Din indkøbskurv er tom.

Kom ned på gulvet!

Tirsdag d. 29 december 2015 af Lotte Paarup

Kom ned på gulvet!

Det lyder måske som et absurd budskab, men det er i virkeligheden en af de vigtigste daglige øvelser, du kan gøre dig hele livet… og specielt når du rammer alderen med tendens til stivhed i kroppen. Nogle rammer den meget tidligt… andre senere, det afhænger helt og holdent af en række forskellige faktorer som fx brug af kroppen i hverdagen, arbejdsstillinger, den mentale form, åndedrættet, kost og søvn.
 

At komme ned på gulvet HVER DAG træner og vedligeholder bevægelighed, muskler og balance, specielt i dine fødder, ben og ryg, som er essentielt for at opretholde en sund og stærk krop, og ikke mindst en god balance, når du bliver ældre. Som senior er det desuden en meget vigtigt øvelse, at træne evnen til at være i stand til på egen hånd at komme op ned fra gulvet.

Vores kultur

I vores kultur er gulvet absolut ikke det foretrukne sted at placere sig til et måltid, hygge eller hvile. Vi er indrettede med møbler, sofaer, spisebordsstile, kontorstole, lænestole… ja en stol til enhver lejlighed. I virkeligheden er det et seriøst skråplan! Vores kroppe bliver dummere og dummere og vi fungerer dårlige med alderen, hvis vi bliver ved at bruge kroppen på denne måde i hverdagen.

Med lidt viden og ideer til forandring er det faktisk ikke så kompliceret at lave om på, i hvert fald i det små og i hjemmets nære hverdag.
 

Prøv med det samme at sætte dig på gulvet og rejse dig igen… Læg mærke til, at det faktisk kræver meget smidighed i både fødder, knæ, hofter, ryg og bækken – for ikke at glemme styrken og balancen.
 

Jeg (Lotte Paarup) elsker vores store lege/træningsmåtte i stuen, som er det foretrukne sted, når der skal socialiseres og hygges – gæsterne får sofaen! Vi har også solgt sengen og sover nu på madrassen direkte på gulvet. Bare disse få ting betyder, at vi dagligt bliver tvunget til at komme op og ned fra gulvet nogle gange.

Læs med, hvis du finder dette emne interessant! Du får flere ideer til din hverdag nederst i indlægget…

Vi lever langt fra naturen

Det moderne menneske i dag i tusinderne lever meget langt fra naturen. De sidste godt 100 års teknologiske udvikling samt civilisation har i store dele af verden gjort os til trebenede (to ben og en bagdel). Vi sidder fx meget ned på stole, hvilket er langt fra naturens oprindelige design, hvor man ville have siddet på jorden eller på hug og spise sin mad. Der er elementære områder i vores livsstil, som har ændret sig radikalt: fx søvn, føde, tanker, brug af kroppen og ikke mindst stimuli. I virkeligheden er det nok her, vi skal finde årsagen til de mange problemer vi ser i dag, både fysisk og mentalt. Vi har mistet evnen til at mærke, være til stede og sanse!

Hvad kan vi selv gøre?

Vi kan ikke revolutionere verden, men vi kan fortage nogle valg og vurdere forskellige aspekter af vores eget liv. Det er naturligvis en stor udfordring at lave radikalt om på livstilen, så vi igen lever med naturen. For langt de fleste vil det være fuldkommen umuligt. Men dette handler ikke om enten eller... Hvis du vil have det bedre og leve lettere, som vi kunne kalde det, så SKAL du overveje, hvilke knapper du kan justere på, så du komme i tættere kontakt med det vi kommer fra. Og det handler ikke bare om kosten, som man kunne foranledes til at tænke, men i høj grad også vores måde at bruge og bevæge kroppen på i hverdagen. Selv den måde vi sover på, altså ikke kun det faktum, at vi sidder alt for meget ned. Hvis bare vi sad på gulvet, var det langt bedre. Hvis vi sov på gulvet, var det langt bedre. Kroppen blev herved holdt ved lige i takt med hverdagens bevægelser.

Kroppen tilbage til de grundlæggende bevægelser

Når vi ser på kropsbrug, er vores krop påvirket på mange måder af den nuværende livsstil. Ser vi på den fysiske side af sagen, er der naturligvis at nævne den forringede generelle brug af kroppen, som medfører ekstremt dårlige forhold, overvægt og en kædereaktion af problemer. Men ser vi helt specifikt på brugen af kroppen i hverdagens bevægelser, så bruger vi slet ikke kroppen, som den er designet til, som den har brug for og skriger efter. Hverdagens bevægelser, fra vi rejser os fra sengen, spiser vores mad, vasker os, går på toilet osv., skal holde kroppen ved lige på mange måder.

Den vigtigste effekt af hverdagens basale bevægelser er vedligeholdelse af kroppens led og muskler, fx fødder, knæ, hofter, ryg, skuldre og nakke. Når leddenes bevægelser ikke udføres dagligt, forandres de med tiden og fungerer dårligere og dårligere. Både led og muskler bliver stive og usmidige – og i stedet for at styrke led og muskler bliver de nedbrudt.
 

Se dig omkring, måske bare på dig selv… Kan du sidde i hug? Sidder du godt på gulvet? Kan du nå dine tæer fra stående stilling? Kan du stå på ét ben og foretage dig noget? Kan du gå rundt en dag uden sko? Kan du nå med hænderne bag din ryg? Kan du let og ubesværet komme op og ned fra gulvet uden at støtte til noget? Alt for mage voksne danskere har slet ikke den fornødne bevægelighed eller evne til fx at bevæge så meget i fødder, knæ og hofter, som det kræver at rejse sig fra gulvet.

Vi kommer fra gulvet

Helt basalt kommer vi evolutionsmæssigt fra gulvet, og vi udvikler os som baby fra gulvet. Det at opholde sig på og bevæge sig rundt gulvet og at flytte sig selv op og ned fra gulvet mange gange om dagen, er den mest fantastiske træning og vedligeholdelse af kroppen. Alle kroppens led og muskler trænes, på den måde der er designet til at skulle blive brugt. Der er ganske enkelt masser af bevægelser, vores krop aldrig kommer i, og det er decideret nedbrydende – og det skaber stor risiko for at skabe en kronisk smertestilstand eller akut skade.
 

Vi skal altså træne at komme op og ned fra gulvet hver dag, og gerne mange gange om dagen. Og vi skal helst have tid, hvor vi bevæger os rundt dernede på gulvet. Du tænker måske… nu bliver det lidt for mærkeligt, for det kan du jo ikke i dit hjem eller på din arbejdsplads. Nej, det kræver, at du tænker lidt over, hvordan du kan få det ind i dit liv… men det kan du, hvis du vil. Det kræver at være opmærksom på det, og fx vælge at sætte sig mere på gulvet, end i sofaen.


Når vi bevæger os tættere på den måde, som kroppen er designet til, og som den virkelig har brug for, skaber det en naturlig og vigtig stimulering af mange elementære systemer, der er basis for vores overskud og generelle funktionsniveau. Det gælder ikke kun fysisk men i høj grad mentalt, som fx vores åndedræt og dermed nervesystem, samt blodcirkulation og bindevæv (fascievæv). Det har altså ikke kun en positiv indvirkning på den fysiske krop, at vi bruger kroppen godt, men også den mentale form og overskuddet har en vigtig kobling her.

Gode råd til kropsligt at få kroppens og hverdagens bevægelser tættere på det vi kommer fra:

  • Drop sengestellet og læg madrassen på gulvet, så du hver morgen og aften skal ned og op fra gulvet.
  • Sørg for at stuegulvet er indbydende til at sætte sig på, og foretag gøremål dernede. Hav puder og tæpper i nærheden, der i begyndelsen kan støtte dig til at sidde bedre dernede. Anskaf de en lækker måtte, der ligger fast et sted på gulvet, og som du har lyst at placere dig på. Har du små børn, findes der den lækreste legemåtte.
  • Lig på gulvet i stedet for i sofaen, når du har brug for en slapper. Dels træner du at komme op og ned fra gulvet. Dels er det en fantastisk energi-oplader at mindske tyngdekraftens påvirkning på kroppen, så vi bare kan give efter for denne i stedet for at arbejde imod.
  • Indret stuen, så den ikke nødvendigvis tvinger dig til at sidde i sofaen og se TV. Men sørg for god plads omkring, så du får lyst til at sidde eller ligge på gulvet.
  • Overvej at spise nogle af dine måltider på gulvet – også selvom det er udenfor normal nutidig civilisation for voksne.
  • Se på børn og babyer, og stjæl deres måde at sidde og bruge kroppen på. Mange tror fx, at det kun er for børn at sidde i dyb benbøjning (huglignende position) og fortage sig ting. Det er også for voksne! Og har du en baby, så lige på samme måde, det er skønt.
  • Udforsk hvor mange forskellige måder du kan sidde på, om det er gå gulvet eller en stol. Brug det i din hverdag. Tag fx benene op i sofaen, når du sidder der.
  • Det lyder tosset… men kravl en tur rundt på stuegulvet hver dag, hvis overhovedet muligt. Det er super for din krop. Krop og hjerne elsker det!
  • Gå en tur hver dag - vi er skabt til at gå! Og selv en lille tur gør en stor forskel.
  • Tag skoene af når du kommer hjem. Dine fødder skal have lov at bruges som de er skabt til, og de skal have lov at mærke det underlag, de bevæger sig rundt på. På den måde sanses (mærkes) kroppen generelt bedre og der er ligesom fuldt ”dataflow” til resten af kroppen – en større kropsbevidsthed.
  • Har du mistet evnen til at komme op og ned fra gulvet, så opsøg en terapeut eller træner, der kan hjælpe dig med at genlære det.

Hvor mange forskellige måder kan du sidde på?

Se til inspiration denne plakat, jeg har hængende på døren i mit kontor.

Kan du mon sidde sådan? Nej? Ikke godt!

Ned på gulvet, så du kan holde dine kropsfunktioner ved lige.

Kan du mon sidde på andre måder?