Din indkøbskurv er tom.

Lær om dine fødder og kropslige vaner

Onsdag d. 31 august 2022 af Lisbeth Bundgaard

I dette indlæg kan du lære om foden og kropslige vaner.

Lyt, se og læs med når fodnørd Lisbeth Bundgaard, som bl.a. underviser og holder kurser i huset hos os. Hun afholder bl.a. et super spændende kursus om Funktionelle fødder

Først kan du lytte med på en video, hvor Lisbeth fortæller om fødder og kropslige sammenhænge. Derefter kan du med fordel læse med og lære mere.
God fornøjelse :)

Dukan også møde Lisbeth på hendes hjemmeside her
 

 

Mere om fødder og kropslige vaner

Jeg siger ofte at “foden er roden” og det er den også - nogle gange… Foden kan være roden til problemer længere oppe i kroppen - knæet, hofterne, ryggen, nakken mm. Men det går også den anden vej! De problemer vi har i fødderne kan også stamme fra ændringer længere oppe systemet. De ændringer der er sket enten i foden eller længere oppe i systemet kan være bygget op over lang tid - mange år - årtier endda. Det skyldes nemlig ofte vaner - vaner er noget vi ikke tænker over, som bare er noget vi gør helt ubevidst. 


Hvordan sidder/står/ligger du lige nu? 

Har du måske det ene ben krydset over det andet, står du med mere vægt på det ene ben eller drejer det ene ben udad, når du står, ligger eller sidder? Eller er du helt symmetrisk?

Og kan du ændre på det? Evt bytte om… og hvor lang tid går der, før du gør det samme igen. Sådan nogle vaner har vi rigtig mange af og de er med til at ændre hele kroppens bevægemønstre. Vores holdning både siddende, stående og liggende, men også hvordan vi går og ellers bevæger os i dagligdagen. 

Lige pludselig kan det være du oplever smerter, ømhed eller begrænsninger i dine bevægelser og for dig føles det som om det er noget, der pludseligt er opstået. Men det kan være bygget op over laaaang tid. 

Disse vaner kan stamme helt tilbage fra din barndom eller en gammel skade mm. Det kan nemlig være flere i din familie, som du er vokset op med har samme tendens og så har du kopieret den - helt ubevidst. Det kan også være fordi du synes det ser smart ud og du også gerne vil se cool eller afslappet ud.  

Det sker også ofte efter en skade. Hvis det gør ondt at sidde, stå, gå på en bestemt måde, så kompenserer vi, ved at ændre kroppens position, så det ikke gør ondt længere og nogle gange bliver det den nye måde, vi gør tingene på, for nu gør det jo netop ikke ondt længere. Det kan skabe en helt dominoeffekt, der over tid fortsat ændrer vores bevægemønstre og vaner og på sigt kan det give nye problemer… og vi aner ikke hvor det kommer fra, da det hele er sket ubevidst og over lang tid. 
 

Detektivarbejde

Det kan være lidt et detektivarbejde at finde årsagen til de problemer du oplever og det kræver at du bliver bevidst om, din kropsholdning i forskellige positioner og hvordan du bevæger dig. Der kan være mange vaner, som peger i den samme retning. Eksempelvis at du udadroterer det ene ben mere end det andet - det kan nemlig både ske i siddende, stående og liggende. Til sammen hober det sig op og så er dit ben mere udadroteret i alle bevægelser du laver. Det kan være du faktisk har svært ved at indadrotere det, så nu har du mistet noget af din bevægelsesfrihed i den retning.  

Den manglende indadrotation kan resultere i nedsat ekstension i hoften og så ændrer du hele dit gangmønster og bevægelse videre ned igennem benet og foden. Det kan nemlig betyde nedsat fodafvikling og/eller en fodafvikling, der bevæger sig skævt ud over storetåen, så den bliver skæv og “pludselig” har du en knyst og den kan gøre ondt. Det kan være en ond cirkel. 
 

De dårlige vaner og de gode vaner

Disse vaner - dårlige vaner eller uhensigtsmæssige vaner - er utrolig svære at ændre på. Først kræver det som sagt bevidsthed om at de eksisterer, for først dér, kan du ændre på det! Og bevidsthed kræver energi, så det er ikke den nemme løsning! Derfefter handler det om at bytte det ud med en god vane. Dårlige vaner er utrolig nemme at få, men meget svære at slippe af med igen. Så det kræver bevidsthed, tålmodighed og energi. 

Men du har sikkert også gode vaner! Børster du ikke tænder morgen og aften? Måske har du en helt fast morgen og aftenrutine, som du igen ikke tænker over, men bare gør. Det er her, du nemmest kan tilføje de nye gode vaner og forhåbentlig efter et stykke tid er de blevet en del af dine ubevidste rutiner, så det ikke længere kræver ekstra energi. Det handler om at gøre det nemt og simpelt! 

For eksempel har jeg bolde til at massere og stimulere mine fødder til at ligge på badeværelset, der hvor jeg står og børster tænder og når jeg får øje på dem (bevidsthed), så bruger jeg dem - så simpelt. 

Jeg kan efterhånden godt både børste tænder og massere fødder samtidig. (Start måske med en del ad gangen). Og bagefter føles det både rart i munden og under mine fødder (ja faktisk i hele kroppen, da jeg har startet en positiv kædereaktion). Det er vigtigt! 
 

Belønningen kommer!

Hvad er vigtigt? BELØNNINGEN! Det er rigtig vigtig at du oplever en positiv effekt af det du gør. Som her, hvor det føles godt under fødderne og måske i resten af kroppen og på sigt kan det være at dine smerter og problemer mindskes og forsvinder. Hvis du ikke synes det er rart eller det ikke gør nogen forskel, så vil det ikke blive en ny vane - du vil droppe det næsten før du er startet. 

Summasumarum handler det om at blive bevidst om dine vaner, hvad gør du og hvornår? Det kan være, når du står og laver mad eller når du sidder i sofaen og ser fjernsyn eller tjekker mobilen. Så husk lige at stoppe op næste gang - være bevidst - så du kan ændre det. 

MEN du skal også finde ud af hvorfor du gør det! Det kan jo være det føles rart, sejt eller er nemt mm. Så skal det du gør i stedet også føles rart og måske bedre, men i starten er det nok ikke nemt. Er der en gammel skade, kan det jo være du skal have gjort noget ved det, for at komme problemerne og vanerne til livs. Her kan du også bruge bolde til at løsne op andre steder i kroppen, for at genskabe balancen. Spørg evt en fysioterapeut til råds.

Måske har du nogle af de her vaner - prøv at tænke over det, når du sidder, står eller ligger. 
 

Nogle af de kropslige vaner og tendenser, der påvirker dine fødder er bl.a. 
 

Siddende 

- sidde meget (generelt)
- sidde med krydsede ben (også under stolen)
- sidde med hælene løftet (ved stoleben eller under stol)
- sidde for lavt (dyb sofa/lænestol, bil)
- sidde og svaje for meget i lænden (skubbe brystkassen for meget frem)

Den siddende stilling holder vores hofter i en flekteret position, som forkorter strukturerne på forsiden af vores hofter, og i knæhaserne, hvilket har indflydelse helt ned i fødderne, men også om til ryggen og helt op til nakke og hoved. Derfor kan det være en god idé ikke at sidde for meget og for længe ad gangen. 
 

Stående 

- stå stille for længe i samme stilling
- stå og hænge på det ene ben
- stå med for udadroterede fødder
- stå for bredstående
- stå og svaje for meget i lænden (strutte med maven)
- stå og overtrække knæene
- stå med ulige fordelt vægt mellem hæle og tæer
- stå roteret med bækken/ryg til den ene side

Ligesom vi kan sidde og falde sammen i en stol, så kan vi også nemt komme til at stå og hænge. Vores måde at stå på kan skyldes at vi prøver at aflaste vores fod, knæ eller hofte. Det kan også være at du har vænnet dig til at stå på en bestemt måde, da det er nemmest. Eksempelsvis hvis du lige har født, kan en tendens være at have babyen på den ene hofte, så du har den modsatte arm fri. Den måde du bærer babyen på hoften skaber en lidt skæv fordeling gennem bækken, ryg og ben og har du først vænnet dig til den stilling, kan den vare ved 20-30 år og måske resten af livet, for det er blevet en ubevidst vane. På samme måde opstår andre yndlingsstillinger hurtigt, men varer ved længe. 
 

Liggende 

- ligge for meget på én bestemt måde
- ligge med et ben udadroteret (ryg- eller maveliggende)
- ligge og svaje for meget (ryg- eller maveliggende)
- ligge for meget i fosterstilling

Da vi bruger meget af døgnets timer på at ligge, når vi sover, kan måden du ligger på også have stor indflydelse på dine vågne og mere bevægelige timer. Du kan nemlig tage mange af de vaner med dig i seng, såsom ligge med det ene ben på en bestemt måde, folde sammen i hofterne som i siddende eller svaje for meget i lænden. Så hvis du oplever problemer med at komme ud af sengen om morgenen pga stivhed og smerter, så prøvet kigge på din liggende stilling.  

Det er dog også vigtig at sige, at det at ligge kan være en god måde at bryde nogle af de spændinger du har fået siddende eller stående, da du ofte slapper mere af, når du ligger og ikke skal modarbejde tyngdekraften. 
 

Bryd vanen og gør noget andet

Jeg kan i hvert fald nikke genkendende til mange af de ovenstående tendenser og vaner i min krop og tager derfor ofte mig selv i det. Så er det vigtigt at prøve at bryde vanen, gøre noget andet eller få arbejdet med det, der holder dig tilbage i de gamle vaner. 

Når det først lykkes dig at bryde dine kropslige tendenser og vaner, så er det dér, hvor der begynder at ske en forskel - bedre bevægelighed, færre smerter og nemmere hverdag. 
Få eventuelt hjælp. Få en fysioterapeut eller personlig træner, der har øje for disse ting til at lytte til dine problemstillinger og observere din krop, vaner mm og lave en grundig undersøgelse, så du kan bliver guidet i den rigtige retning og få nye gode vaner. 

Arbejder du selv som fysioterapeut eller underviser du i bevægelse mm, kan du få en masse gode ideer til undersøgelse og øvelser af relationen mellem fødderne og benet helt op til bækken og lænd mm, som er direkte til at bruge i din undervisning og behandling efterfølgende. Det sker på kurset “Funktionelle Fødder”, hvor vi har fokus på de enkelte leds bevægelighed igennem hele benet, bindevævets og nervesystemets betydning, samt analyse af gang og bevægelse. 

 

 

 
De bedste hilsner fysioterapeut og fodnørd Lisbeth Bundgaard 

 

Læs mere i disse artikler

Friske fødder uden redskaber nu
10-09-2016

Friske fødder uden redskaber nu

Her viser fysioterapeut Lisbeth Bundgaard, hvordan du får friske fødder nu og her - helt uden red...

Læs mere
10 videoklip med grundøvelser for dine fødder
23-01-2018

10 videoklip med grundøvelser for dine fødder

Disse 10 videoklip med grundøvelser for dine fødder instrueres af Lotte Paarup. Øvelserne...

Læs mere