Din indkøbskurv er tom.

Sådan holder du tæt!

Mandag d. 30 juni 2014 af Stine Troense

Nej, det er ikke kunsten at holde på en hemmelighed, det handler om. Det handler om, hvad du kan gøre for at undgå at tisse i bukserne, når du træner. Traditionelle knibeøvelser er ikke vejen frem, siger fysioterapeut Lotte Paarup. Her får du hendes bud på en effektiv bækkenbunds-øvelse. 

Det er sjovt at tisse (lidt) i bukserne af grin, men det er ikke spor sjovt at tisse i bukserne, når du løfter en kettlebell eller dyrker BodyCombat. Det er heller ikke den sjoveste oplevelse at løbe over målstregen med armene over hovedet – og en våd plet foran på træningsbukserne. Det ved du, hvis du har født og aldrig rigtig er kommet i gang med at træne bækkenbunden op igen. 

Hvis musklerne i din bækkenbund er for svage eller er beskadigede, kan bækkenbunden ikke fungere som en elastik og af sig selv følge med i alle mulige retninger. Det betyder, at den heller ikke er klar til at lukke sammen om urinrøret i blæren, når blæren udsættes for stød og tryk fra træning. Og så siver urinen altså ud.

For nogles vedkommende snakker vi to-tre dryp, men andre oplever det som at tisse i bukserne. Der er også en del, som har brug for et trusseindlæg eller et bind, når de bliver overrumplet af et host, et nys eller løfter deres barn ned fra cykelstolen. 

Lad os blive enige om én ting. Det er ikke særlig sexet at være utæt forneden, men hey – du er ikke alene, og der findes øvelser, du kan udføre for at slippe af med din inkontinens. Ja, den faglige term er heller ikke specielt sexet!

Derfor er knibeøvelser ikke nok:
Et traditionelt knib, som vi kender fra almindelige knibeøvelser, kan ikke bruges til ret meget andet end at sikre, at der er ”hul igennem”. En velfungerende bækkenbund er elastisk, et knib er lige det modsatte og kan faktisk være med til at gøre bækkebunden svagere. Derfor skal vi træne på en måde, som gør bækkebunden bevægelig og dynamisk, så vi i hverdagen ikke behøver at tænke over, om den nu fungerer, som den skal.
Kilde: Fysioterapeut Lotte Paarup

 

Artiklen har været bragt I MOVE by FEMINA, nr. 4 2014

Læs mere i disse artikler