Din indkøbskurv er tom.

Skæv af at sove?

Mandag d. 29 oktober 2012 af Lotte Paarup

Skæv af at sove?

Det er gået op for mig, at jeg tilbringer 90 procent af mine sovende timer liggende på min højre side. Jeg kan til nød sove på ryggen, men venstre side er slet ikke sove-potentiale for mig. Tager min krop skade af min ensidighed? Jeg forestiller mig, at både min hud og mine indvolde ville sætte pris på afveksling? Har jeg ret?


SVAR FRA LOTTE:

Hej

Tak for dit meget relevante spørgsmål. Jeg tror, at alle mennesker har en favoritside, men 90% af tiden er længe at ligge på samme side. Det er ikke hensigtsmæssigt for kroppen at ligge så meget på samme side, da det gælder om rigtig mange timer i døgnet og over tid.

Først og fremmest påvirker det dit åndedræt, når du ligger meget på den ene side. Det betyder, at der kommer en ubalance i din vejrtrækning, så den ene side fungerer bedre end den anden. Dvs. den ene lunge fungerer bedre og dermed også den ene side af din åndedrætsmuskel. Det påvirker hele den ene side af kroppen negativt (den side som fungerer dårligst med vejrtrækningen). Jeg oplever meget ofte, at det er den side, som mine klienter har deres problemer siddende.

Som du selv nævner, vil dine organer sætte pris på afvekslende tryk og stimulering. Det vil også din rygsøjle, sit bækken, dine hofter og ikke mindst dine skuldre og nakke. Noget andet er din blodcirkulation, som begrænses på den side du ligger på. Det er måske det du mener med din hud, som netop påvirkes af dette, hvilket også dine muskler gør.

I yoga arbejder man med at næseborene og passagen af luft. Man siger, at når du går i seng, bør du ligge på venstre side i 5-10 minutter. Det åbner det højre næsebor, som giver varme i kroppen. Derefter skal du vende rundt på højre side, så venstre næsebor kan åbne og dominere luftstrømmen. Det virker beroligende og forberedende for en god søvn.

Jeg vil i hvert fald anbefale dig at forsøge at ligge mere på den anden side. Din krop skal nok lære det, og den vil være glad for det. Du kan evt. starte på den side om aftenen, og når du vågner om morgenen, så vend igen rundt, inden du står op.

Sov godt på den anden side ?


Med venlig hilsen Lotte Paarup