Din indkøbskurv er tom.

Sid nu stille!

Fredag d. 06 december 2019 af Lotte Paarup

Hvorfor er det, at nogle børn er bedre til at sidde stille end andre? Er det bare generne, eller kunne det tænkes, at der er nogle lidt mere konkrete forklaringer?

Svaret er JA, der er ofte en rigtig god forklaring, når man tester børnenes hjerner og nervesystem. Dvs. der kan være dele af hjernen, der ikke bruges optimalt. Der kan være være områder i nervesystemet, som ikke fungerer optimalt. Et eksempel kunne være, at barnet stadig har en aktiv såkaldt primitiv refleks. Det kunne også være, at barnet i virkeligheden bor i en krop, der mangler sansning eller at denne er forstyrret, fordi kroppen ikke bruges eller stimuleres optimalt. 

Der kan være mange vinkler på, hvorfor nogle børn er bedre til at sidde stille end andre. Og der skal naturligvis søges både fysisk såvel som mentalt, når vi skal hjælpe de børn, der har svært ved det.

Hjælper det at råbe?

Ovenstående er altså KUN nogle ganske få indfaldsvinkler på, hvad der kunne være en del af billedet, når vi har et barn, der ikke kan sidde stille. 1 ting er helt sikkert: det hjælper meget sjædent at råbe ad barnet, og tvinge det til at sidde stille. Nej vi skal hjælpe disse børn på vej, forstå dem fra deres kroppe.

Med dette indlæg vil vi gerne guide dig lidt igennem jungen af redskaber til børn. Hvordan kan du hjælpe dit barn på vej til at fungre bedre i hverdagen. Derudover anbefaler vi naturligvis, at du opsøger hjælp fra dygtige behandlere til at booste dit barns hjerne og nervesystem samt mentale sundhed. Du behøver ikke opsøge hjælp, med følelsen af at dit barn fejler noget eller er forkert. Nej se på det som om du hjælper dit barn og Jer som familie til at fungere mere optimalt.

2 grundelementer 

Vi anbefaler i høj grad, at du er opmærksom på 2 vigtige grundelementer. Gør du en indsat her, så vil du både som barn og voksen styrke dine evner til at navigere og indgå i en hverdag med mange stimuli. Det handler om åndedrættet og og at sanse kroppen klart og tydeligt.  

Åndedrættet er basen for at nervesystemet kan balancere sig igennem en dag

Åndedrættet er noget de fleste tager for givet. Desværre er det de fleste kendt, hvor meget der er at hente her. Og det kræver ikke så meget at bruge åndedrættet, som også er det mest effektive og virkningsfuld eredskab til at give kroppen og nervesystemet bedre balance. Når der er bedre balance, fungerer vi bedre, vi bliver bedre til at lytte, modtage beskeder, koncentrere os, mærke os selv og er generelt mindre ængstelige og stressede - som eksempler. 

Speielt børn reagerer hurtigt, når åndedrættet bruges som et bevidst redskab. Med åndedrættet finder du en vej uden at råbe og med en døråbner til mere ro og lyst til at sidde stille.

At mærke sig selv er basis for at hjernen kan finde ro

Et andet vigtigt emne er den såkaldte proprioception. Vi kunne tillade os at sige, det er det som står for evnen til at mærke os selv. Proprioception er sansing, dvs en masse besked sendere fra alle steder i kroppen, som sender beskeder til hjernen. På den måde er du i stand til at registrere, hvordan din krop føles, hvordan du bevæger dig osv. Dette giver fx ro til hjernen, da kroppen hermed er tydelig og klar.

Er kroppen utydelig og uklar, kan hjernen tro, at der er fare på færde, at det er er utrygt at være i den krop. Dette igangsætter en form for ængstelig reaktion... og disse børn vil nu forsøge at mærke og få flere beskeder fra kroppen, netop ved at bevæge sig = de har svært ved at sidde stille. Bevægelsen betyder at der sendes flere beskeder til hjernen, hvilket den beder om, når det som kommer er uklart. De som har det aller sværest vil kravle på gulvene, være i fysisk kontakt med andre børn eller voksne og ja forsøge at få berøring og bevægelse i kroppen hele tiden.

Ikke en kognintiv, men en fysisk proces

Det er vigtigt at forstå, at dette ikke handler om en psykologisk og kognitiv tilgang til børnene. Men i virkeligheden basis og byggestenen for at de netop han håndtere at indgå i de mere kognitive processer, som fx skolegang.

Sørg for kropslige oplevelser igennem dagen med fokus på proprioceptorisk = berøring og bevægelse, samt vestibulær = balance stimuli. Der må meget gerne være stimuli af balance igennem en dag. Et responsivt vestibulært (balance) system gør det muligt for et barn at føle sig tryg og selvsikker i egen krop, så han kan bevæge sig, deltage for at lære og hvile.

De fleste mindre børn har helt automatisk en stor mængde balance stimuli gennem deres leg. Men så snart børn er udfordret eller bliver større, begrænses mængden af balance stimuli. Dette er et stort problem, da en velfungerende hjerne også er afhængig af et toptrimmet balance-system.

Ved at arbejde med sansning og balance fører det automatisk til regulering af nervesystemet. Dvs nervesystemet skifter af sig selv over til ro-systemet, parasympatikus, hvilket fører til automatisk bedring i åndedrættet. Åndedrættet er meget lettere at arbejde med, når der er ”hul igennem” via nervesystemet.

Nedenfor kan du se nogle forslag til forskellige redskaber, du kan anvende til dit barn (og dig selv) for at understøtte ovenstående råd. 

HJÆLP BØRN OG UNGE MED ÅNDEDRÆTTET (DOWNLOAD)

Med dette foredrag som online webinar kan du hurtigt erobre vigtig viden om åndedrættet og hjælpe dig selv og dine børn.

Du finder download programmet her

VIPPEBRÆT / ROBO-BOARD

Et super smart og ikke mindst sjovt vippebrædt med små hjul under. Fantastisk til en pause med balancen i fokus.

Du finder Robo-Board her

FLOOR SURFER

Floor surfeen er GENIAL! Den stimulerer balancen blandt meget andet.

Du finder Floor Surfer her

OCTOSITZ JUNIOR, MULTITERNING

Den alternative stol, som ikke triller væk, fordi den har "kanter". Den fungerer lidt som var det en stor træningsbold. Octositz stimulerer balancen og sansningen.

Du finder Octositz her

POLYGON SENSO MASSAGE TOP

Disse balance toppe kan bruges til MANGE forskellige lege, hvor balancen og fx hukommelsen indgår.

Polygon Senso Massage Top

DYNAIR KIDS - SIDDEPUDE TIL BØRN

"Sid nu stille på den stol!"... 

Det er sikkert en sætning, som du har hørt dig selv sige mange gange.

Mange børn sidder uroligt på stolen, og har svært ved at holde koncentrationen om lektierne, maden, eller hvad de nu har foran sig. Det kan en siddepude hjælpe på.

Med en siddepude får du balance stimuli og aktiverer sansningen af kroppen.

Du finder siddepuden her

ANTISTRESS BOLD SÆT

Disse bolde er i 3 forskellige hårdheder. De bruges til at klemme, nulre og have mellem hænderne. De stimulerer hånden, som er et meget vigtigt sanseområde for din hjerne.

Du finder antistress bold sæt her

GRØNNE MINI BOLDE

De grønne mini bolde er geniale til at masere hele kroppen med. Læg dig fx ned på ryggen med dit barn, og læg et par bolde under bækkenet eller ryggen forskellige steder. Bevæg dig lidt rundt på boldene. Bagefter kan du ret sikkert mærke, hvordan din krop vågner. Alle elsker disse bolde :)

Du finder de grønne mini bolde her

SENSO HANDTRAINER

Denne ovale og aflange bløde bold med dupper, er super til at massere håndfladerne. Håndfladerne er et super vigtigt sanseområde for din hjerne.  

Du finder Senso Handtrainer her

BONGERS

Med bongers kan vi give hinanden massage, fx på ryggen. Bongers er super til børn, da de også syntes det er sjovt at udforske kroppen med Bongers.

Du finder Bongers her

AKUPRESSUR RINGE / FINGER ROLLER

Børnene elsker disse her! De små ringe rulles op og ned af fingrene, så du mærker hver finger, som aldrig før!

Du finder Akupressur Finger roller her

MINI SPIKY TWIN MASSAGE ROLLER

Med denne massage rulle kan du fx rulle lårene igennem. Alle disse massageredskaber er essentielle i etableringen af en krop, der sanser sig selv bedre.

Du finder Mini Spiky Twin her

BOUNCY BALL FOR FEET (7 CM)

Med denne bløde "bouncende" røde bold, har du både en kastebold og en massagebold. Den er super at bruge til fødderne. Fødderne er et af de aller vigtigste områder for beskeder til din hjerne.

Du finder Bouncy Ball her

FODMASSAGE RULLE

Du kan også bruge en fodmassagerulle til at sætte gang i sansningen fra fødderne. Med en rulle som denne kan den fx ligge under bordet. Den triller ikke væk, som en bold ville gøre.

Du finder fod massage rulle her

MASSAGEBOLD, NUBRET

Den nubrede massagebold er i 2 str. Begge er gode til fødderne. De kan også bruges til at massere hinanden på ryggen fx. De giver fødderne og kroppen en meget voigtig sansning for din hjerne.

Du finder nubret massagebold her

HØREVÆRN 2-10 ÅR (ENSFARVEDE)

Når stimuli skal decideret lukkes ud, er et høreværn til børn genial. I flere og flere skoler er det helt normalt at benytte høreværn. 

Du finder høreværn her

COMPUTER-/SKÆRMBRILLE M. ANTI BLÅT FILTER (BØRN)

Med en computer-/skærmbrille opnår du samme effekt som med en søvnbrille (ved siden af). Denne brille er bare med en mindre filtrering af blåt lys fra diverse skærme. Dermed er de ikke så mørke, og det er mindre forstyrrende, for det du kigger på.

Du finder Computer-/skærmbrillen her

SØVNBRILLE, MILANO (BØRN)

Med en søvnbrille kan du hjælpe dig barn til at nedsætte mængden af det blå lys fra diverse skærme. Dette er specielt vigtigt sidst på dagen, hvor natten følger. Med for stor stimuli af blåt lys, hindres den vigtige melatonin (søvnhormon) produktion, og søvnen bliver ligeledes dårlig.

Du finder søvnbrillen til børn her

Læs mere i disse artikler