Din indkøbskurv er tom.

Få Lotte Paarups råd til Åge Åndedræt

Mandag d. 21 december 2020 af Lotte Paarup

 

Historien om Åge Åndedræt

Åge Åndedræt er en helt og aldeles ganske almindelig dansker. Lige så almindelig som os alle sammen. Ja så almindelig så han godt kunne trække vejret lidt bedre.

Men Åge lever jo… Åge har levet hele livet – og trukket vejret hele livet! Og Åge har aldrig tænkt over, at hans lunger kunne have brug for kærlig opmærksomhed.

Fakta er, at Åge er så almindelig som han kan blive! For i Danmark er der ikke tradition for, at man taler om lungefunktion og åndedræt, FØR man fejler noget decideret i relation til lungerne.

Så ingen har nogensinde rådgivet Åge om hans lunger, når han har mødt forskellige sundhedsmæssige udfordringer gennem livet.

Fuldkommen som traditionen er i vesten.

Nu er det bare sådan, at Åge i denne Corona-tid er blevet MEGET opmærksom på sine lunger. For han har hørt, at corona virusen går i lungerne, og i værste fald angriber den bunden af lungerne. Og ved påvirkning af bunden af lungerne, kan det udvikle sig til alvorlig og i værste fald livstruende sygdom.

Så…. Åge åndedræt er en klog mand. Han sætter sig ind i, hvad der skal til, for at booste hans immunforsvar og ikke mindst hans lunger. Dvs hvordan han gennem kosten, kosttilskud og levevis ikke mindst kan booste immunforsvaret. Men i aller højeste grad sætter han sig ind i, hvordan han kan forbedre sin lungefunktion og sin vejrtrækning.

Det går op for ham, hvor vigtigt det er at have et optimalt åndedræt!
 

Fakta om lungerne

Fakta er, at lungernes funktion er afhængige af forskellige parametre omkring dem. Lungerne kan ikke meget selv, dvs de består ikke af muskelfibre. De er afhængige af, at der er nogle muskler omkring, som hjælper lungerne med at modtage luft (ilt) og skille sig af med den igen (overskydende ilt og affaldsstoffet kuldioxid).

Et andet faktum er, at bare fordi du lever og trækker vejret, er det ikke lig med, at du bruger dine lunger og ilter din krop optimalt – faktisk slet ikke for de flestes vedkommende. Og med meget lidt, kan du gøre en stor forskel!

Du trækker vejret 24 timer i døgnet, for manges vedkommende ca 20.000 gange om dagen!! Hyppigheden fortæller alt om, at selv med en lille forbedring, kan du flytte meget.

Lungerne er elastiske, og når luften går ind og ud, udvides de og bliver mindre igen i takt med ind og udåndinger. Dette sker ikke af sig selv, men fordi lungerne er forbundet med muskler og knogler via bindevæv. Når muskler og knogler bevæger sig, så udvides lungerne, og luften siver ind, da trykket udenfor er større end trykket indeni lungerne. Ved udåndingen bliver lungerne elastisk mindre igen, samtidig med at knogler og muskler arbejder modsatte vej, og luften siver ud af lungerne.
 

Åndedrætsmusklen er lungernes livline

Den primære muskel for lungerne er åndedrætsmusklen, på latin hedder den Diaphragma. Den har det ypperste job at sørge for, at luften kommer godt ned i bunden af lungerne. Der hvor vi ilter vores krop aller bedst. Det sker via et meget fintmasket netværk af blodkar omkring de mange såkaldte alveoler.

I bunden af lungerne er der flest af disse, og det er derfor meget vigtigt at være god til at ventilere bunden af lungerne. Dvs herved ilter din krop bedst. Hvis du primært benytter de øverste dele af lungerne, er du ikke nogen effektiv ilter, da der heroppe er meget færre alveoler og blodkar til at sende ilten ud i kroppen.

Åndedrætsmusklen er lungernes livline i denne proces.
 

2 vigtige pointer for Åges lunger og hans vejrtrækning

1. Din primære åndedrætsmuskel, Diaphragma, skal være godt trænet. Den har hovedansvaret for, at du er i stand til at ventilere bunden af dine lunger. Den skal vel at mærke være funktionsdygtig i en 3-dimensionel størrelse, dvs båd fortil, bagtil og til siderne.

2. Din ribbenskasse, også kaldet brystkasse (burde hedde brystkurv) skal være godt fleksibel, så lungerne kan bruge deres elasticitet. Ellers vil lungerne ikke kunne udnytte sit fulde potentiale, dvs de vil møde modstand, når de skal udvides ifm med en vejrtrækning.

 

Åges åndedrætsprogrammer

For at Åge kan styrke sine lunger, sin vejrtrækning i det hele taget sin krop og immunforsvar, er han gået igang med at træne åndedrættet.

Du kan også modtage Åges øvelser med det samme! Lotte Paarup har lavet en 30 minutter lang video, der fortæller om Åges øvelser til han lunger og vejrtrækning.

KLIK HER KOM VIDERE TIL ÅNDEDRÆTTET.NU, HVOR DU KAN BEDE OM AT FÅ TILSENDT ÅGES ØVELSER

Åge Åndedræt er iøvrigt tegnet og malet af kunstmaler Ole gernot.