Din indkøbskurv er tom.

Stræk dig sund

Onsdag d. 01 juli 2015 af Gitte Høj
Stræk dig sund

Disse øvelser er oprindeligt bragt i magasinet SUNDHED

Måske har du længe ærgret dig over, at du ikke er så smidig, som du har været. Kroppen er blevet lidt stivere at have med at gøre.

Det kan være, at der er blevet meget længere ned til tæerne, og at det både strammer lidt her og lidt der, når du bukker dig ned for at samle noget op. 

Det er ikke så ualmindeligt, at mange af os med alderen oplever, at vores bevægelighed bliver lidt indskrænket og hæmmet, og at vi måske ikke bevæger os så frit, som vi gjorde en gang. Det er der en god forklaring på.

Men i samme åndedrag skal det dog tilføjes, at du faktisk ikke behøver at finde dig i denne udvikling (eller afvikling), for du kan godt bevare dine muskler, sener og led sunde og smidige.

Læs herunder Lotte Paarups svar på 4 spørgsmål om smidighed - og læs hele artiklen med øvelser nederst...

 

1. Hvorfor oplever jeg, at min smidighed bliver dårligere med alderen?

Overordnet kan man forklare det ved, at vores bindevæv, som er indvævet i og omslutter ALT i kroppen, bliver stivere med alderen. Dette er en kendt faktor, som de senere år er blevet meget mere veldokumenteret i forskningen end tidligere, dvs vi er ikke længere i tvivl om dette faktum.

Vi kan populært sige, at vi tørrer ud med alderen, dvs. vores bindevæv bliver blandt andet mere stift pga et tørrere væv. Det er specielt i bindevævet, i dag kaldet fascievævet under et, vi skal finde årsagen til det større stivhed, som vi oplever.

Det er dog MEGET vigtigt at pointere, at vi kan påvirke dette både i positiv og negativ retning. Meget enkelt, mindre bevægelse og brug af kroppen er lig med større og hurtigere stivhed, og omvendt den positive vej!

 

2. Hvorfor er det vigtigt, at vi bevarer vores smidighed? Altså, hvorfor er smidighed egentlig så afgørende for vores sundhed?

Det er der rigtig mange forklaringer på... Jeg vil fremhæve betydningen af at kunne bevæge sig med frihed og udføre alle aktiviteter hele livet, helt basalt at kunne komme op på øverste hylde, tage sko på, vaske sig på ryggen, lege med børnene på gulvet osv.

Desuden er det vigtigt at bevare en god bevægelighed i alle vores led, fx også alle led i rygsøjlen, hvor mange rygge bliver stive i nogle led og al bevægeligheden sidder i andre led, som derved overbelastes.

De fleste danskere får også dårlig bevægelighed i fødderne (pga fodtøjet og den måde vi bruger vores fødder på), i hofterne (pga den måde vi bruger kroppen på, hvor vi sidder meget og sjældent er på gulvet) og i ryg samt skuldre.

Den dårlige bevægelghed fører til svage og stive muskler samt bindevæv, og nervesytemets forbindelse til området bliver sløv. Dette er en ond cirkel, der ofte fører til diverse problemer i kroppen.

Jeg får også lyst at nævne den store risiko for at udvikle en dårlig balance, når smidigeden er begrænset sammen med et sløvt nervesystem!

 

3. Hvordan kan jeg strække mig sund? Hvad skal jeg tænke på her? 

Du skal først og fremmest tænke på, at du hver dag skal bevæge alle store led i alle bevægeretninger. Fx skal du hver dag flere gange rejse og sætte dig fra gulvet, da det træner bevægeligheden i ben, hofter og ryg. Du skal sørge for at række op på tå på øverste hylde og hente kaffen hver morgen (ja det mener jeg, selvom det lyder besværligt!).

Når du laver øvelser for din smidighed, skal du sørge for ikke kun at foretage det gammeldags statiske stræk, hvor du holder en position. Du skal lære at arbejde med dit åndedræt, da det igennem nervesystemet og indre massage stimulerer din bevægelighed meget effektivt.

Derudover skal du tænke på at lave mere dynamiske øvelser, hvor du arbejde mere med en kontrolleret bevægelse, dvs ind og ud af en position, igen koblet med et godt åndedræt.

 

4. Hvad kan jeg ellers gøre for at bevare min smidighed? 

Noget af det mest effektive du kan gøre, er at udføre daglig selvmassage med bolde. Jeg anbefaler de små grønne mini bolde som et universalredskab. De arbejder dybt ind alle steder på kroppen, hvor du bruger dem!

Du skal arbejde helt nede fra dine fødder og op igennem kroppen, selvfølgelig mest i de områder, hvor du er mest "rusten". Boldene sørger for at både dine muskler og dit bindevæv får en bedre blodcirkulation, iltning, elasticitet og ikke mindst et vågent nervesystem. Forskningen anbefaler også dette som en meget effektivt og nødvendig metode i dag.

Læs mere i disse artikler

Stræk hoftebøjere
13-06-2012

Stræk hoftebøjere

Se Lotte Paarup instruere dig i, hvordan du strækker dine hoftebøjere, så du får smid...

Læs mere
Endnu mere smidig ryg med foam roller
27-08-2012

Endnu mere smidig ryg med foam roller

Se Lotte Paarup instruere dig i øvelser med den geniale foam roller. Øvelserne giver dig en dejl...

Læs mere
Foam roller massage og smidighed til brystryggen
27-08-2012

Foam roller massage og smidighed til brystryggen

Se Lotte Paarup instruere dig i, hvordan du masserer og smidiggør brystryggen. Du skal bruge den genial...

Læs mere
Få smidig ryg med foam roller
14-01-2012

Få smidig ryg med foam roller

Se Lotte Paarup instruere dig i øvelser med den geniale foam roller. Øvelserne giver dig en smid...

Læs mere
Massage og stræk af skuldre og arme med foamroller
27-08-2012

Massage og stræk af skuldre og arme med foamroller

Se Lotte Paarup instruere dig i øvelser med den smarte foam roller. Øvelser der giver dig massag...

Læs mere
Smidiggør brystkassen og få en gladere rygsøjle
16-04-2014

Smidiggør brystkassen og få en gladere rygsøjle

Se på dette videoklip, hvordan du smidiggør din brystkasse og få en meget gladere rygs&osla...

Læs mere
Stræk og massage med foam roller
24-11-2014

Stræk og massage med foam roller

På dette videoklip kan du se en teaser for programmet Stræk og massage med foam roller Vil du hav...

Læs mere
Smidiggør dine baglår med Franklin Method
19-08-2015

Smidiggør dine baglår med Franklin Method

Se på dette videoklip, hvordan du kan smidiggøre dine baglår ifølge Franklin Method ...

Læs mere