Din indkøbskurv er tom.

6 sunde vaner for ryggen

Søndag d. 28 april 2013 af Lotte Paarup
6 sunde vaner for ryggen

Her får du en række konkrete ideer til sunde vaner for din ryg:

 

Gå en tur

Gå en tur hver eneste dag i cirka 30 minutter. Almindelig gang er nemlig rigtig godt for kroppen og med til at vedligeholde ryggen. En rask gåtur træner hofterne og giver rotation i ryggen. Vær desuden opmærksom på at tage lange skridt, hvor du bruger hele foden til at gå med. På den måde træner du både hofter og baller, hvilket også styrker ryggen. Lad desuden arme og overkrop svinge frit, så stimuleres musklerne i mave og ryg ved overkroppens bevægelser og ryggens rotationer samtidig.

 

Stræk dig

Gør det til en vane at strække kroppen godt igennem hver eneste dag. Det modvirker stivhed i rygsøjlen, øger blodcirkulationen og smører leddene og holder musklerne vågne og friske. Stræk ryggen i alle retninger hver dag. Rul forover ned til benene. Stræk armene over hovedet - drej fra side til side. Stræk siderne med en sidebøjning med armen over hovedet.

 

Giv dig selv fodmassage

Ryggens belastning starter i fødderne, og derfor får du for eksempel dine rygmuskler til at slappe af ved at massere dine fødder. Brug fingrene, en tennisbold eller en nubret massagebold. Træn også fødderne, for jo mere veltrænede fødder du har, jo sundere er din ryg.

 

Sæt gang i hofterne

Hold dine hofter sunde og bevægelige ved dagligt at bevæge dem grundigt igennem ¬ det styrker også din ryg. Stå fx i en hoftebreddes afstand med fødderne plantet i gulvet og rotér med hofterne ¬ først den ene vej og så den anden vej ...

 

Tænk på din holdning

Giv din holdning noget opmærksomhed, og tjek for eksempel, at du ikke sidder og hænger på stolen i længere tid ad gangen. Varierede arbejdsstillinger er løsningen, hvis du vil undgå en sløv, doven og slap krop. Skift stilling så ofte som overhovedet muligt.

 

Træk vejret ordentligt

Vær opmærksom på dit åndedræt, for når du sørger for at trække vejret ordentligt, masserer du samtidig hele din rygsøjle. Du kan også massere ømme områder indvendigt i kroppen med dit åndedræt. Forestil dig, at du med din vejrtrækning puster en ballon op lige der, hvor du er øm og puster luften helt ud igen.
 
Der er også en tæt sammenhæng mellem din vejtrækning, din kropsholdning og din ryg. Har du en dårlig vejrtrækning, kommer nogle af nakke og skuldermusklerne på overarbejde. Dine skuldre og dit hoved trækkes frem, og det giver dig en dårlig holdning. Konsekvensen er blandt andet, at du får ondt i ryggen.

Omvendt er forudsætningen for, at du trækker vejret rigtig blandt andet, at dine muskler er friske og smidige og for eksempel har en god kropsholdning. Husk også, at en god kropsholdning handler mere om at trække vejret rigtigt end om at trække maven ind. Når du laver en lang ryg, står godt på dine fødder, ikke overstrækker knæene og placerer hofter, ribbenskasse og skuldre i en lodret linje ovenover hinanden, giver det naturlig aktivitet i dine mavemuskler.

 

Læs MEGET mere om åndedrættet på åndedrættet.nu

Læs mere i disse artikler