Din indkøbskurv er tom.

Hvilken mave øvelse er den bedste?

Mandag d. 12 maj 2014 af Lotte Paarup

Hvilken mave øvelse er den bedste?

Hvis jeg virkelig gerne vil stramme den der mave op og samtidig må indrømme, at jeg nok kun får lavet den ene øvelse, hvad er så den allerbedste øvelse? Er det planken? Eller de gode gamle sit-ups? I hvilken øvelse får jeg flest mulige af musklerne med? Og hvor mange gange og hvor ofte skal den gentages? Og er det rigtigt, at det er lige så vigtigt at få styrket ryggen, når ønsket er en flad mave?
Maiken


SVAR FRA LOTTE:

Hej Maiken

Tak for dine gode spørgsmål, der desværre ikke er entydige svar på, men jeg vil forsøge at give dig mine nuancerede svar her.

Først det med ryggen. Man kan ikke sige, at det bare er ryggen, som er vigtig for den flade mave, for der er mange ting, der er vigtigt – ryggen er en af brikkerne. Den traditionelle tanke om, at planken eller mavebøjninger giver den flade mave, må vi efterhånden se bort fra.

Selvfølgelig skal mavens muskler trænes, men det gøres meget smartere end med planken og traditionelle maveøvelser, som begge dele er øvelser, der ligger meget langt fra kroppens naturlige bevægelser – og de er ingen garanti for en flad mave. Træning kan først og fremmest ikke stå alene, hvis den flade mave er målet. 

Din kost er ultimativt vigtig for maven, vigtigere end din træning. For meget sukker, kulhydrater og måske gluten, hvis du (som mange af os) har udviklet en intolerans gennem årene. For lidt søvn og ikke mindst stress er de værste syndere. Så skruer du den rigtige vej på disse knapper, vil du med garanti kunne se det på din mave.

Din kropsholdning betyder også vanvittigt meget for din maves form. Stil dig med siden til spejlet derhjemme, fald nu sammen og hæng lidt overdrevent i ryggen, se hvordan du ser ud… maven buler ekstra ud! Ret dig lidt op, med bløde knæ og lidt frihed til din holdning… nu ser du MEGET slankere ud

Det gælder om at træne hele kroppen, når du vil have en flad mave. Og aller helst med øvelser, der fokuserer på din bevægelighed samtidig. Fx er stive hofter og lænd rigtig skidt for din mave, dvs. den fremstår automatisk større.

Og så er det MEGET MEGET vigtig, at du arbejder med dit åndedræt. Din vejrtrækning skal være god i hverdagen, for ellers bliver dine mavemuskler sløve, slappe og maven buler endnu mere. Et godt åndedræt træner mavemusklerne 24 timer i døgnet og gør automatisk din holdning bedre og maven fladere.

Undgå at gå og trække maven ind bevidst i din hverdag, det er rigtig usundt for fx åndedræt, ryg, organer og fordøjelse.

I øvrigt, så syntes jeg, du skal overveje, hvor langt du vil gå for den flade mave – og om den ikke er ok flad i forvejen? En mave uden en lille bule ser meget unaturligt ud, og det er desværre det mange kvinder stræber efter i dag.

Jeg håber, du trods alt kan bruge mit svar til noget!

Læs mere i disse artikler