Din indkøbskurv er tom.

Guide til brug af dit Pulsoximeter og måling af iltmætning

Onsdag d. 27 juli 2022 af Lotte Paarup

Pulsoximeter
 

Mål din iltmætning i blodet med Pulsoximeter

Du kan let og enkelt måle din evne til at ilte dig selv med et såkaldt Pulsoximeter. Et Pulsoximeter måler, udover din iltmætning ved gennemlysning af en finger, også din puls. Det er samme metode, man benytter ved læge eller hospital, når de måler dit blods iltmætning. 

Du påsætter Pulsoximeteret på din finger, hvorefter denne gennemlyses, og resultaterne af din måling vises med det samme. Målingen er fuldkommen smertefri og ufarlig. Et pulsoximeter måler altså dit blods iltmætning og ikke, om blodet kommer over til cellerne.

 

Perfusionsindeks

Nogle Pulsoximetre viser også såkaldt Perfusionsindeks (PI). PI er forholdet mellem den pulserende blodstrøm og det ikke pulserende eller statiske blod i perifert (overfladisk) væv. Perfusionsindekset, er altså en numerisk værdi, der angiver tilstanden og styrken af blodgennemstrømningen. Perfusionen kan være mellem 0,02 og 20%. En højere værdi indikerer, at blodgennemstrømningen er stærkere. En lavere værdi indikerer, at der er lavere blodgennemstrømning. Som ved måling af iltmætning svinger PI betydeligt, og gentagen målinger kan give et gennemsnitsbillede.
 

Iltmætning normalværdier 

Brug nedenstående kliniske guide som retningslinje for dine målinger (%SpO2):

99-97                  : Ung normal mand/kvinde.
97-95                  : Sovende ung, vågen ældre.
93                        : Laveste normalværdi (dog IKKE optimalt!)
90                        : Let åndedrætssvigt. Ilttilskud nødvendigt.
85                        : Åndedrætssvigt. Kræver hospital.
75                        : Svær åndedrætssvigt.
60                        : Bevidstløs. Umiddelbar livsfare.

 
VIGTIGT! Ligger du udenfor normalområdet, anbefaler vi dig, at du kontakter din læge, så I sammen kan tage beslutning om hvilke tiltag, der vil være relevant for dig.
 

Et godt makkerpar til hjemme-apoteket

Et Pulsoximeter kan aldrig stå i stedet for professionelt diagnostisk udstyr. Men sammen med et termometer er det et godt ”makkerpar” til hjemme-apoteket.
 

Et godt makkerpar - Withings termometer og et pulsoximeter
 

Tips til målingen

Generelt er det en god ide lige at give målingen lidt tid, så du tester over nogle minutter. Vær obs på at kolde eller små fingre kan være sværere at måle.

Det anbefales, at du både måler i hvile og under forskellige hverdagsaktiviteter. Også at du måler på forskellige tidspunkter af dagen.

Du kan fx måle dig selv i hvile, liggende og siddende. Derfra kan du måle stående og på 1 bens balance. Du kan gå på stedet, eller gåen kort tur hen ad gangen. For mere aktivitet kan du gå på trapper. På denne måde kan du se, hvad som sker, når du ændrer kravene til iltning.
 

Mål begge hænder

De fleste har en sideforskel fra højre til venstre hånd. Man siger, at en sideforskel på 2% er acceptabelt. Er forskellen mellem de to hænder på mere en 2-3%, kan det være tegn på ubalance i nervesystemet. Dvs større sympatikus (kæmp-eller-flugt) aktivitet, hvilket kan være generelt eller lokaliseret til den ene af kroppen.

Der er ikke faste facitter på, hvorfor højre og venstre side er forskellig. Hjernen er kompleks og meget forskelligt spiller ind hos den enkelte. Årsagen til sideforskel kan altså være mange ting.
 

Kan børn benytte Pulsoximeter?

Som udgangspunkt kan alle, også børn, benytte pulsoximeteret. Men så børnefingre kan være svære at måle med et almindeligt pulsoximeter. Du kan prøve dig frem, og prøve med forskellige fingre på barnet. Forsøg nogle gange med at tage den størte finger ind og ud, så vil det ofte lykkes alligevel.
 

Læs mere i disse artikler

Guide til brug af din Relaxator åndedrætstræner
04-03-2021

Guide til brug af din Relaxator åndedrætstræner

Guide til brug af Relaxator åndedrætstræner fra åndedrætsterapeut Lotte Paarup. ...

Læs mere
Luk munden nu!
04-03-2021

Luk munden nu!

HER FÅR DU ÅNDEDRÆTSTERAPEUT LOTTE PAARUPS GUIDE TIL AT KOMME IGANG MED AT LUKKE MUNDEN DAG ...

Læs mere