Din indkøbskurv er tom.

Er svømning godt for ryggen?

Mandag d. 08 april 2013 af Lotte Paarup

Er svømning godt for ryggen?

Jeg er vild med at svømme og har brugt denne motionsform, siden jeg var teenager – nu er jeg 44. Men jeg har også altid haft dårlig ryg, og det har svømningen ikke hjulpet på. Faktisk synes jeg nogle gange, at jeg får mere ondt i ryggen af at svømme. Jeg forsøger at veksle mellem brystsvømning og ryg-svøming, men får nok svømmet 80% bryst (det er tit svært med rygsvømning, fordi man svømmer ind i nogen). Mit spørgsmål er: Er det egentlig godt for ryggen at svømme, og er der eventuelt noget, jeg kan gøre for at gøre min ugentlige svømmetur mere ryg-venlig? Eller skal jeg supplere med noget andet sport?
Med venlig hilsen hilsen Marianne


SVAR FRA LOTTE:

Hej Marianne

Jeg tror ikke, at det er svømningen, der er skyld i dine rygproblemer. Derfor kan du sagtens føle, at det provokeres af svømningen, hvis dine bevægelser ikke er hensigtsmæssige. Når du svømmer bruges ben og arme meget – og har du ikke optimale bevægelser i primært hofte og skulderled, så overbelastes bækken, ryg og nakke. Svømningen alene kan ikke fikse og vedligeholde kroppen, hvis du andre steder i hverdagen belaster kroppen uhensigtsmæssigt. Det kan være gennem dine arbejdsstillinger, din kropsholdning osv.

Som udgangspunkt er svømning god træning for ryggen, og noget af det mindre belastende for ryggen. Men det kan som beskrevet være belastende, hvis kroppen har nogle ubalancer. Jeg mener, du skal fortsætte med at svømme, men variere så meget som muligt imellem de stilarter du kan. hertil skal du supplere med anden træning, der arbejder med ubalancerne i din krop og ryg. Det skal være træning, der sørger for, at dine hofteled fungerer godt og har optimal bevægelighed. Derudover skal din ryg være smidig i alle retninger og alle led. Og dine skuldre skal være smidige i alle led. Når dette er opfyldt, vil selve svømningen træne musklerne omkring både hofter, ryg og skuldre.

Jeg vil også anbefale dig at tage nogle enetimer med en svømmetræner. Her vil du kunne få rettet på din svømmeteknik, som sikkert sagtens kan blive bedre, selvom du har svømmet hele livet.

Håber du kan komme videre med mit svar!

Med venlig hilsen Lotte Paarup