Din indkøbskurv er tom.

Hvad er yoga?

Søndag d. 27 december 2009 af Rikke Hansen
Hvad er yoga?

Helt konkret betyder yoga “forening af det individuelle med det universelle”. Sagt med andre ord: Når vi som menneske har ro og balance, bliver vi automatisk forenet med vores omgivelser - eller at arbejde med os selv giver overskud til vores omgivelser.

Yoga er en livsfilosofi, en guideline der giver os redskaber til at leve et sund og positivt liv. Et redskab der kan hjælpe os til at komme tilbage til vores natur, så vi bliver glade og sunde.

Det de fleste forbinder med ordet yoga, er yogaøvelserne, men yoga er meget mere end det. Yoga er en livsfilosofi. En lære om livet. En lære til selvindsigt og bevidsthed. Yoga er en lære i at leve livet her og nu. Det er et redskab til at skabe ro og balance både fysisk, mentalt og sjæleligt.

Yogaøvelserne er en lille del af yogafilosofien, men det er absolut en vigtig del. Det er ud over motionsdelen, her vi lære at omsætter ord til handling. Det er her, hvor vi i praksis lærer og øver os på at bruge filosofien i hverdagen. Det er et redskab, en manual til at leve et sundt og positivt liv.

Yoga kan ikke ændre livet, men yogaen kan lære os at håndtere det, der kommer til os. Livet vil altid byde på hårde perioder, død, krise og andre hårde omstændigheder, det vil altid være som det er, men vi kan ændre den måde, vi takler det på. Sagt på en anden måde: Alle de egenskaber vi besidder er gode, det er kun et spørgsmål om at forvalte dem på en anden måde, bruge vores egenskaber positivt. Fx er stædighed godt. Det er styrke og fremadrettethed, men forvalter vi det uhensigtsmæssigt, kan det hæmme os i at tage livet ind. Så vi kan med forvaltning af vores egenskaber blive bedre til at håndtere livets udfordringer, så vi ikke bliver så hårdt ramt, og det er det der gør hele forskellen.

 

Yogaøvelserne

Yogaøvelserne er en fantastisk effektiv og god form for motion. Specielt ved yogaøvelserne er, at kroppen ikke udsættes for en masse stød og overbelastning. Yogaøvelserne motionerer kroppen i et roligt tempo, hvor alle kan deltage uanset fysisk form. Det stille tempo giver endvidere ro og bevidsthed. En anden stor effekt ved yogaøvelserne er, at de samtidig går ind og masserer de indre organer. Organer der ikke fungerer optimalt er ofte årsag til sygdom og træthed samt ubalance i vores energisystem.

Det der er helt unikt ved yogaøvelserne er, at yogaøvelserne lærer os filosofien. Det er ikke bare at tage armen ud til siden, øvelserne lærer os alt det, der ligger bag. Har vi fx svært at række armene ud eller op over hovedet, så har vi svært ved at gribe livet, og alt det der kommer til os. Der ligger altså rigtig meget filosofi og lærdom bag bevægelserne, og måden de bliver lært på. 

 

Åndedrættet

I yogaen er der meget fokus på åndedrættet. Åndedrættet er liv – hvis vi ikke trækker vejret, så dør vi. Taget den bemærkning til eftertanke, er det desværre ikke særlig meget opmærksomhed vi i dagligdagen giver vores åndedræt, trods det er det, der holder os i live. I yogaen trænes åndedrættet og bevidstheden omkring det, ikke kun pga. den fysiske årsag, men også pga. den store indflydelse åndedrættet har på os mentalt. Åndedrættet afspejler nemlig vores mentale tilstand og omvendt, vi kan præge vores mentale situation ved at bruge åndedrættet.

Yoga menes at være verdens ældste livsfilosofi, der stammer helt tilbage fra ca. 3000 f.v.t. Det er en fuldkommen livsvidenskab/selvudviklingsteknik, som forener krop, psyke og ånd, baseret på dyb forståelse for menneskets oprindelige natur. Det siges, at de gamle yogier sad og studerede naturen.

 

Forskning

I de senere år har den medicinske forskning fået øjnene op for yogaens og meditationens virkning. Undersøgelser har for eksempel vist, at yoga-afslapning (Savasana) nedsætter forhøjet blodtryk betydeligt, og at regelmæssig udøvelse af yoga øvelser (asanas) og åndedrætsøvelser (pranayama) kan hjælpe mod forskellige lidelser såsom ledegigt, åreforkalkning, kronisk træthed, astma, åreknuder og hjertesygdomme.

Laboratorieforsøg har også bekræftet yogiernes evne til fuldt bevidst at kontrollere de automatiske og uvilkårlige kropsfunktioner, såsom temperatur, hjerteslag og blodtryk. Det er også påvist, at yoga giver en betydelig forøget lunge- og åndedrætskapacitet, formindsket kropsvægt og omfang, en forøget evne til at modstå stress og en sænkning af både blodets kolesterolindhold og blodsukkeret – hvilket resulterer i, at kroppens naturlige funktioner bliver styrket og bragt i balance.

Rikke Hansen er Yogalærer og indehaver af sanum.dk

Se desuden vores udvalg af yoga på DVD 

Læs mere i disse artikler