Din indkøbskurv er tom.

Den store træningsbold - "trylledrikken" til ryggen

Søndag d. 13 maj 2007 af Lotte Paarup
Den store træningsbold -

Den store træningsbold er den rene "trylledrik" for ryggens sundhed. Den er et super godt redskab til den funktionelle muskeltræning og til genoptræning. Og så er den ikke mindre end genial til træning af mavens og ryggens muskler. Bolden har i mange år været anvendt til bestemte former for fysioterapi og børn, men først indenfor de sidste 10 år har den for alvor haft sit indtog indenfor både behandling og fitness træning i bredere forstand.

 

Reflekserne og nervesystemet tunes

Boldens største styrke er uden tvivl den, at nervesystemet trænes på højtryk med de mange forskellige øvelser, hvor der stilles store krav til balance og stabilitet for hele kroppen. Med bolden opstår uventede bevægelser, som der skal reageres på – reflekserne trænes. Bolden er konstant urolig og skaber et ustabilt underlag. Der skal findes strategier til at løse opgaven, altså holde sig på bolden og udføre øvelsen korrekt. Det er vigtigt, at du tænker på den gode teknik undervejs, for at få lært nervesystemet til at benytte og lagre gode og hensigtsmæssige bevægelser i hukommelsen. Målet er, at de gode bevægelser herefter helt automatisk benyttes i hverdagen. Hermed beskyttes ryggen og den bruges mere hensigtsmæssigt. 

 

Balance og stabilitet

Frem for alt trænes balance og stabilitet på bolden. Styrketræningen kommer i anden række. Når det gælder træning af ryggen, er det meget vigtigt først og fremmest at træne de små og dybtliggende muskler omkring rygsøjlen. Disse muskler trænes først og fremmest bedst ved mindre styrkekrævende øvelser. Når disse muskler er ”parate” og klar til at arbejde, kan mere styrkeprægede øvelser sætte ind. De fem øvelser herunder stiller størst krav til balance og stabilitet med en snert af styrke. Det er først og fremmest vigtigt, at musklerne lærer at arbejde og stabilisere ryggen i den mest optimale holdning. Derfor er de udvalgte øvelser alle sammen med ryggen i sin såkaldte neutrale stilling, i den gode holdning. Det er desuden vigtigt, at musklerne lærer både at holde og bevæge ryggen kontrolleret og imod uforudsete hændelser, for at leve op til hverdagens krav til bevægelse. Begge dele kan trænes med bolden.

 

Retter ryggen ud

Rigtig mange oplever, at boldøvelserne retter ryggen ud efter noget tid. Du får en ny fornemmelse af ryggen og din holdning. Du får simpelthen kontakt til nogle muskler, som måske har været i ”dvale” i nogle år.

 
 
 
 

Læs mere i disse artikler