da det som bliver sagt, kan betyde rigtig meget for, hvor meget du får ud af det.

 

Læg dig ned! 

Det at ligge på gulvet er specielt effektivt. Naturligvis kan du gøre ovenstående siddende og stående (dog uden øjenpude) eller i en anden yndlingsposition. Men denne rygliggende stilling giver automatisk ro til kroppen - vejrtrækningen bliver bedre og musklerne slapper af.

Det er en super stilling, hvis du lige har brug for at restituere fra hevrdagens tempo. Find et sted på jobbet, hvor du har mulighed, eller i hvert falkd derhjemme.   

At bruge øjenpuden er også en rigtig god ide, hvis du laver decideret afspænding, fx til Yoga eller Pilates. Også børn elsker øjenpuderne, og de har virkelig brug for en pause. Flere og flere børnehaver har forstået betydningen af at holde "hvilepause", hvor man foretager sig forskellige former for afslapning.

God fornøjelse! Brug kort eller lang tid, begge dele virker :)
  

Læs mere i disse artikler

Åndedrættet.nu - Masser af GRATIS artikler, øvelser og videoklip!
27-09-2012

Åndedrættet.nu - Masser af GRATIS artikler, øvelser og videoklip!

På åndedrættet.nu kan du finde tonsvis af gratis artikler, øvelser og video...

Læs mere
Find ro og tilstedeværelse med dit åndedræt
18-11-2014

Find ro og tilstedeværelse med dit åndedræt

Lyt til Lotte Paarups guide til hvordan du overalt kan bruge dit åndedræt til at skabe mere ro og ...

Læs mere
Check dit åndedrætsbarometer!
18-11-2014

Check dit åndedrætsbarometer!

Hvor stresset eller rolig er din krop lige nu? Her giver Lotte dig et genialt tip til, hvordan du kan holde s...

Læs mere
3 videoklip om dit åndedræt
25-01-2015

3 videoklip om dit åndedræt

Her kan du se 3 meget informative videoklip om dit åndedræt, som Lotte Paarup har lavet til sund-f...

Læs mere
Har du brug for en time-out?
29-09-2015

Har du brug for en time-out?

Uanset om du hører til de ekstra sensitive eller ej, kan vi alle have brug for en time-out! Læs ...

Læs mere