Din indkøbskurv er tom.

Ryst dig til mere energi, frigør rygsøjle, psoas og åndedrættet

Torsdag d. 19 november 2020 af Lotte Paarup


Dette indlæg er skrevet af Åndedrætsekspert og fysioterapeut Lotte Paarup

I 15 år har jeg kendt til denne såkaldte Chi maskine. Den har oven i købet stået i min private kælder i mange af årene, og været brugt med stor fornøjelse engang imellem.

Pludselig en dag for et års tid siden, fik jeg virkelig et gennembrud i forståelsen for anvendelsen af Chi maskinen, og dens store potentiale. Derfor slår jeg nu et slag for den, da den også kan være en virkelig god ven for åndedrættet.

Jeg vil herunder fortælle lidt mere… Dog vil jeg aller første informere om, at dette skriv ikke kun er baseret på forskning, der fortæller om de effekter af at benytte Chi maskinen, som jeg beretter om. De er også baseret på egne erfaringer og tanker samt viden om kroppen.
 


CHI er det kinesiske ord for “livsenergi”

Du benytter Chi maskinen ved at ligge som vist på billedet. Chi Maskinen påvirker rygsøjlen ved blidt at bevæge eller ryste benene fra side til side, som når en guldfisk svømmer. Det er som hvis en anden holder dine ben og vugger dem fra side til side.

Rytmen og tempoet i denne ryste bevægelse er vigtig. Med den originale Chi maskine, får du den helt rigtige frekvens, nemlig 140 svingninger pr. minut. De 140 svingninger i minuttet giver den rigtige harmoniske bevægelse, der oplader kroppen med ny energi.

CHI er det kinesiske ord for “livsenergi” som vi alle har flydende gennem vores krop i større eller mindre grad. Udover at stimulere kroppens Chi, øges blodcirkulationen og dermed iltningen, specielt i området omkring bækken, rygsøjlen, Åndedræt, lunger og organer.
 

Udover at stimulere din energi, er der flere andre gode aspekter i relation til åndedrættet, som jeg her vil nævne:

→ Bevægelserne kan virkelig hjælpe med at forløse spændinger og ikke mindst åbne for det gode 3-dimensionelle dybe åndedræt. Ved de frigørende bevægelser for bækken, rygsøjlen og brystkasse, bliver der ligesom vugget adgang til mere plads til åndedrættet.

→ De vuggende bevægelser ligesom vækker åndedrættet. Du kan måske forestille dig, hvordan lungerne og Diaphragma (åndedrætsmusklen) rystes? På den måde aktiveres sansningen fra disse områder, og hjernen vil automatisk benytte dem på ny.

→ Den påvirker også i høj grad den kære ven psoas musklen (den dybe hoftebøjer), som ligger på hver siden af lænderygsøjlen, dybt inde i maven og løber ned igennem bækkenet, hvor den hæfter sig på lårbenet ved hoftleddet. De vuggende bevægelser både vækker dens sansning, og vugger den blidt til at slippe eventuelle tag, den skulle have i din krop.

→ Når åndedræt, rygsøjle og og psoas forløses, vil dine følelser og oplevelsen af dig selv også kunne forandre sig. Derfor er Chi maskinen også et meget brugbart redskab i bearbejdningen af følelser, som også hænger sammen med åndedrættet.
 

Traume forløsning (release)

Noget andet og helt unikt for Chi maskinen er dens enorme potentiale i arbejdet med at hjælpe kroppen til at forløse traumer. At ryste har i mange år været brugt indenfor kropslig traume terapi. Netop dette kan Chi maskinen gøre på en blid og nænsom måde.
 

Den grundlæggende tanke om at benytte rysten til at arbejde med traumer gennem kroppen, kan forklares ved bl.a. at se på naturen. Når et dyr overlevet en kamp, hvor livet har været truet, ser man hvordan det kort efter ryster… og derfra kan dyret igen bevæge sig fysisk videre på ny…

Det samme ses hos mennesker, når vi er igennem voldsomme oplevelser, der kan være livstruende, eller hjernen opfatter som livstruende. Kroppen vil spontant, nærmest som en refleks, ryste sig i gang igen. Det kan ses som en måde at forløse, slippe og ryste noget af oplevelsen af sig.

Dette kan også bruges i struktureret terapeutisk form, hvilket det gør i flere former for kropsterapi, bl.a. TRE, Trauma release Exercise Therapy.

På samme måde er Chi maskinen et super redskab til at hjælpe din krop med at forløse og arbejde med gamle traumer og oplevelser, der har sat sig – på en blid og nænsom måde.
 


Vær opmærksom ved brug!

Der vil være nogle personer, der endnu ikke er helt klar til at benytte Chi maskinen. Med klar mener jeg, at kroppen kan være i en tilstand, hvor de vuggende bevægelser, og det at overgive sig til disse, ikke er det rigtige.

Det kunne være ved nogle smertefule ryg og nakke poblematikker. Det kan også være i en krop, der endnu ikke er klar fysisk og følelsesmæssigt, til at give slip og forløse.


Her kan du købe den originale SunAncon Chi maskine