Din indkøbskurv er tom.

Find ro og sov godt med et vægttæppe - hvorfor??

Torsdag d. 08 juli 2021 af Lotte Paarup

Sovende dreng med vægttæppe

 

Det kan virke lidt overdrevet, at fortælle om et tæppe med vægt kan være beroligende for kroppen, og få dig til at sove bedre. Ikke desto mindre er det, hvad vi hører igen og igen og igen... Et vægttæppe eller tyndedyne (kaldes det også) giver dig et kærligt kram!

 

Hvad er et vægttæppe?

Vægttæppet er en specialfremstillet tyngdedyne, der er fyldt med små fine glasperler, som øger vægten af dynen. Det kan anvendes som en alm dyne eller som et tæppe i sofaen. Du kan få betræk, der kan vaskes, som var det en helt almindelig dyne. Der fås både et sommer og vinter betræk. Og så er yderstoffet er 100% OEKO-TEX certificeret økologisk bomuld.

 

Hvad gør et vægttæppe?

Det konstante tryk fra dynen stimulerer din krop og dine sanser. Det giver en helt fantastisk følelse af tryghed til nervesystemet. Kroppen finder ro og hvile. Du kan blive virkelig afhængig af dette vægttæppe / tyngdedyne i sofaen eller i sengen. Det er som at blive holdt eller kærligt krammet af et tæppe.

 

Hele familien! også hunden...

Også på børneværelset er vægttæppet genialt. I det hele taget elsker både børn og voksne at blive krammet af tæppet. Rigtig mange fortæller om at sove bedre, mere roligt, dybere og med bedre vejrtrækning samt mindre snakken i søvne. Ja selv hunden elsker at putte sig under tyngdedynen.

Tyngdedynen findes i 2 str: til voksne og større børn samt et børnetæppe. 

 

Godt til meget andet end søvnforstyrrelser

Som nævnt er vægttæppet super til søvnforstyrrelser af forskellig slags.

Det kan i høj grad anvendes af alle, men er også specielt brugt til personer med stress, angst, rastløshed, sanseintegrations udfordringer og specielle udfordringer som fx ADHD, Downs syndrom, Asperger syndrom eller Autisme. 

Tæppet er super til meditativ praksis, åndedrætstræning og afspænding. Undersøgelser har vist, at brug af tyngdedyner/vægttæpper kan reducere stresshormoner i kroppen.

Vi anbefaler, at du benytter vægttæppet både til at ligge, hvile og sove med. Og så er det genialt også når du sidder, over benene eller om skuldrene.

Også gravide kan have stor gavn af at benytte en tyngdedyne under graviditeten.

 

En gammel kendt metode

Det er en gammel kendt metode at anvende tyngde til beroligelse af nervesystemet. Vægten fra Tyngdetæppet giver øget såkaldt proprioceptorisk input til hjernen. Det har ganske enkelt en beroligende effekt på nervesystemet. I praksis føler din krop føler sig mere tryg og udenfor farezone. Dette har alle kroppe med en eller anden form for udfordring fysisk eller mentalt brug for.

Når vi får tryk og massage eller bliver pakket ind i tykke dyner eller som med dette vægttæppe, frigives både oxytocin og serotonin. Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet og får os til at føle os godt tilpas. Serotonin er det samme, som der er i antidepressiv medicin. Så vi har vores helt eget apotek indeni.

I dette indlæg kan du læse lidt om proprioception.

 

Nedenfor ser du et billede af en normalt meget livlig (læs hyperaktiv) hund, der simpelthen sover og finder ro i timevis under vægttæppet.

Chloe i vægttæppe

Og her kommer sommerens bedste tip: At tage vægttæppet med på terrassen til en skøn sommer-aften! 

Vægttæppet med på terrassen