Din indkøbskurv er tom.

Yoga - Hvad er yoga godt for?

Mandag d. 27 juni 2016 af Helle-Monika Hobbs
Yoga - Hvad er yoga godt for?

Få svar på dine spørgsmål om yoga fra otte danske eksperter!!!

 

Yoga er populært som aldrig før, og det er der mange gode grunde til. Den ældgamle praksis fra Indien kan spores 5.000 år tilbage, og mens den i tidernes morgen kun interesserede en lille håndfuld af vesterlændinge, har både øvelserne og filosofien bag yogaen i dag spredt sig ud over hele den vestlige verden.

Yogamåtterne har for længst gjort deres indtog i såvel de danske stuer som i snart sagt hvert eneste fitnesscenter, og som seneste skud på stammen skyder interessen for børneyoga i disse år også frem som små, sprøde knopskud landet over.

Men hvad er yoga egentlig, og hvad er det overhovedet godt for?

Skal man dyrke det hver dag?

Kan man nøjes med at dyrke yoga for sin fysiske form, eller skal man bede, meditere og spise vegetarmad for at gå til yoga i et ”rigtigt” yogacenter?

Kan det være farligt at dyrke yoga, hvis man har fysiske skader, og hvilke tanker ligger der egentlig bag den stadigt stigende interesse for børneyoga?

Disse og/eller mange andre spørgsmål stiller du måske dig selv, hvis du overvejer, om yoga er noget for dig eller dit barn, og for at give dig de bedste forudsætninger for at bedømme det, har vi samlet otte yogaeksperter og bedt dem besvare nogle spørgsmål om yoga, og hvilken betydning yogaen har i deres liv. 

Vi er glade og taknemmelige for deres bidrag og håber, at du vil finde masser af inspiration og nyttig viden om yoga i deres personlige erfaringer og beretninger, som du finder nedenfor.

Skulle du efterfølgende have spørgsmål eller andet, som du har lyst til at dele med os, er du meget velkommen til at kontakte os på: info@denintelligentekrop.dk eller en af de andre yogakyndige, som du møder i artiklen.

 

Præsentation af de medvirkende yoginer og yogier:

Anne Goncalves er yogalærer.Anne Goncalves er yogalærer. 
Se mere om Anne på: amame.dk
Jens Bache er yogalærer og indologi-studerendeJens Bache er yogalærer og indologi-studerende på Københavns Universitet. Se mere om Jens på: astanga.dk
   
Nina Østergaard Riisager er børneyogalæreraspirantSe mere om Nina på: yogaprogram.dk Britt Ziwes er yogalærerSe mere om Britt på: prana-yoga.dk og kontor-yoga.dk
   
Camilla Lund sørensen er jordemoder, yogalærer og lydterapeut.Se mere om Camilla på: yogajordemoder.com Stine Brink er yogalærerSe mere om Stine på: yogastream.dk
   
Maja Krog underviser i gravid-yoga og efterfødselsyoga.Se mere om Maja på: gravid-yoga.nu  Se mere om Nicolai på: yogaflat.com
   

 

Yogaeksperternes personlige beretninger og erfaringer

 

Hvor længe har du praktiseret yoga - og hvor ofte dyrker du yoga?

 

Camilla Lund Sørensen
Jeg har beskæftiget mig med meditation og yoga siden 1988, hvor jeg var 12 år og mødte min første yogalærer, som jeg fulgte i flere år, i 1996. 
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Jeg har praktiseret yoga i 16 år og laver yoga hver dag. Ikke nødvendigvis asanas – fysiske øvelser, men også åndedrætsøvelser, meditation mm.

 

 

 

Stine Brink
Jeg har praktiseret yoga i 12 år. De første år var det en del on and off - men de seneste mange år, har det været en regulær del af mit liv med 5-6 gange ugentligt. Jeg har en ugentlig 'fridag/hviledag' og holder hviledage på dage, der rammer nymåne og fuldmåne. Herudover holder jeg også en-to hviledage i starten af min menstruationscyklus.
 

 

 

Britt Ziwes

Jeg har praktiseret yoga siden 2005, altså i 11 år. Jeg har, siden jeg blev uddannet yogalærer, forsøgt at holde fast i en daglig praksis – om det så bare er en åndedrætsøvelse.

Jeg spørger mig selv: Hvad er det mindste, du kan gøre? Selv nu, med en lille dreng på 14 måneder, bruger jeg de små pauser, mens han ammer, til at lave åndedrætsøvelser eller lave et par solhilsner, mens han leger på gulvet. Det synes han er meget interessant. Nogle gange kravler han op på mig, og jeg må afbryde, eller også efterligner han mig. Små børn er naturtalenter til yoga.

Min søn er min lærer i accept, mindfulness og tålmodighed, når han i timevis går på opdagelse i naturen, og jeg får lov at se alting gennem hans øjne, som var det første gang. Yoga er mange ting – ikke kun de fysiske øvelser.

 

 

 

Maja Krog

Jeg har praktiseret on and off fra 2004, altså i 12 år. I de seneste år er jeg begyndt med min egen hjemmepraksis, hvilket vil sige at det bliver til egenpraksis ca. tre gange om ugen. Jeg ville dog ønske, det var mere, men med en lille er det svært for mig at nå mere end det. Og så kommer der jo undervisning oveni, men det synes jeg ikke tæller.

 

 

 

Jens Bache
Jeg startede på yoga i 1997 under et studieophold i Berkeley, Californien. Det var en studieven, som tog mig med, og jeg var i udgangspunktet skeptisk og blev overrasket over mine egne begrænsninger, idet jeg stønnede, svedte og rystede, men bagefter var det en fantastisk oplevelse, hvor jeg både følte mig afslappet og opløftet på samme tid.

Det var som om, at jeg for første gang i lang tid havde fået frisk, ny luft i lungerne, hvilket naturligvis skulle prøves igen. Herefter kom jeg dagligt til yogaklasserne på campus.
 

 

 

Nicolai Boas
Jeg har vel praktiseret yoga i snart seks år, vil jeg tro. Yoga praktiserer jeg hver dag, på den ene eller den anden måde, men det er ikke hver dag, at der er mulighed for en 90 minutters asana-praksis (fysisk yoga).
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg har praktiseret yoga on/off, siden jeg var barn. Kan huske, at jeg som barn lavede øvelser med min mor på gulvet hjemme i stuen. Dengang tror jeg bare ikke, vi kaldte det yoga. Jeg har dog taget mange af øvelserne til mig og brugt dem gennem årene.

Jeg har altid fundet en ro og fordybelse, når jeg har lavet disse stræk/øvelser. Jeg laver solhilsen hver morgen og forsøger at få tid til asanas et par gange om ugen. Vejrtrækningsøvelser laver jeg hver dag i en eller anden udstrækning.
 

 

Hvad var det, der gjorde dig interesseret i yoga og satte dig i gang med at praktisere?

 

Camilla Lund Sørensen
Oplevelsen af at være i en anden virkelighed eller et opmærksomt nærvær – skal vi kalde det ny form for bevidsthed – end den, som sindet normalt beskæftigede mig med, ramte en vej ind til en dybde i mit indre, som måske bedst forklares som at komme bag sindet, bag tankerne og opleve en anden form for frihed.

Virkeligheden oplevede jeg igennem meditative tilstande og yogapraksis, som meget mere end det, vi går og føler og tænker og alle vores gøremål. Det vækkede min nysgerrighed for at undersøge, hvad det egentlig var, jeg oplevede.

De første møder med mestre var igennem buddhistiske mestre, en Rinpoche, der i hans eget nærvær styrkede min oplevelse af, at vi primært lever på overfladen af os selv og har muligheder og adgang til meget mere, end vi umiddelbart ser.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Jeg havde mediteret i noget tid men havde svært ved at sidde stille og ikke rigtig have kroppen med. Da jeg prøvede yoga, gik det op for mig, at det var som meditation i bevægelse - jeg kunne skærpe mit fokus og få ro i hovedet, samtidigt med, at min krop var i bevægelse.
 

 

 

Stine Brink
Jeg fik et brud på min ryg, da jeg var 11 år. Inden da dyrkede jeg en masse sport. Skaden på min ryg satte en stopper for det. Jeg prøvede en del forskellige former for bevægelse, og da jeg var 14 år, fik jeg øjnene op for yoga. Jeg så en reklame for det i den lokale avis og besluttede mig for at prøve det. Efter nogle uger begyndte jeg at mærke effekten. Både fysisk og psykisk.
 

 

 

Britt Ziwes
Da jeg var i 20’erne var jeg en flittig gæst i fitnesscentret. Alting var meget ydrestyret dengang, og der var knald på både jobbet og det sociale liv. Det handlede meget om at præstere og helst se hamrende godt ud, mens man gjorde det. I Fitness.dk havde de Fitness-Yoga, og det kunne jeg godt lide – fordi jeg var god til det. Min veninde og jeg sammenlignede diskret hinanden i spejlene for at se, hvem der var stærkest, mest smidig og mest yndefuld i stillingerne.

En dag sker der det, at vores instruktør er syg, og i stedet tøffer en lavstammet nepalesisk kvinde ind af døren med en ALDI-plasticpose i hånden. Hun tømmer posen, og ud vælter en masse hjemmestrikkede futter i alverdens farver og mønstre. Min veninde og jeg sender hinanden forfærdede blikke og overvejer at snige os ud ad lokalet. Vi får futterne på og føler os ret fjollede.

Kvinden lægger os i Universalstillingen. Hun kommer hen til mig og presser blidt mine skuldre ned i måtten, og jeg opdager, at de var helt spændte og oppe ved ørerne. Hun lægger hånden på min kæbe, og jeg opdager, at jeg bider hårdt sammen. I løbet af timen oplever jeg, at alting smelter, min puls falder, og jeg føler mig for første gang længe i balance – og så går det op for mig:

DET HER ER YOGA! Det er RIGTIG yoga!

Det handler ikke om at præstere. Det handler om kærlig omsorg og om at finde ind til sig selv. Den omsorg ville jeg gerne videreformidle til andre. Så hvis du ser en nepalesisk kvinde med hjemmestrikkede futter, så giv hende lige et kram fra mig.

 

 

 

Maja Krog
Jeg startede med Astanga og ville egentlig bare gerne have noget motion. Jeg havde danset i mange år på dette tidspunkt og ledte efter noget, der ikke krævede, at man forpligtigede sig overfor en trup, men samtidig lugtede lidt derhen af. Derfra opdagede jeg Vinyasa Yoga, og så gik det slaw i slaw!
 

 

 

Jens Bache
Yoga opfattede jeg ikke tidligere som noget for mig, da jeg indtil da havde dyrket kraftfulde sportsgrene som fodbold, badminton, taekwondo etc. Men den første oplevelse fik mig til at ville prøve det igen, og jeg dyrker nu Astanga yoga 5-6 gange om ugen og har gjort det siden starten af '99.
 

 

 

Nicolai Boas
Jeg startede fordi jeg, på daværende tidspunkt, godt kunne tænke mig at oppe min fysiske sundhed. Jeg følte mig ikke specielt hjemme i et fitness center, da jeg havde svært ved at connecte med ”bare” at gå og hive i nogle maskiner. Jeg prøvede derfor Yoga i stedet og mærkede med det samme, at der var noget, der tiltalte mig her.

Det skal dog siges, at der gik lidt tid, før jeg forstod, hvorfor jeg blev ved med at vende tilbage til yogamåtten.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Yoga fangede mig, da det har alt det, jeg har brug for. Jeg har aldrig rigtig fundet mig til rette med andre motionsformer. Yoga asanas giver mig både styrke og en ro - jeg føler mig fornyet efterfølgende. Jeg er fascineret af, hvad den indre ro og vejrtrækningen kan gøre, det har hjulpet mig til mere nærvær i hverdagen, og jeg øver dagligt for at opnå en større bevidsthed om mig selv og mine grænser samt muligheder.

 

 

Har du studeret yoga og uddannet dig indenfor en særlig yogafilosofi i ind- eller udland?

 

Camilla Lund Sørensen
Jeg har været i mesterlære hos Guni Martin i Danmark, og det er det, man kalder ”Den gamle tradition” med et nært forhold og overlevering fra lærer til elev. Det var den mest givende tid med mange processer, der involverede alle aspekter af det at være menneske og skulle være lærer for andre.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Jeg har studeret yoga i over 10 år og taget flere yogauddannelser. Jeg er uddannet indenfor ashtanga vinyasa, gravid yoga og yin yoga og fordyber mig i dag mere og mere i yin yoga med viden omkring fascia, meridianer og TCM.
 

 

 

Stine Brink
Jeg har studeret ashtanga yoga både i Danmark og i Indien. Jeg har også boet på et Sivanda Ashram i Indien, men ashtanga yoga og dens filosofi er der, hvor jeg finder mig mest hjemme.
 

 

 

Britt Ziwes
I 2007 tog jeg til Indien for at tage den traditionelle uddannelse som Hatha yoga-lærer i en ashram. Efter endnu en tur i indisk ashram i 2011, hvor jeg tog en yogaterapeutuddannelse med hjem, begyndte jeg at interessere mig for, hvordan man kan arbejde forebyggende og helbredende med yogaen i forhold til en række lidelser såsom astma, migræne, rygproblemer, angst, stress - ja, alt!

Jeg har yogister, som fortæller, at nu er deres gener i forbindelse med overgangsalderen forsvundet, eller nu er deres tinnitus væk. Jeg kan ikke altid give en forklaring på, hvorfor yogaen hjælper på de ting, men det vigtigste er også bare, at DET VIRKER! Hvilken gave.
 

 

 

Maja Krog
Jeg har specialiseret mig indenfor gravid- og efterfødselsyoga, og det har jeg gjort her i Danmark. Jeg har været i Indien og opsøgt yogaen i sin mere oprindelige form, men aldrig taget en decideret uddannelse i udlandet.
 

 

 

Jens Bache
Jeg er uddannet Astanga yogalærer fra KPJ Astanga Yoga Instituttet i Mysore, Indien med godkendelse til at undervise fra både Guru Sri K. Pattabhi Jois og den nulevende mester Sri R. Sharath Jois, ligesom jeg også har gennemført begge deres læreruddannelser. Desuden læser jeg indologi på Københavns Universitet.
 

 

 

Nicolai Boas
Ja, jeg er uddannet yogalærer (RYT 500 + div. kurser) og lever primært af at undervise – både som freelance og i eget nyåbnet studie.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg er ved at uddanne mig til børneyogalærer, da jeg er blevet utrolig inspireret af Emmamaria Vincentz fra Lille Yogahus. Tanken om at give noget godt videre til børn - næste generation, hvor de fleste lever i en hektisk hverdag, har skabt et lys og et håb i mig.

Jeg har tilegnet mig en del viden gennem bøger og søgning på internettet. Jeg har en drøm om at rejse til fx Indien eller Nepal og få en udvidet uddannelse inden for yoga.

 

 

Praktiserer du primært klassisk yoga som Hatha eller en mere dynamisk form for yoga som Vinyasa – eller har du en praksis, hvor du veksler mellem f.eks. Kundalini yoga og andre yogatyper?

 

Camilla Lund Sørensen
Klassisk hatha yoga med studie af skrifter og tradition.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Jeg laver vinyasa og yin yoga. Jeg elsker flowet i vinyasa, og at åndedrættet hele tiden er koblet på, og jeg elsker stilheden i yin yoga og de dybere stræk af bindevæv, led og sener. Det er vigtigt at finde en balance mellem yin og yang og både træne styrke, udholdenhed og smidighed og stilheden indeni.
 

 

 

Stine Brink
Jeg startede med at praktisere hatha yoga efterfulgt af en masse vinyasa yoga. Men de seneste 5 år har min praksis været i Ashtanga yogaen.
 

 

 

Britt Ziwes
Jeg praktiserer vel nok den klassiske Hatha, fordi jeg godt kan lide balancen mellem de to poler HA & THA - hvile og ro - det maskuline og feminine. Mine yogister kan godt lide at få sved på panden og blive udfordret på styrke, men selv er jeg mere og mere overbevist om, at vi med vores travle liv har brug for en meget mere rolig praksis.

Når jeg er til yoga hos andre yogalærere, kan jeg rigtig godt lide et lækkert Vinyasa Flow og til tider Yin – alt efter, hvor jeg er henne i mit liv.
 

 

 

Maja Krog
Min egenpraksis er meget Vinyasa, og min undervisning af gravide og kvinder, der har født, peger også i den retning. Jeg elsker måden at bevæge sig på til vejrtrækningen – det er både meditativt og varmende, og jeg får den velkendte gamle følelse af dans og glæde.
 

 

 

Jens Bache
Jeg dyrker den originale Astanga yoga, som det undervises på KPJAYI i Mysore, Indien, som er en dynamisk praksis med et energigivende åndedræt. Jeg bevæger mig med min åndedrætsrytme ind og ud af yogastillingerne, hvilket kaldes Vinayasa. Stillingerne er fastlagt i serier, som har virkning på krop, sind og ånd.
 

 

 

Nicolai Boas
Jeg elsker at mikse forskellige “typer” af asana praksis og sætte dem sammen med bevægelsesmønstre andre steder fra (fra ballet til break dance, kampsport og cross fit).

Jeg lader mig også inspirere af tanker, der stammer fra TCM, yoga sutra samt andre mere eller mindre spirituelle og religiøse retninger. Jeg mener, at der er mange universelle ligheder at finde i disse forskellige strukturer, som alle kan være med til at fortælle den samme historie, bare på forskellige “sprog”.

Derfor synes jeg, det er vigtigt – både som praktiserende og som underviser – at finde en fortælling/forståelse, som man connecter med, således at det ikke er det, der evt. kommer i vejen for, at man oplever ”magien”, som jeg mener, at yogaen kan føje til ens liv.

Man kunne næsten sige, at det bare er lidt som ”nogen elsker orange, og andre elsker sort”.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg har primært dyrket Hatha yoga og Power/flow yoga. Jeg vil gerne i gang med Yin yoga, da jeg vil have gavn af den meditative form og tror, at stræk af bindevævet kan gøre mange gode ting for min krop.

Synes. det er spændende, hvordan kroppen er opbygget og hvordan asanas kan være med til at styrke og måske endda være med til at hele kroppen.

 

 

Dyrker du primært yoga grundet den fysiske træning, en særlig etik eller den virkning, din praksis har på dit sind? - Hvad giver det dig fysisk, mentalt og spirituelt at dyrke yoga?

 

Camilla Lund Sørensen
Jeg ville ikke kunne leve et helt liv uden Yoga. Yoga er for mig ikke yogaøvelser eller fysisk praksis men en vej til at leve et vågent, bevidst liv, og traditionen i hele sin form vækker dagligt min nysgerrighed.

Yoga har styrket min krop, og det er helt sikkert, at de 2-3 timers praksis modulerer rundt på både krop og sind og giver meget styrke både fysisk og mentalt.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Yoga holder min krop smidig, stærk og vital. Pranayama – åndedrætsøvelser giver mig overskud, energi og nærvær. Yogaen giver mig mindst ligeså meget på det mentale plan som fysisk. Yoga er min spirituelle praksis.

En måde at leve livet på. Yogafilosofien fletter sig ind i min hverdag og hjælper mig med at håndtere alt, hvad der opstår i en travl, vestlig hverdag.
 

 

 

Stine Brink
For mig er yogaen helheden mellem det fysiske, mentale og det spirituelle. Jeg kan mærke den fysiske effekt, ved at min krop bliver stærkere og mere fleksibel. Det konstante fokus på vejrtrækningen og det indadvendte fokus hjælper mig til at styre min tankestrøm og giver mig mere ro mentalt.
 

 

 

Britt Ziwes
Når jeg kommer ud fra en særligt god yogaklasse, kan jeg føle mig helt høj – som om, jeg går rundt på lyserøde skyer. Det kan jo ikke andet end at være sundt for krop og sjæl.

Fysisk kan jeg se og mærke, at min krop er stærkere og mere smidig end de fleste andres (på min alder). Jeg er aldrig syg og døjer ikke med nævneværdige skavanker. Måske er det gode gener, men jeg er også ret sikker på, at yogaen spiller en rolle – som bliver større, jo ældre jeg bliver, hvor kroppen mister muskelmasse og mobilitet.

Mentalt er det bevidstheden, bevidsthed om mine tanker og mønstre - om hvad der tjener mig, og hvad der bremser mig. Spirituelt er det den kærlige energi, som strømmer i mod mig, når jeg deler ud af min kærlige energi til fx mine yogister eller mig selv. Det er karma i sin reneste form.
 

 

 

Maja Krog
Min praksis startede med at være af fysisk karakter, men over årene har det langsomt udviklet sig til en mere mental og spirituel praksis. Det er stadig en super god træning, og jeg kan mærke, at min krop sætter pris på timerne på måtten, men det er særligt den mentale ro, som yogaen giver mig, der gør, at jeg vænner tilbage igen og igen.
 

 

 

Jens Bache
Min yogapraksis giver mig et allround velvære, hvor jeg føler mig stærk og smidig, ligesom at åndedrættet, gennem flowet af stillinger, giver mig et frirum fra tanker og overvejelser, når det bliver en meditativ tilstand – hvilket også forløser spændinger, følelser og tanker. Jeg finder ro, som fører til afklaring og overblik.
 

 

 

Nicolai Boas
Det er klart kombinationen af både den fysiske og spirituelle praksis, der gør, at jeg igen og igen vender tilbage til min yogamåtte. Jeg forstår det sådan, at vi ikke er i stand til faktisk at adskille krop og sind men måske glemmer at være bevidste om den unægtelige sammenhæng.

For mig er det netop arbejdet med bevidstheden om at krop og sind ér forenet, der er essensen af YOGA. Yogaen generelt hjælper mig personligt til både at forstå og relatere bedre til verden omkring mig og til mig selv.

Den hjælper mig generelt også til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre på, og tilmed til at underkaste mig tanken om ikke at skulle vide eller forstå alt. Så generelt handler det på en gang om at forstå, acceptere og elske sine begrænsninger og på samme tid give slip på at opfatte disse grænser som noget endeligt. At bevare en åben tilgang til livet.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg dyrker yoga for at styrke min krop og mit åndedræt og skabe balance mellem krop og sind. Jeg tror på, at hele filosofien bag yoga spreder god karma og er med til at bringe balance på et højere niveau. Yoga giver mig mere overskud og ro i sindet. Jeg føler mig mere positiv og føler, at jeg kan bidrage til at gøre verden til et bedre sted.

 

 

Føler du, at din yogapraksis har ændret dit liv eller dig som menneske? Hvis ja, hvordan/på hvilke måder?

 

Camilla Lund Sørensen
Der er vist ikke andet end Yoga, der kan skabe så stor en ændring. Ikke noget, som jeg kender til i hvert fald. Måske lige bortset fra at få børn.

Når man først begynder at studere yogaskrifter, vedaerne, upanishaderne og har daglig praksis, hvor man udfordrer sine vaner, sin disciplin og sindets funktioner, så dukker der erkendelser op, som kan give frihed.

En frihed fra den præprogrammering vi alle mere eller mindre har. Igennem livets oplevelser, følelser og erfaringer skaber vi mønstre og reaktioner, som vi kæmper en ubevidst kamp for at forstå og ændre i mere harmonisk retning. Og her er yogapraksis og tradition en vigtig brik i at forstå sindet, forstå følelser og forstå, hvad livet måske handler om.

Jeg oplever at finde en dybere mening med mit eget liv og hvad jeg kan bidrage med, mens jeg lever. Føler mig langt mere rustet til livets udfordringer og har fået en indre stabilitet og ro med mig gennem mange års træning.

Yogatræning er meningsfyldt livstræning for mig. Jeg har været ude for en ulykke og har ikke kunnet lave fysisk yoga de sidste 5 år, kun i meget begrænset omfang. Jeg har fået en kronisk smertetilstand, og selv min læge siger, at det må være den yoga jeg har praktiseret, der gør, at jeg har kunnet tage den store forandring, fra altid at være i gang til næsten ingenting at kunne med min krop og smerterne, der ikke holder pause.

Så for mig har yogaen reddet min indre frihed, og det man finder, er varigt. Det forsvinder ikke så let, når man fortsætter sin disciplin og indre praksis, så selv om min fysiske frihed er blevet meget begrænset, oplever jeg stadig en stor indre glæde og frihed.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Ja helt klart. Jeg har fundet en dyb indre ro, som ligger så dybt forankret i mig, at der skal virkelig meget til at vælte mig af pinden. Det giver mig overskud og nærvær og dyb taknemmelighed for livets små og store øjeblikke.
 

 

 

Stine Brink
Min yoga praksis har gjort mig til et roligt og bevidst menneske. Gennem yogaen har jeg fundet teknikker til at hvile i mig selv og finde ro i en hektisk dagligdag.
 

 

 

Britt Ziwes
Jeg mærker, at jeg bliver et bedre menneske af at dyrke yoga. At min familie får en gladere og mere afbalanceret kone og mor hjem, når hun kommer fra en yoga-klasse.

Jeg bliver bare en bedre version af mig selv. Mere opmærksom, bevidst og nærværende – også overfor mig selv. Jeg nærer mig selv og udviser kærlig omsorg overfor mig selv. Min yogarejse har ændret mange aspekter i mit liv; min kost, min omgangskreds osv.

Hvem gider fylde sin krop med crap, når man lige har givet den lækker yoga? Det bliver man også opmærksom på. Og ja, så har yogaen bragt så mange smukke mennesker ind i mit liv, som også vil noget mere og noget bedre.
 

 

 

Maja Krog
Bestemt! Det har gjort mig meget roligere, og det har givet mig et større perspektiv på livet. Før kunne jeg godt have en tendens til at overdramatisere problemerne i mit liv. Det gør jeg såmænd stadig, men nu er det bare på et langt mere moderat niveau. :-)
 

 

 

Jens Bache
Bestemt! Jeg er sluppet af med min stress og kan håndtere mine bekymringer ved hjælp af yogaen. Og jeg er mere afklaret med mig selv, hvilket også giver større tålmodighed i samværet med andre.

Med tiden har denne tålmodighed naturligvis ført til tættere forhold til andre mennesker og dermed hjulpet til min forståelse for andres situation – hvilket igen åbner for min egen indsigt i komplicerede forhold og mit mod til at se mere nuanceret på komplekse situationer, end de måske først synes at tage sig ud.

Ved at undervise møder jeg så mange forskellige mennesker, som jeg skal tilpasse min undervisning til, ud fra en forståelse af, hvordan de kan få mest ud af yogaen. Det giver et indblik i, hvordan andre forstår verden og sig selv, som gør, at jeg selv øjner flere muligheder i livet – og ikke mindst i, hvor mine egne styrker er.
 

 

 

Nicolai Boas
Nej det vil jeg faktisk ikke sige, som sådan. Med fare for at det kan lyde en anelse som ordkløveri, vil jeg hellere lægge fokus på, at Yogaen har fået mig til at forstå livet og mig selv som menneske og ikke egentlig ændret, hvem jeg er. Det føles mere som at have fundet vejen hjem, i forhold til at være flyttet.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Yogaen har helt klart gjort mig mere nærværende og bevidst om, hvem jeg er, givet mig en indre fred og frihed. Jeg føler, jeg kan være en bedre mor for mine børn og en bedre kone for min mand. Men først og fremmest hviler jeg mere i mig selv.

 

 

Til hvilke yogaformer benytter du dig af udstyr såsom tæpper, bælter, blokke, pøller eller væggreb for at øge virkningen af de enkelte stillinger?

 

Camilla Lund Sørensen
Jeg bruger aflange puder til aflastning af bækken og tæpper til afspænding samt bløde bælter for dem, der ikke kan nå.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Især i yin yoga benytter jeg tæpper, pøller, puder og blokke til at støtte op om stillingen, så kroppen får mulighed for at slappe af. Dog uden at det går udover strækket. Men det er vigtigt, at man ikke spænder unødigt. Jo mere kroppen kan spænde af, des mere kan den åbne sig og give efter i stillingen.
 

 

 

Stine Brink
Jeg forsøger at holde min praksis fri for redskaber, så det bliver mere enkelt – og nemmere at gøre, hvor som helst.
 

 

 

Britt Ziwes
Jeg er faktisk lidt dårlig til at bruge redskaber. Jeg synes, at en af de smukke ting ved yogaen er, at den er så ren og ukompliceret og det eneste, du skal bruge, er din krop og evt. en yogamåtte, hvis bølgerne går helt højt.

Men jeg kunne godt tænke mig at blive bedre til at bruge mere udstyr, da jeg ved, at mange finder stor hjælp ved det.
 

 

 

Maja Krog
Jeg er mest til en meget simpel brug af udstyr. Hvis det bliver for kompliceret, synes jeg, at man bruger for meget energi på udstyret, fremfor på praksissen. Desuden synes jeg, det bliver for svært for eleverne at gå hjem bagefter og gøre det selv.

Dermed ikke sagt at jeg intet udstyr bruger, men man kan komme meget langt med en bunke tæpper og et bælte fra en badekåbe.
 

 

 

Jens Bache
Jeg bruger en god yogamåtte, som både er skridsikker, stabil og holdbar – gerne også et lille håndklæde i mikrofiber, som er let at have med og tørrer hurtigt.
 

 

 

Nicolai Boas
Jeg ser det altid som værende en mulighed at tilføje props til sin praksis. Det kan både hjælpe til at øge sikkerheden, støtte op omkring manglende smidighed og styrke samt være en stor hjælp til afspænding.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg benytter som regel en måtte og evt et tæppe til afspænding. Jeg kan dog sagtens træne asanas uden en måtte. Det vigtigste er, at jeg kan falde til ro og samle mig om den aktivitet, jeg udfører.

 

 

Er der bestemte tidspunkter og steder, du foretrækker for at få allermest ud af din yogapraksis?

 

Camilla Lund Sørensen
Hvis man tænker på, at døgnet har 24 timer, og sindet altid er på en form for arbejde, både i vågen tilstand og i søvnen, så er de vågne timer altid oplagte til at lave en indre rejse, øge bevidstheden om det tænkte, det subtile og blive mere nærværende med det, du selv står overfor. Det er yoga for mig.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Morgenyoga er dejligt til at vågne på. Tit laver jeg vinyasa om eftermiddagen, især hvis jeg har siddet meget ned, så er det rart at strække kroppen igennem. Men det mest magiske tidspunkt er om morgenen, når byen lige er begyndt at vågne.

Der er det helt stille, og det er her, at jeg er mest intuitiv og i kontakt med mig selv.
 

 

 

Stine Brink
Jeg foretrækker at praktisere som noget af det første, jeg gør i løbet af en dag. Det giver mig et godt fundament for resten af min dag. Jeg er vild med energien omkring kl. 6 om morgenen, men personligt har jeg ikke altid lige nemt ved at komme så tidligt op.
 

 

 

Britt Ziwes
Jeg vil helst dyrke yoga om morgenen. Det giver en fantastisk start på dagen. Ingen tvivl om, at man mærker sin krop mere end om aftenen, når kroppen har været i gang hele dagen.

Jeg er så heldig at have mit eget yogarum i vores hus, men ellers prøver jeg at få små bidder af yoga ind i min hverdag i forbindelse med mine daglige gøremål. Som f. eks. at lave et par rygradstwist i køkkenet, mens jeg venter på, at gryden kommer i kog.
 

 

 

Maja Krog
Hvis årstiden er til det, er en udendørs praksis det allerbedste sted for mig, at fordybe mig i min egen praksis. Særligt, når jeg finder et lille afsides sted, hvor fuglene og vinden er mit eneste selskab.
 

 

 

Jens Bache
Jeg gør gerne min yogapraksis om morgenen mellem kl. 7-9. Så er jeg netop stået op, frisk i hovedet og med tom mave. Efter yogapraksissen er er jeg klar til dagen, som ligger foran mig.

Yogaen gør jeg helst i vores shala, og hvis jeg er på rejser måske på en lille balkon eller et rum, hvor der er ro.
 

 

 

Nicolai Boas
Nej det vil jeg ikke mene. Mener nærmere, at der er typer af asana praksis og andre fordybende typer yoga praksis, der er at foretrække på bestemte tidspunkter, som passer til døgnets og ugens rytme.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg elsker at starte dagen med solhilsenen. Det er som regel mellem kl. 6-6.30 om morgenen. Men i princippet kan jeg lave yoga på alle tider af døgnet. Hvis jeg fx ligger vågen om natten, kan jeg finde på at lave et par asanas eller vejrtrækningsøvelser for at give krop og sind ro.

Jeg finder også stor glæde ved at udøve både fysiske øvelser og vejrtrækningsøvelser m.m. ude i naturen.

 

 

Hvad er din foretrukne yogastilling og hvor længe bliver du typisk siddende/stående/liggende i den ad gangen?

 

Camilla Lund Sørensen
Faktisk den liggende stilling og den siddende. Her oplever jeg sindet i ro, og grundet min tilstand med sygdom er det de mindst belastende og smerteudløsende.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Butterfly, hvor man sidder med fødderne samlet og knæene ud til hver side og lader overkroppen synke ned over benene. Det er en yin stilling og jeg holder den typisk 5-7 minutter.

Den giver både et dejligt stræk af ryggen, åbner hofterne, og så giver den mig en følelse af at synke dybere og dybere ind i mig selv = overgivelse og afslapning.
 

 

 

Stine Brink
Mine foretrukne yogastillinger er bagoverbøjninger. Jeg har gennem mange års erfaring lært, at de yoga stillinger du frygter/undgår/hader, er de stillinger, du skal praktisere. Så jeg forsøger at bruge flere kræfter på de stillinger, hvor jeg føler mig udfordret fremfor mine favoritstillinger.
 

 

 

Britt Ziwes
Min favoritstilling er nok Universalstillingen. Den giver et dejligt stræk og twist op gennem hele kroppen, og så kan man ligge og slappe af imens. Den kan jeg sagtens blive i, i 5-10 minutter.
 

 

 

Maja Krog
Jeg har ikke én stilling, der er min yndlings, men mange som jeg ofte vender tilbage til. Hvis jeg skulle nævne én, så er jeg for tiden ret begejstret for bjergets stilling, hvor man får lov til at føle sig både tung og let på én gang, Fødderne, der planter sig i jorden samtidig med, at toppen af hovedet vokser sig mod himlen.

Og så kan man desuden lave den når som helst, hvor som helst.
 

 

 

Jens Bache
Adho Mukha Svanasana er et fantastisk stræk, som både udfordrer, frigør og spænder af. Her kan jeg blive i rigtig mange åndedrag, ligesom at jeg gentager den mindst otte gange, når jeg udfører solhilsenerne som start på min yogapraksis.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg har ikke en egentlig foretrukken stilling. Men stillinger, hvor jeg kommer helt ind i stillingen og samtidig kan slappe helt af, er dem, jeg som regel vender tilbage til på de dage, hvor fokus og energi ikke er til så meget. Eksempelvis Balasana. Her kan jeg godt ligge 5-10 minutter.

 

 

Hvilke faktorer spiller ind på, om du foretrækker at dyrke yoga alene eller sammen med andre?

 

Camilla Lund Sørensen
Jeg synes, det er fint og hyggeligt og sjovt at lave enkelte øvelser sammen med eleverne eller dem på min uddannelse, men ellers foretrækker jeg at lave yoga selv. Det, jeg laver, ønsker jeg at fordybe mig i og noget af det, jeg praktiserer, gøres for mig bedst alene i ro uden forstyrrelser.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
For det meste laver jeg yoga alene, fordi jeg foretrækker at kunne rulle måtten ud og gå i gang, lige når jeg er stået op. Men jeg elsker også dynamikken i en fælles ashtanga klasse f.eks., når man kan høre det fælles åndedræt og bliver guidet i et flow igennem stillingerne.
 

 

 

Stine Brink
Jeg synes, det er smukt både at praktisere alene og sammen med andre. Det er dejligt at føle andres energi, især hvis mit eget energiniveau er lavt. Det giver en god motivation. Jeg har i årevis forsøgt at opbygge min selvdisciplin til at fuldføre en 90 min. praksis alene.

Jeg bliver nemt lidt for kreativ og dermed distraheret. Det senest års tid er min selvpraksis blevet meget stærkere, og jeg er begyndt virkeligt at nyde at praktisere alene.
 

 

 

Britt Ziwes
Yoga er jo i virkeligheden sådan en soloting, hvor man vender opmærksomheden indad og mærker sin krop, sit åndedræt etc. Vi står bare tilfældigvis en gruppe sammen og gør det, men alle er (forhåbentlig) koncentreret om deres egen praksis.

Hvis jeg skal give den gas, giver det mig energi, at vi er mange. Til min rolige praksis er jeg ligeså gerne alene.
 

 

 

Maja Krog
Hvis jeg laver yoga sammen med andre, kræver det for mig mere mentalt overskud at synke ind i mig selv og derved ikke udelukkende få de fysiske men også de psykiske fordele af yogaen.

Når jeg er alene, kommer jeg ikke til pludselig at sammenligne mig med de andre eller prøve at imponere. Da kan jeg lettere bare blive inde i mig selv og få fuldt udbytte af min praksis.
 

 

 

Jens Bache
Jeg gør gerne min yoga i shalaen, når de andre også er i gang. Det giver ekstra energi til det særlige fokus, når alle er i gang med deres stillinger, selvom jeg naturligvis gør øvelserne i mit eget tempo.

Nogle gange kan det være rart at gøre det helt alene, hvis jeg føler behov for at være meditativ og dermed sidde længere tid i f.eks. padmasana, lotus-stilling, og bare være med mit åndedræt.
 

 

 

Nicolai Boas
Det kommer meget an på, hvad jeg er ude efter. Hvis jeg har brug for at lade mig presse lidt, er en klasse med andre klart bedst. At lade en anden tage noget af styringen hjælper bl.a. på koncentrationen og stressniveauet og gør det også nemmere at give slip.

Hvis jeg derimod har brug for virkelig at fordybe mig eller at eksperimentere med forskellige former for bevægelsessammensætninger, for eventuelt at finde nye måde at komme ind i kroppen på, foretrækker jeg at praktisere alene eller på workshop med andre.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg kan bedst fordybe mig, når jeg er alene, så er jeg mere i kontakt med mig selv. Men jeg kan godt lide den energi og samhørighed, man kan opleve på hold. Så kan jeg også bedre give slip på tanker og blot følge lærerens anvisninger.

Jeg kan også tage timeouts flere gange i løbet af dagen, hvor jeg fokuserer på åndedræt og kommer i en form for meditativ tilstand. Min morgenrutine med at lave solhilsen laver jeg nogle gange alene og andre gange er både mand og børn med. Det er dog ikke altid, at familien er med alle 12 “runder”. 

 

 

Skal man tage særlige hensyn til f.eks. alder og helbredsmæssige ting, og hvordan kommer man bedst i gang, hvis man aldrig har dyrket yoga før?

 

Camilla Lund Sørensen
Man skal sørge for at finde en lærer, der kender til at undervise den målgruppe, man er i. Jeg underviser f.eks. kronisk syge, som jeg kender en del til, og jeg har undervist alt fra børn med autisme til alderspræsidenter i midten af firserne.

Det vigtigste, når du skal gå til yoga, er, at du finder en lærer, som du er tryg ved, der kan undervise hensyntagende, så du kommer forsigtigt i gang. Og alt efter hvad du søger med dit ønske om at gå til yoga, f.eks. indre ro, stabilitet, bevægelighed, smidighed og styrke, så find et hold, der passer dig og rummer det, du ønsker at lære mere om.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Hvis man er helt ny til yoga, vil jeg anbefale at komme i et yogacenter og snakke med læreren før undervisningen. Mange steder tilbydes der også introhold for begyndere, og det kan være meget rart med lidt ekstra forklaring af begreberne i starten.

Alder er som regel ingen hindring – og alle kan lave yoga. Stillingerne kan altid modificeres, så der tages hensyn til den enkelte. Fortæl det altid til dine yogalærere, hvis du har skader eller er gravid, så de kan tage hensyn til det og evt. give dig nogle modificerede stillinger.
 

 

 

Stine Brink
Yoga har ingen alder. Hvis du aldrig har dyrket yoga før, er det en god idé at reflektere over, hvorfor du er interesseret i yogaen, og hvad du gerne vil have ud af det. Undersøg derefter, hvilken yogastil der vil passe til disse grunde. Tag altid en snak med yogainstruktøren inden første time og mærk efter, hvad kroppen fortæller dig.
 

 

 

Britt Ziwes
Yoga er for alle. Man skal bare finde den rigtige stil og den rigtige lærer – og så lytte til sin krop. Gør det ondt eller føles ubehageligt, så spring øvelsen over. Yoga skal være nydelse. Det bedste, man kan gøre, er, at prøve forskellige klasser og undervisere og gøre underviseren opmærksom på eventuelle skavanker.

Der er også mange gode yogaklasser online, som kan være gode at starte ud med. Er man senior og dårligt gående, kan man evt. undersøge www.senior-yoga.dk
 

 

 

Jens Bache
Ja! Ligesom, at min krop, mine tanker, følelser og mit humør er forskellige fra dag til dag, har alle mennesker forskellige forudsætninger for at udføre de samme yogastillinger. Selvom metoden kan være den samme, handler det om at tilpasse yogaen, så den enkelte får nytte af den.

Vi lærer jo også forskelligt – dog kræver det en indsats, og en gang imellem er der udfordringer, men med gåpåmod og tålmodighed kan alle, uanset alder, helbred, etc., få noget godt ud af yogaen.

Første gang, prøv det. Find en lærer og stil, som virker spændende og seriøs, og tjek, at underviseren har baggrund i og ved noget om yoga.
 

 

 

Nicolai Boas
Ja, man skal klart tage hensyn til de forskellige ting, som man har at “kæmpe” med, men jeg vil mene, at yoga er noget, der kan tilpasses alle.

Jeg ville altid tage stilling til, hvor meget et menneske har været i kontakt med sin krop i løbet af livet, og hvordan han/hun generelt lever sit liv, for at forstå præcis hvilke behov personen har. Jeg vil mene, at en nogenlunde blid praksis er en god måde at starte ud for bare at få en fornemmelse af, hvad det handler om, og så eventuelt lige snakke lidt med underviseren bagefter.

Generelt ville jeg måske ikke starte med det allermest dynamiske den første gang, men samtidig er det vigtigt at tilkendegive, at den dynamiske yoga for mange også er det, der kan gøre, at man bliver helt forelsket i at være i kroppen.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Alle kan dyrke yoga. Har man nogle skavanker eller andet, der skal tages hensyn til, så er det med at finde den type, der passer bedst og så snakke med sin lærer om det.

Det, alle skal huske, er, at man skal lytte til sin krop, det handler ikke om at kunne nå sine tæer eller lave håndstand, det handler om at komme i balance med sig selv. Målet med yoga er at styrke og udvikle os som hele mennesker og give os større selvindsigt og livskvalitet.

Jeg håber, at yoga bliver indført i alle daginstitutioner og skoler, da jeg mener, det er vigtigt, at børn lærer teknikker for selvregulering og om sundhed for sig selv og for vores planet, som er nogle af principperne i yoga. Børneyoga er bl.a. med til at støtte børns kropsbevidsthed, forbedre koncentrationen og stimulere deres sprog.

Den støtter selvkontrol, beroliger sindet og kan afspænde kroppen og hjælpe til en bedre søvn. 

 

 

Hvilken slags tøj og udstyr skal man bruge for at få den bedste oplevelse med yoga?

 

Camilla Lund Sørensen
Man skal have rart og behageligt tøj på, som man frit kan bevæge sig i. Tøj, som er varmt og behageligt og et varmt tæppe til meditation og afspænding.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Løstsiddende eller elastisk tøj er mest behageligt. De fleste steder kan man låne en måtte, men det er også rart at have sin egen. De findes i mange prisklasser og typer, så der er noget for enhver.<
 

 

 

Stine Brink
Når man skal dyrke yoga, er det er vigtigt, at man er iført noget behageligt tøj, som det er let at bevæge sig i. Hvis det er en mere rolig form for yoga, kan man sagtens have løstsiddende tøj på. Min egen erfaring er dog, at hvis man skal praktisere lidt mere fysisk krævende former for yoga, er det dejligst at tøjet er mere tætsiddende, da det giver bedre bevægelsesmuligheder.
 

 

 

Britt Ziwes
Yoga må ikke blive et modeshow. Jeg plejer at foreslå tøj, som man kan bevæge sig i. BUM. Men jeg vil gerne tilføje, at jeg føler, det er mest behageligt at dyrke yoga i tætsiddende, elastisk tøj – og ikke i løse gevandter, som ikke er til at styre under øvelserne.
 

 

 

Maja Krog
Det, som man er komfortabel i. For min skyld kan det være et joggingsæt, du træner i og et håndklæde, du står på. Yogaen skal være ligetil, og du skal gøre det, der føles rigtigt for dig. Dermed ikke sagt, at en god yogamåtte ikke er en skøn ting, men det er ikke strengt nødvendigt.
 

 

 

Jens Bache
Jeg bruger tights, shorts, T-shirts – både med korte og lange ærmer – alt efter hvad, jeg føler, fungerer. Er der varmt med mange i shalaen/salen, har jeg mindre tøj på. Måske bar overkrop og er det sommer, måske shorts. Og jeg har bare brug for en god yogamåtte.
 

 

 

Nicolai Boas
Det, som man føler, at man kan bevæge sig i og generelt føle sig mest komfortabel i.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Der er jo ikke noget egentligt tøj eller udstyr, der er nødvendigt. Det er vigtigt, at det er behageligt tøj, som man har det godt i. Jeg vil helst have noget på, jeg kan ånde i, som ikke sidder for løst eller for stramt.

De fleste bruger en yogamåtte, men i princippet kan du lægge dig på et tæppe eller håndklæde, hvis du gerne vil have et underlag. I børneyoga er det fx. godt for børnene at vide, at måtten er deres “helle”, og i børneyoga bruger vi som regel også flere forskellige rekvisitter for at stimulere børnenes sanser.

 

 

Hvilken betydning har kost og spisevaner for dig ift. din yogapraksis

 

Camilla Lund Sørensen
Hvis du praktiserer meget og seriøst, så er det vigtigt at spise langt fra din træning. Jeg har i perioder spist meget sent om aftenen for at kunne have højt nok blodsukker til min morgenpraksis, der var meget lang.

Jeg skulle skabe tid, alene med to børn til tidlige timer, før de stod op, og sene aften/nattepraksis, når de var puttet. Alt sammen kombineret med et jordemoderjob, så der var mange ting at tage hensyn til under min uddannelse, og jeg brugte min lærer til at finde ud af, hvordan alt i virkeligheden er helt individuelt.

Jeg har været vegetar, siden jeg var omkring 14 år, og har det bedst på den kost. Ikke pga. yoga men min krop synes ikke at tåle kød. Jeg har drukket alkohol – ikke ret ofte dog – men i byen i 20’erne og 30’erne og røget cigaretter i mange år, men det kunne jeg simpelthen ikke blive ved med.

Da jeg startede med yogalæreruddannelsen, fik jeg simpelthen ikke lyst til at ryge mere og stoppede. Selvom jeg, sjovt nok, forsøgte at starte igen eller ryge til fester, blev jeg hundesyg af det, og det var jo egentlig en god bivirkning.

Men jeg er på ingen måder hellig eller fordømmende, for jeg kan sagtens forstå og se, at en moderat livsstil, som jeg også selv synes jeg har, vil være det bedste, og så lære at lytte til kroppen; hvad den har lyst til. Min krop har f.eks. utrolig meget lyst til kaffe. - Jeg tror, at kroppen giver besked, og at det er vigtigt, at man lytter til den og mærker, hvad man har det bedst med.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Min kost er forholdsvis ‘let’, dvs. jeg spiser ikke mad, som ligger tungt, men holder mig til frugt, grøntsager, fisk og undgår kød, alkohol mm. Jeg er ikke fanatisk, men det føles bedre med en ‘let’ krop, når man skal lave yoga. Det er bedst ikke at spise noget i et par timer inden yoga.
 

 

 

Stine Brink
Min kost har stor betydning for min yogapraksis, og mit generelle velvære. Jeg ser min yogapraksis som et spejlbillede af, hvordan jeg lever mit liv. Min praksis viser mig, hvis jeg har spist for meget/for dårligt, og den viser mig, når jeg har spist korrekt i forhold til min kropstype.

Hvis jeg skal praktisere tidligt om morgenen, foretrækker jeg, at mit aftensmåltid dagen forinden er let, og at jeg ikke spiser for sent.
 

 

 

Britt Ziwes
Kosten spiller en enorm rolle. Yoga og junk food hænger bare rigtigt dårligt sammen. Man får lyst til at nære kroppen mere, når man gennem yogaen bliver bevidst om, hvor fantastisk kroppen egentlig er.
 

 

 

Jens Bache
Det er vigtigt. Både at det smager godt, og at jeg føler mig mæt og tilfreds, men naturligvis også at det er nærende, fordøjeligt og indeholder, hvad jeg og min krop har brug for til at være aktiv, stærk og sund.

Jeg er vegetar og går efter en satvisk kost, fordi det føles godt og er lettere at fordøje, så jeg ikke føler mig tung efter at have spist. Jeg spiser to gange om dagen og tager måske en lille snack, når jeg kommer hjem om aftenen.
 

 

 

Nicolai Boas
Det er vigtigt for mig at tænke over, hvad jeg spiser i perioder. Og generelt, ved hårdere fysisk udfoldelse, er det jo ikke en dum idé ikke lige at have spist, og generelt holde sit blodsukker stabilt. Desuden er det jo også vigtigt at have spist og drukket på en sådan måde, at man har energi til den fysiske praksis, der ligger forude.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Da jeg er så fascineret af filosofien, vil jeg meget gerne leve efter de principper, der foreskrives, men for at få en hverdag til at gå op i en højere helhed med familien, holder jeg mig pt. til at købe så økologisk som muligt, spiser meget frugt og grønt og går meget op i, at det er mad, som nærer min krop. Jeg forsøger også at spise med måde, så jeg ikke er helt proppet efter hvert måltid. 

 

 

Hvor meget betyder det for dig, om din yogamåtte er af traditionelle materialer som PVC eller helt fri for phtalater og lavet af eksempelvis naturgummi, som er biologisk nedbrydeligt?

 

Camilla Lund Sørensen
Det betyder ikke noget for mig, og jeg har f.eks. valgt ikke at købe økologisk men pvc-fri yogamåtter til mine elever.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Det betyder noget for mig at tage hensyn til miljøet, og det er bl.a. også takket være yogafilosofien, hvor man finder begreber som ‘ahimsa’, som kan oversættes til ‘ikke voldelig adfærd’. Det inkluderer, at man tager hensyn, og er god ved sig selv, sine medmennesker og Moder jord.
 

 

 

Stine Brink
Generelt har økologi og bæredygtighed stor betydning for mig. Og i en perfekt verden vil alt være lavet, så det er biologisk nedbrydeligt.
 

 

 

Britt Ziwes
Jeg foretrækker, at både min kost, mit yogatøj og min yogamåtte er økologisk eller noget, der ligner.
 

 

 

Jens Bache
Jeg bruger en yogamåtte, som er fremstillet under de bedst mulige miljø- og arbejdsmæssige forhold uden giftige affalds- eller tilsætningsstoffer.

Gerne naturprodukter, men naturgummi er ikke uproblematisk, da junglen kan være fældet for at give plads til plantager, og nogle personer kan være allergiske overfor latex.

Min basismåtte er fremstillet af olieprodukter, som al gummi er, hvis det ikke er naturgummi, og jeg har haft den i 15 år. Hvis jeg skiller mig af med den, går den til forbrændingsanstalten, hvor varmen går ind i vores fjernvarme.
 

 

 

Nicolai Boas
Jeg synes, det måske har noget mere at gøre med min generelle tilgang til miljøet end så meget andet. Det er nok bedst for planeten og os mennesker inkluderet, hvis vi minimerer vores "carbon footprint” og forurener mindre.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Jeg er meget bekymret for vores planets ressourcer og vil helst benytte en måtte, der er produceret bæredygtigt. Jeg går også meget op i, om den afgiver giftige kemikalier, som vi som mennesker kommer i kontakt med. 

 

 

Andet, der er godt at vide om yoga

 

Camilla Lund Sørensen
Yoga er så meget mere end yogaøvelser, og det er så ærgerligt, at så få yogalærere underviser i meget andet end øvelser.

For selvom øvelserne i sig selv har stor gavn og værdi for den enkelte, på mange af livets områder, så er der meget mere at hente for vores liv og lisforståelse, hvis vi kender til andre former for praksis.

Der er meget at hente og dele i yogatraditionen, og yogaerkendelsesveje og formerne for yoga er mangfoldige og kan virkelig skabe livskvalitet, ro og forståelse og gavne vores følelsesmæssige og mentale styrke, ligesom de gavner vores fysik.
 

 

 

Anne Goncalves, yogalærer
Yoga er for ALLE uanset alder, størrelse, køn eller kulturel baggrund. Det vigtigste er, at du har lyst til at arbejde med dig selv, både fysisk og mentalt.
 

 

 

Jens Bache
Det er imponerende, så udbredt yoga er blevet indenfor de sidste 15 år og hvilken almen opmærksomhed, der er på yoga og dens virkninger.

Jeg synes, at det er fantastisk at have været en del af denne bølge, som nu er over hele Danmark, fra at vi, som nogle af de første åbnede vores yogaskole, shala, i København i år 2000 og til, at der nu undervises i yoga på TV.

Dog vil jeg gerne, at yogaen bevarer sit gode ry. Vi er mange lærere, som ud fra de bedste motiver har brugt meget af vores liv på yoga og på at undervise i den, fordi vi er overbeviste om, at yogaen også kan hjælpe andre, ligesom den har hjulpet os.

Der kræves års egen praksis af yoga, oplæring hos erfarne yogalærere og en portion evner, før man begynder at påtage sig det ansvar. Yogaen går dybt og har en indbygget kraft til at gøre os til hele mennesker i vores fulde potentiale, og jeg er ydmyg, når andre lægger deres håb, helbred og krop i mine hænder, hvilket jeg mener, at man må tage vare på med respekt og kyndighed.
 

 

 

Nina Østergaard Riisager
Yoga kan dyrkes af alle, og man behøver ikke at være smidig eller have dyrket meditation m.m. Yoga er en livsstil - en filosofi. Yoga er, når sindets tanker stilner. Desuden kan yoga afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne og mange andre gener.

Jeg har en idé om, at hvis børnene lærer om nærvær og bliver selvbevidste, lærer at udtrykke sig selv og deres følelser, så kan de bedre håndtere stress og får bedre koncentration og søvn. Børnenes motorik styrkes af yoga, og børn, der dyrker yoga i en tidlig alder, styrker opbygningen af vigtige neurale kredsløb i hjernen.

 

 

Mere om yoga?

Også her hos Den Intelligente Krop er vi varme tilhængere af yogaen og dens mange gavnlige virkninger på både krop og sind. Derfor har vi gennem årene opbygget en stor samling af artikler, korte instruktionsvideoer, mp3-filer og DVD’er, som kan hjælpe dig til at komme godt i gang med yogaen.

 

Introduktion til yoga – viden og korte yogaøvelser

Hvis du vil vide mere om yogaens oprindelse, yogafilosofi og forskning i yoga, kan du finde viden i artiklen ”Hvad er yoga” her.

Søger du noget om åndedrættets betydning og yogastillingernes udførelse, finder du gratis instruktionsvideoer og artikler ved at følge linket her.

 

Yoga-videoer og bøger om yoga

Hos Den Intelligente Krop har vi et stort udvalg af yoga-videoer til både begyndere og øvede, som holder af guidede sessioner i hjemlige rammer. I vores sortiment kan du finde alt fra basic yoga, baby-yoga, gravid-yoga og efterfødsels-yoga til Hatha yoga og De Fem Tibetanere.

Du finder de mest populære DVD’er og bøger om yoga her.

 

Yogamåtter og andet yogaudstyr

Søger du yogamåtter, yoga-blokke, yogapøller, yogabælter, sokker, der giver dig glade fødder, eller andet, der hjælper dig med din yogapraksis, finder du alt det bedste yogaudstyr her.