Din indkøbskurv er tom.

Din fascia-elastiske krop

Tirsdag d. 26 maj 2015 af Fysioterapeuterne Hilde Gudding og Lotte Paarup
Din fascia-elastiske krop

Fascia, hvad er det?

Fascia er betegnelsen for en masse væv i din krop, som findes omkring, imellem og indvævet overalt i kroppen. Vi kan tillade os at sige, at fascia eller fascie væv er det samme som det vi også kalder bindevæv. Menneskekroppen har altid indeholdt dette væv, men i dag ved vi MEGET mere om det, end vi nogensinde har gjort. Forskningen har taget kvantespring og er fortsat i fulde sving med at finde sammenhænge og forklaringsmodeller. Vi kan dog allerede konstatere, at fascie vævet har en langt større betydning for din krop end før antaget – og giver os samtidig mange svar, som vi har søgt efter. Fascia er en kæmpe videnskab.

 

Fra manuel behandlingsmetode til træning

Igennem historien har forskellige behandlingsmetoder og kropsmodeller specifikt adresseret bindevævet. I dag er dette under stor udvikling og forplanter sig ind i øvelses og træningsverdenen. Det vil sige, at genoptræning, fitness, sportsspecifik træning og mange forskellige træningsmetoder fokuserer nu målrettet på bindevævet gennem specifikke øvelser og metoder.

 

Lidt om de mange fascia-reskaber

Der findes også en lang række forskellige træningsredskaber, som adresserer bindevævet. Mange forskellige ruller og bolde i mange forskellige udformninger, størrelser. Materialer og hårdheder. Helt tilbage til ca. 1905 begyndte den første historie med at rulle på bolde, og historien siger, at man også brugte kastanjer. Senere kom Feldenkrais metoden, Ball-Stik og Franklin Metoden har i mange år anvendt bolde til bl.a. bindevævet. I dag disse mange forskellige muligheder udviklet igennem de sidste ca. 10 år, men eksploderet de seneste 2-3 år.

 

Enhver bevægelse træner dit bindevæv

Lad os lige først slå fast, at enhver bevægelse træner dit bindevæv. Derfor betyder helt almindelig bevægelse i din hverdag enormt meget for et sundt bindevæv. Bevæger du bindevævet for lidt, bliver det sejt. Det gælder om at holde bindevævet smidigt, elastisk og godt hydreret. Det vigtigste er derfor bevægelse, men også variation i dine bevægelser – både i hverdagen og i din træning. Det gælder variation både i form af hvilke øvelser du laver, men også ift. belastning og ikke mindst tempo. Selv din hjerterytme og åndedrætsrytme stimulerer dit bindevæv.

 

Er du for sej?

Det er vigtigt at forstå at de fleste af vores kroppe har seje eller rustne områder. Forstået på den måde, at vi har områder rundt omkring i kroppen, hvor vi simpelthen er for usmidige, stive og udtørrede, heraf synonymet seje eller rustne. De seje områder er ikke bare irriterende eller ubehagelige, når du bevæger dig eller sidder. Disse områder skaber mange problemer i din krop, og mange smertetilstande er relateret hertil. Men også funktions-problemer spiller en stor rolle, hvilket fører til diverse skades og smerteproblematikker.

For at gøre det helt enkelt: Så gælder det om at arbejde med de seje områder!
Det gælder om at holde kroppen elastisk og ikke bare stærk, som man i mange år har haft fokus på.

 

 

 

5 svar fra fysioterapeut Hilde Gudding om fascia

Hilde Gudding er specialiseret i fascia behandling og træning, og arbejder tæt sammen med en af de store forskere og foregangsmænd indenfor fascia, Dr. Robert Schleip. Hilde er indehaver af virksomheden Elastic Stability

Vi har stillet Hilde 5 spørgsmål om fascia, læs svarene:

 

Hvor ligger fascievævet placeret i kroppen?

De fantastiske Fasciastrukturerne er over det hele i kroppen, og omkranser alt andet væv. Det har ikke noget start og slut men en stor sammenhængende struktur som kommer til udtryk i forskellige sammensætninger.

 

Hvilken betydning har fascievævet overordnet for kroppens funktion?

Fasciavævet bliver tit omtalt som et "Cinderella" væv, da forståelse og funktion er blevet overset indenfor den traditionelle træning- og behandlingsverdenen. I løbet af de sidste år
er der kommet meget ny forskning der belyser vigtigheden af et sundt, stærkt og elastisk bindevæv

 

Har fascia og stress noget med hinanden at gøre?

Det ser ud til at Fasciavævet kan blive påvirket af langvarigt mentalt stress. Det viser sig, at øget sympaticus (kæmp-eller-flygt) aktivitet og en ubalance i nervesystemet kan gå ind og påvirke en bestemt type Fasciaceller, som har evnen til at trække sig sammen, lidt med samme kvalitet som muskelceller, og gøre vævet stift, og dermed mindre elastisk.

 

Kan man selv gøre noget for at arbejde med/træne sit fascievæv?

Der kommer flere og flere indikationer på, at dette spændende Fascianetværk er muligt at påvirke ved træning, både at forbedre ens elasticitet og styrke. Det kræver dog for mange at de supplerer den traditionelle træning, som ofte består af muskel-, kredsløbstræning og neuromuskulær kontrol (koordination), med mere Fascia orienterede øvelser, for at ramme det elastiske netværk bedre.

 

Hvad med strækøvelser som vi kender dem, skal vi lave dem?

Stræk har i mange år været et meget debatteret tema, med store diskussioner om det er nødvendigt eller spild af tid – og evidensen har heller ikke kommet med store forklaringer på området. Men som så meget anden forskning indenfor træning, har fokus i studierne været på muskelvævet i kroppen. Nyeste forskning af Fasciavævet giver dog et lidt andet billede af stræk. Fokus bør måske ikke være så meget på fleksibilitet, men mere på elasticiteten af strukturerne – hvilket måske skal ”angribes” på en lidt anden måde end det klassiske stræk.

 

Vil du vide mere?

For fagfolk kan vi anbefale kurset Fascia i bevægelse

Vi kan også anbefale følgende bøger:

Og, vi kan anbefale at studere en af de store forskere og behandlere indenfor fascia videnskaben Dr. Robert Schleip, som er medforfatter til en række bøger og har nyligt udgivet bogen Fascia in Sport and Movement.

På dvd´en Images of Living Fascia: Muscle Attitudes  får du et super godt og levende billede af fascia-vævet.

 

Vil du træne selv?

Vi anbefaler følgende dvd til hjemmetræning:

Vi kan også anbefale bogen Fascia Release and Balance  af Eric Franklin

Det kan også betale sig at få individuel guiding i hvordan du skal arbejde med lige præcis din krop. Dette tilbyder vi vores individuelle træning  samt benytter det på de fleste af vores holdtræninger .

Læs mere i disse artikler