Din indkøbskurv er tom.

Knæk og bræk

Tirsdag d. 20 september 2011 af Lotte Paarup

Knæk og bræk

Jeg har fået en dårlig vane med at knække mine fingre bagover, til en eller flere netop siger knæk. Eller er det så dårlig en vane, som alle siger? Det gør jo ikke ondt, og mine fingre fungerer ellers fint.
Søs
 

SVAR FRA LOTTE:

Hej Søs

Det er et rigtig godt spørgsmål, du stiller. Og det er desværre et spørgsmål, som jeg ikke entydigt kan besvare.

Man ved ikke helt præcist, hvorfor fingrene knækker, og man er uenige, om det har nogen negativ betydning at knække dem.

Videnskabens bedste bud på hvorfor fingrene knækker, er at den ledvæske der findes mellem knoglerne, udsættes for en pludselig trykforandring, når man trækker i fingeren eller fx strækker den bagover. Når mellemrummet i leddet udvides, dannes der et undertryk i led væsken. Herved opstår et hulrum eller en luftboble, som få mikrosekunder senere falder sammen igen. Det er formentlig denne bobles dannelse og opløsning, der er årsag til lyden.

Der er umiddelbart intet, der tyder på, at det skulle være skadeligt at knække med fingrene. Nogle mener dog at det at kan det slide på leddene, så de efterhånden bliver lidt løse, hvis man ustandselig knækker fingre.

Mit råd til dig er, at du fortsat kan knække dine fingre, hvis det føles godt. Du bør dog ikke overdrive det, så du knækker mange herrens gange om dagen. Men nogle knæk hver dag, burde ikke gøre den store skabe.

Med venlig hilsen Lotte Paarup

Læs mere i disse artikler

Sunde og smukke hænder - øvelser til hænderne
18-10-2007

Sunde og smukke hænder - øvelser til hænderne

De fleste mennesker tager det for givet, at have sunde og velfungerende hænder. Hænder og fingre ...

Læs mere