Din indkøbskurv er tom.

Rejs dig OP! Let og elefant/elegant

Lørdag d. 25 oktober 2014 af Lisbeth Bundgaard

Du kender det måske når du skal ud af sengen om morgenen, eller skal rejse dig op fra en stol efter at have siddet der et stykke tid...? Du rejser dig helt sammenkrøllet op og der kan gå flere minutter eller mere før du er helt rettet ud og måske lægger du vægt fra dine hænder ned i knæene for at skubbe dig op. Og det er fordi det føles så hårdt at rejse sig op.... Men du gør det faktisk bare endnu værre og hårdere for dig selv. Du skubber dig nærmest NED i gulvet istedet for at rejse dig OP.

Ved at rejse dig hensigtsæssigt fra gulvet, stolen og gå godt på traperne, træner du faktisk dine ben og balder, din bækkenbund, din ryg og mave på den bedste måde, du kan. Brug din krop godt, så træner du dagen lang! 

 

Sådan rejser du dig OP:

Tænk i stedet at du skal OP! Placér dine fødder, så hele fodsålen er solidt plantet i gulvet, inden du rejser dig op. Sørg for at du har vægten fra overkroppen ud over dine fødder - fod, knæ og brystben over hinanden. Skub så fra med fødderne ned i gulvet og tænk at du skal OP, så du retter op i kroppen, ved at strække knæ, hofter og videre op igennem hele ryggen.

 

Kroppens vigtige fjedring

Forestil dig at du ligesom en bil har støddæmpere i kroppen (og det har du) i hvert eneste led store som små. Forestil dig små fjedre, som forlænges når du rejser dig op. Inde imellem hver eneste ryghvirvel, i dine knæ, hofter og fodled mm. Og de fjedrer når du går, hvis ikke dine muskler, sener og dit bindevæv er for stramme omkring leddene. Så skal der løsnes og lirkes lidt i de "rustne" områder, og "smørres" godt før leddene og fjedrene fungerer optimalt igen. Kroppen er på flere måder som en maskine og på samme måde kræver den vedligeholdelse.

Tænk på disse "fjedre" i hele kroppen, når du bevæger dig. Både når du går almindeligt og især også når du går op af trapper. Én af de vigtigste fjedre er vores fødder, der ved hjælp af buerne på tværs og langs i foden (mangler ved en platfod og nedsunket forfod) giver os et godt afsæt, men også fungerer som afdæmper i forhold til de stød underlaget giver, når vi lander på fødderne.


Brug fødder og ben

Når du går lige ud eller op af trapper, så tænk på at du skal OP og FREM, brug fødderne, som katapulten til dette! mærk fjedrene i hele kroppen der giver efter og hjælper dig. Det ikke fordi du skal til at gå som en hoppebold, men så du ikke graver dig længere ned i underlaget og så du ligesom bilen kan modvirke bump og ujævnheder på vejen uden at det går ud over resten af kroppen.

Læs meget mere om dine fødder i alle vores indlæg om fødderne her


Afrikanske kvinder som forbillede

Når du står op og bevæger dig er det vigtigt at der er balance i kroppen. Forestil dig de afrikanske kvinder der kan balancere med mange kilo på hovedet. Prøv om du kan stå, gå, rejse dig imens du har noget på hovedet (fx din mobil eller en bog). Det kræver at dit bækken, brystkasse og hoved er placeret lige ovenpå hinanden og at dine hofter kan bevæge sig frit uden for mange medbevægelser op igennem kroppen. Forestil dig at dit bækken er en skål fyldt med vand du ikke må spilde og dine ben to penduler der svinger frit fra hofterne.

Så hold hovedet højt og føl dig lang og lidt lettere på tå!

 

 

 

På dette videoklip får du tips til at rejse dig OP fra fødder og ben. Følg med, når fysioterapeut Lisbeth Bundgaard instruerer. (instrueret på Club La Santa Sport, på en af vores events

Læs mere i disse artikler

  • Din kropsholdning betyder (næsten) alt for din vejrtrækning

  • Få automatisk stærkere mave, ryg og bækkenbund