Din indkøbskurv er tom.

Trækker jeg vejret ordentligt?

Mandag d. 25 november 2013 af Lotte Paarup

Trækker jeg vejret ordentligt?

Jeg er begyndt at gå til pilates og er i den forbindelse blevet meget opmærksom på mit åndedræt, og hvor vigtigt det er. Desværre har jeg meget svært ved at få vejrtrækningen til at fungere, både til træning og udenfor. Det føles ofte, som om jeg trækker vejret overfladisk, især når jeg bliver stresset - det er, som om jeg ikke kan trække vejret helt igennem, helt ned i maven. Kan jeg 'lære' at trække vejret, så jeg får mere ilt rundt til min krop? Og hvad betyder det egentlig for velværet?
Kristine
 

SVAR FRA LOTTE:

Hej Kristine

Først, mange tak for dit enormt gode spørgsmål, som jeg vil få meget svært ved at svare kort på. Jeg har udgivet 1 bog om åndedrættet og 2 mere er på vej i august. Jeg henviser dertil for yderligere læsning.

Men et stort JA, du kan i aller højeste grad lære at trække vejret bedre. Det kræver, at du får instruktion i dette, og dertil bruger det bevidst hver dag. Aller bedst vil det være, hvis du i en periode laver et decideret træningsprogram for dit åndedræt. Jeg kan anbefale min dvd ”Oxygen” eller ”Sund ryg med dit åndedræt”, hvor du kan træne din vejrtrækning gennem en række målrettede øvelser. Du kan også se forbi min hjemmeside åndedrættet.nu, hvor du finder forskellig gratis information.

Jeg kan godt forstå, hvis du syntes, at det er svært at få vejrtrækningen til at fungere til Pilates træning. Meget Pilates træning udføres desværre med et ret unaturligt åndedræt, hvor det kan skabe mere forvirring (og nogle gange problemer) end gavn. Det er vigtigt, at du benytter naturlig vejrtrækning, når du træner Pilates. På den måde vil du også kunne bruge Pilates træningen hensigtsmæssigt ift. din vejrtrækning til daglig.

Når du får en bedre vejrtrækning, og i det mindste redskaberne til bevidst at udføre en bedre vejrtrækning, vil du være i stand til at ilte din krop langt bedre. Man siger populært, at 90% af din energi skal komme fra dit åndedræt. Dit brændstof skal altså komme fra ilt, som netop er cellernes vigtigste næringsstof.

Det betyder enormt for velværet at have et velfungerende åndedræt; dæmper stress, giver bedre søvn, mere energi, bedre fordøjelse, bedre organfunktion og udrensning, giver smukkere hus, virker slankende, giver færre muskelspændinger, giver massage til kroppen, giver stærkere ryg, mave og bækkenbund, styrker hjertet, nedsætter blodtrykket – og meget andet…

Som du nok kan læse, kan dit åndedræt meget mere, end de fleste i vores vestlige verden regner med. Og det betaler sig faktisk at tage en bedre vejrtrækning lige nu, da din krop med det samme vil reagere positivt på det. så start endelig nu – god fornøjelse!

Med venlig hilsen Lotte Paarup

 

Læs MEGET mere om åndedrættet på åndedrættet.nu

Læs mere i disse artikler

Sådan trækker du vejret
26-12-2012

Sådan trækker du vejret

Hør kort forklaret hvordan du trækker vejret. Udklip fra træningsprogrammet Sund ryg m...

Læs mere
Pilates og det naturlige åndedræt
15-09-2012

Pilates og det naturlige åndedræt

Jeg har nu arbejdet med Pilates i en lang årrække. Startede helt traditionelt, som Pilates udf&osl...

Læs mere