Din indkøbskurv er tom.

Hvad vil det sige at mærke sin krop?

Onsdag d. 03 juli 2013 af Lotte Paarup
Hvad vil det sige at mærke sin krop?

Jeg fik engang det gode spørgsmål, som mange andre ikke turde stille; Hvad vil det sige at mærke sin krop?

Netop vendt hjem fra Lanzarote og Club La Santa Sport, er det oplagt at lave et lille skriv om dette. Jeg har nu i 2 uger hver dag hjulpet deltagerne på henholdsvis Pilates Matwork og Pilates Reformer event uge med at mærke deres krop. Som altid en fantastisk oplevelse!

Som indledning til svaret på spørgsmålet, vil jeg først lade dig læse noget at indledningen til en af mine nyeste åndedrætsbøger; Åndedrættet - Stress, søvn og slank

 

Mere krop mindre hoved

(uddrag fra bogens indledning)

"Min bogreol er fyldt med bøger om selvudvikling, om at være positiv, at leve i nuet, blive lykkelig, være mindful osv. De første er helt tilbage, fra jeg var tyve år – og igennem årene er der stødt nye til.

Her knap tyve år senere betragter jeg ind imellem denne reol og filosoferer over, hvorfor jeg mon har købt alle disse bøger. Jeg kan desværre ikke prale af at have læst dem alle. Det er efterhånden nogle år siden, at en ny bog er stødt til samlingen – og dette til trods for et voksende udbud af denne type bøger.

Jeg købte dem under alle de mange år, hvor jeg søgte efter større balance i mit liv. Jeg har haft mange udfordringer og været igennem nogle større kriser – og jeg troede meget fast på, at det var oppe i hovedet, jeg på en eller anden måde skulle have det hele på plads igen, at det var der, jeg skulle finde balancen og nå frem til at leve en ukompliceret tilværelse. Jeg har siddet mange timer af mit liv hos en meget dygtig psykolog, gået på kurser blandt meget andet. Men det var, som om noget manglede.

I dag ved jeg hvad det var; der manglede et bindeled imellem tanke og krop. Jeg har altid arbejdet meget med både den fysiske krop og mit sind, men jeg formåede åbenbart ikke at koble de to ting sammen.

Et meget konkret eksempel: Jeg læste engang den kendte bog ”Slug frøen” af Brian Tracy, som kort fortalt handler om at gøre det vigtigste først. Det var ren logik for mig, og jeg havde helt styr på, hvilken strategi jeg ville benytte fremover, i hvert fald i teorien … men det lykkedes mig aldrig! Jeg begyndte først at lykkes med at forandre strategierne i mit liv, da jeg gravede dybere i mig selv og evnede at koble krop og sind. Det vigtigste redskab hertil var åndedrættet, som er det mest effektfulde bindeled imellem disse størrelser, imellem tanker, følelser, krop og hjerne.

Vi danskere lever generelt for meget i hovedet og for lidt i kroppen. Efter min vurdering begår alt for mange mennesker samme fejl, som jeg selv gjorde i mange år af mit liv. Alt for mange har en meget dårlig føling med kroppen og det, den fortæller os. Populært sagt handler det i virkeligheden om at udvikle sin mavefornemmelse, lytte til kroppen og ikke mindst være til stede i nuet.

Hvis du ikke før har arbejdet bevidst med at være til stede i din krop, eller du ikke før har tænkt over, hvad det egentlig vil sige, så hjælper denne bog dig med at komme det nærmere."

Du finder bogen Åndedrættet - Stress, søvn og slank  her

Et gammelt tibetansk ordsprog siger: Breath is the horse and mind is the rider. By controlling your breath, you will learn to master your thoughts and, in so doing, you will master your emotions and control your body as well.

 

God forbindelse mellem krop og hjerne

Vi danskere (vesterlændinge) lever meget oppe i hovedet, brutalt sagt ”skåret over ved halsen”, og kun meget lidt i kroppen.

For at kroppen kan fungere intelligent og optimalt, skal der være en god forbindelse mellem krop og hjerne, og du skal have en stor bevidsthed om din krop. Den bevidsthed mangler mange af os i dag, fordi vi er så styret af, hvad der sker i vores hoved. Mange overhører eksempelvis, når kroppen reagerer på forkerte påvirkninger, der giver smerter i skulder, nakke eller ryg. Det sker, fordi vi mangler kontakt med vores krop og ikke er i stand til at mærke efter og lytte til den. Vi har ”sløve nervebaner”.

Populært sagt har vi et intelligent kommunikationssystem i kroppen, der konstant sender beskeder fra kommandocentralen i hjernen ud i kroppen. Beskedernes kvalitet er afhængig af de beskeder, der sendes den anden vej fra - fra muskler og led til hjernen via nervebaner. Når vi har fået skabt fornyet forbindelse imellem hjernen og resten af kroppen, skal vi i gang med at bruge kroppen på måder, der stimulerer dens egen intelligens.

 

Obligatorisk i skolen

Det burde være obligatorisk i skolen, at børn skal lære, hvad det vi sige at mærke kroppen, lytte til dens signaler og reagere på det… det ville efter min overbevisning give langt færre fysiske skavanker op igennem livet, og det ville danne grobund for kreativitet, tilstedeværelse og evnen til at udvikle sig både fysisk og mentalt – og ikke mindst veludviklede sociale kompetencer.

Vi ved fra forskningen, at hvis du skal have udbytte af dine øvelser – altså hvis din krop skal lære noget af det – så er du nødt til at være TIL STEDE! Dvs. dine tanker kan ikke være rettet mod alle mulige andre ting, som fx musik i ørerne, et TV eller en samtale. Dette er klassiske eksempler, på hvordan mange mennesker træner, fx i et fitnesscenter.

 

Tak fordi du har givet mig mulighed for at mærke…

Nedenstående feedback fra en tidligere elev forklarer i sin enkelhed, hvorfor det giver så meget mening for mig, at blive ved med at forsøge at gøre en forskel for andre mennesker:

Hej Lotte
Tak fordi du har givet mig mulighed for at mærke min krop og mine følelser for første gang i mange år. Fantastiske timer du gav os. Dejligt med dit smittende smil, når vejret ikke lige artede sig eller det gjorde ondt i hele kroppen :-)