Din indkøbskurv er tom.

Hata yoga - yogaens oprindelse

Søndag d. 27 december 2009 af Rikke Hansen
Hata yoga - yogaens oprindelse

Der findes mange former for yoga - men fakta er, at yoga er yoga, uanset om der sættes Astanga-, Iyengar-, Sivananda- eller andet foran. Målet er det samme: at finde ind til sig selv, finde roen og være fri for egoets magt. Begrebet HATA yoga betyder, at den kan indeholde flere forskellige elementer fra yogaen men at det ikke er nogen specifik serie/form. 

Der findes i alt 84.000 øvelser (asanas), hvoraf 84 er de mest brugte. Det der gør forskellen, er sammensætningen af øvelserne og tempoet. Nogle yogaformer er dynamiske og hurtige i sin form, andre er rolige og mediterende.

Målet inden for Hata yoga er meditation. At være afslappet, vågen og bevist, uden en tanke og bare være i nuet, men det er en svær lære. Vores kroppe værker, og vi tænker konstant tænker på noget. Før vi kan sidde afslappet og uden en tanke, bliver de fleste af os nødt til at rense krop og sind. Det kan man gøre ved hjælp af Hata yogaens 5 dele:

* motion, øvelser Asanas
* åndedræt, Pranayama
* afslapning, Savasana
* kost, Vegetarisk
* og positiv tankegang og meditation.

 

Motion

Yogaen er gavnlig som motion, især på grund af den bevidsthed der er omkring brugen af kroppen. Den udsætter ikke kroppen for stød og voldsomme bevægelser, men giver tid, så den enkelte kan gå ind og mærke efter. Yogaen går yderlige ind og stimulerer vores indre organer, renser og opbygger, og har en meget dyb påvirkning på vores energi/energibaner, men yoga øvelserne (asanas), er også læren om livet. Øvelserne lærer os for eksempel at åbne brystet – åbne op for livet som kommer til os. Og at folde os sammen – vi lærer at overgive os og følge livets spilleregler og ikke kæmpe imod. Selvom vi som udgangspunkt vælger yogaen for motionens skyld, så trænger den samtidig dybt ind i vores sjæl.

 

Åndedræt

Åndedræt er liv – hvis vi ikke trækker vejret, dør vi – så når åndedrættet er vigtigt i livet, er det selvfølgelig også vigtigt i yogaen. Åndedrættet er altså en fysisk nødvendighed, men også rent mentalt, er vi afhængige af det.

 

Afslapning

Afslapning bruges til at genoplade batterierne – til at falde ned, og til at rejse sig igen. Vores dagligdag består af stress og jag, selv når vi sover bruger vi mængder af energi, fordi vi ikke er afslappede. Vi har glemt hvad afslapning er, fordi vi ikke giver os tid til at mærke efter. 

 

Kosten 

I yogaverdenen leves der vegetarisk, hvilket gør en stor forskel. Det gør kroppen lettere og mere smidig, og mentalt har du en ro og balance, der er mærkbar. Men kosten afhænger i bund og grund af, hvor man lever geografisk. Det er bestemt ikke ligegyldigt, om vi lever i det varme Indien eller i det kolde Danmark. Kulde og mørke gør, at kroppen har brug for andet og mere end man for eksempel kan leve af i det varme og lyse Indien. 

 

Positiv tankegang og meditation

Et glas kan være halv tomt eller halvt fyldt! Vi kan få det meste ud af alting, eller vi kan få ingenting ud af alting. Brug ord med omhu, og fokuser din energi på det positive og få mere ud af livet. Negative tanker og ord suger vores energi. Vi har så meget, så smil og lev livet positivt, og du vil være i stand til at meditere og finde endnu mere indre ro.

Rikke Hansen er Yogalærer og indehaver af sanum.dk

Se desuden vores udvalg af yoga på DVD 

Læs mere i disse artikler