Din indkøbskurv er tom.

Strækøvelser for alle

Søndag d. 04 februar 2007 af Lotte Paarup

Herunder finder du de strækøvelser, som de fleste mennesker vil have gavn af at lave – ung som ældre. Strækøvelserne er valgt ud fra de muskelgrupper, som man ved, typisk bliver stramme hos de fleste mennesker. Det betyder ikke, at hvis du kender andre og gode strækøvelser, du ikke må lave dem – gør det endelig. Har du flere stramme muskler, så stræk dem.

Vil du opnå en varig forøgelse af bevægeligheden, skal du strække ofte og helst flere gange om dagen. Nogle mennesker skal opretholde det hyppige stræk i lang tid, måske mange år eller resten af livet. Det kommer an på, hvad kroppen udsættes for at fejlbelastninger, inaktivitet mv.

 

Andre mennesker kan nøjes med at strække meget hyppigt over fx ½ år, for derefter at kunne nøjes med at vedligeholde den opnåede balance i kroppen med knap så hyppige stræk. Sidstnævnte gruppe er dem, som behandler kroppen godt i hverdagen med motion, opmærksom kropsholdning osv.

Hold alle stræk i mindst 15 sekunder og gerne meget længere. Brug nogle dybe vejrtrækninger hele tiden, således kan du mærke at musklerne giver lidt mere slip undervejs i strækket. Det skader på ingen måde at strække samme muskelgruppe flere gange i træk med en lille pause imellem - du "risikerer" bare at blive mere smidig. Hold strækket til den grænse, hvor det stadig føles "ok" - det skal ikke smerte, men føles som et godt stræk.

Stræk af lægmusklerne

Stil dig mod en væg og sæt den ene fod foran den anden. Stræk det bagerste ben imens tåspidserne peger lige fremefter og knæet er helt strakt. Bøj nu lidt i det forreste ben og støt til væggen eller mod låret, således du kan mærke et stræk på lægmusklen på bagsiden af underbenet. Skift til den anden side.

Stræk af forsiden af låret

Stil dig på det ene ben i et let bøjet knæ. Bøj det andet knæ, tag fat på foden med hånden og træk den op mod bagdelen til du mærker et stræk på forsiden af låret. Lav et modtræk ved at trække bagdelen lidt ind under dig, således strækket ikke går i ryggen men i låret. Har du svært ved at holde balancen, så støt til en væg eller en stol. Hvis du har svært ved at få fat i foden, så tag fat i et håndklæde og læg omkring foden, således du lettere kan trække den opefter. Tænk på at stå så ret som muligt med resten af kroppen. Skift til den anden side.

Stræk af forsiden af hoften

Stil dig med det ene ben foran det andet, og placer det bagerste ben så langt tilbage som muligt, hvor du støtter på forfoden. Bøj lige ned i det forreste ben og skub hoften fremad, således du mærker et stræk på forsiden af hoften og måske ned i låret. Ret kroppen så meget som muligt op i strækket. Skift til den anden side.

Stræk af brystmusklerne

Stil dig ved en dør og sæt armen ind mod karmen. Stil den inderste fod foran den anden og pres kroppen fremefter, således du mærker et stræk på brystmusklen. Placer armen i den højde hvor du kan mære, at strækket er bedst for dig. Hvis du placerer armen lidt højere eller lavere ændres strækket lidt. Sænk skulderen væk fra øret og kig væk mens du strækker. Skift til den anden side.

Stræk af indersiden af låret

Sæt dig på gulvet med fodsålerne kyssende hinanden og ret ryggen helt op. Læg albuerne ud på knæene og pres dem nedefter mens du holder ryggen helt ret. Læn dig evt. lidt forover med den rette ryg for at øge strækket. Du skal mærke et stræk på indersiden af lårene. Mærker du ikke noget i denne stilling, så sæt dig med helt strakte ben i et stort V og gør det samme.

Stræk af hals og nakke

Stå eller sid med ret ryg og tag den ene hånd op på modsatte side af hovedet. Træk hovedet let ned mod siden og find det sted, hvor du føler dig mest stram. Du kan trække hovedet lidt fremover, lige til siden og lidt bagud. Alle positioner strækker musklerne forskellige. Derfor anbefales det, at du bruger alle tre positioner, hvis tiden er til det. Vær opmærksom på, at du ikke skal presse med hånden, men mere guide og så lade hovedets tyngde klare resten. Sørg også for at sænke skulderen væk fra strækket i den side, som du strækker. Skift til den anden side.

Stræk af underarmens muskler

Stræk den ene arm og vend undersiden af armen opad. Tag fat med den anden hånd på fingrene og træk den sammen med håndleddet lige bagover uden at vride i håndleddet. Du skal mærke et stræk på underarmen og fingrene. Sænk skuldrene og hold ryggen ret. Skift til den anden side.

Stræk af lænden

Læg dig på ryggen og træk knæene mod brystet. Hold dem her og slut af med at vippe lidt fra side til side. Du skal mærke et let stræk over lænden samt ryggens strækkemuskler.

Stræk af ryggen med rotation

Løg dig på gulvet og bøj det ene ben op mod brystet. Tag fat med den modsatte hånd på ydersiden af knæet og træk benet nedover kroppen så langt som muligt. Bagdelen må gerne løftes fra gulvet, men fokuser samtidig på at dreje overkroppen modsat. Den modsatte arm lægger du ud til siden og kigger efter den. Så ligger du ”vredet som en karklud” og mærker et stræk igennem ryggen og måske i bryst og balle også. Husk at trække vejret dybt nogle gange, mens du holder strækket. Skift til den anden side.

Stræk af bagsiden af låret

Læg dig på ryggen og sæt fødderne i gulvet. Løft det ene ben op mod loftet. Stræk ikke benet helt ud, hold et let bøjet knæ, da det giver et renere stræk på bag låret. Tag fat på benet hvor du kan nå. Hvis du ikke kan med hænderne, så brug et håndkæde eller en elastik til at lægge omkring foden og hold benet på denne måde. Træk benet så langt ind over dig som du kan, hvor du mærker et godt stræk. Det passive ben kan du lægge på gulvet, hvis du er smidig nok til det. Vip også lidt med foden imens du holder strækket. Det giver et ekstra stræk ud igennem benet samt binde- og nerve væv. Skift til den anden side.

Stræk af sædemusklerne

Læg dig på ryggen og læg den ene fod på det modsatte lår. Løft så stand benet fra gulvet og mærk et stræk på ballen af det modsatte ben. Om nødvendig tager du fat på benene for at trække dem mod brystet og dermed øge strækket. Ved at trække lidt mod den ene og den anden side i stillingen kan du variere strækket – prøv dig frem og mærk efter hvor du trænger mest. Skift til den anden side.

Rund af med afspænding

Vil du rigtig i dybden med dine strækøvelser, anbefaler vi at slutte af med en afspænding.

Læs mere i disse artikler

Din fascia-elastiske krop
26-05-2015

Din fascia-elastiske krop

Fascia, hvad er det? Fascia er betegnelsen for en masse væv i din krop, som findes omkring, imellem og ...

Læs mere
Arbejd med dit binde- og fasciavæv
08-02-2016

Arbejd med dit binde- og fasciavæv

Denne artikel om dit bindevæv og fasciavæv er oprindeligt bragt i magasinet iform. Du får vi...

Læs mere
iform tester vores fascia-træning
17-07-2016

iform tester vores fascia-træning

  Vi har haft besøg i vores lokaler i Herlev, hvor en gruppe iform læsere skulle teste vore...

Læs mere