Din indkøbskurv er tom.

Motion er din egen humørmedicin

Torsdag d. 05 april 2007 af Lotte Paarup

Kroppen er så smart indrettet, at den har sin egen ”humør-medicin”. Det er de såkaldte endorfiner, et hormon som blandt andet udskilles ved fysisk aktivitet. De positive effekter af endorfinerne er mange.
 

"Dit stof"

Først og fremmest handler det om, at de virker som en form for narkotika for kroppen. Dette er én af forklaringerne på, hvorfor nogen mennesker refererer, at de bliver afhængige af motion. Når først kroppen har vænnet sig til at få "sit stof", beder den automatisk om det, når den er i underskud.

 

Du vil altså mærke, når kroppen trænger til at bevæge sig og derfor få lyst til fysisk aktivitet. Dette kaldes den positive cirkel. Endorfiner hjælper populært sagt hjernen med at udskille positive stoffer til positiv tænkning og godt humør.
 

Smertelindrindring

Samtidig virker endofiner som en form for smertestilling. Har du spændinger i kroppen eller deciderede smerter, vil disse lindres ved endorfin udskillelse – fysisk aktivitet. Jo mere fysisk aktiv desto flere endorfiner.

På trods af ovenstående skal du tage hensyn til din krops fysiske tilstand. Har du fx en skade, som tåler begrænset belastning, skal den fysiske aktivitet naturligvis tilpasses derefter. Hvis ikke du tager hensyn til dette, risikerer du andre negative effekter af den fysiske aktivitet. Men næsten uanset hvilken tilstand din krop er i, kan du øge dit aktivitets niveau, hvilket vil udskille "dit stof".
 

Den stressede krop

Nogle mennesker har i forvejen et for højt aktivitetsniveau og dermed en krop under stress. Det kunne være elitesportsfolk eller udøvere af en ekstremsport. Disse personer stresser kroppen så meget, at den nedbrydes og ikke nødvendigvis responderer positivt på øget fysisk aktivitet. 

Eller hører du måske til blandt denne tids ekstremt stressede mennesker, som er under konstant pres fra sig selv og omverdenen? Hvis ja, så læs artiklen "Motion og stress". Din krop trænger måske ikke til at løbe 10 km. hver dag, men til noget helt andet...

Læs mere i disse artikler

Motion og stress
05-04-2007

Motion og stress

I dag spiller negativ stress desværre en meget stor rolle for mennesket. Job, karriere, b&osla...

Læs mere
10 stresstips
30-12-2009

10 stresstips

Afspændingspædagog Ea Suzanne Akasha har lavet 10 tips til håndtering af stress i din hverda...

Læs mere
De-stress med Pilates på 5 min
18-09-2009

De-stress med Pilates på 5 min

var marvelousPage = new MarvelousPage(); document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { ...

Læs mere