Mens videnskaben bag sloganet ”30 min om dagen” er solid, er der som sagt ikke samme dokumentation for den langsigtede effekt af ”10.000 skridt om dagen”. Men de to kampagner / råd kan udmærket gå hånd i hånd, og man opnår faktisk en gevinst, hvad angår den totale daglige fysiske aktivitet ved at inkludere målet om de 10.000 skridt. Det fremgår bl.a. af en undersøgelse, der havde til formål at vurdere antallet af daglige skridt hos en gruppe inaktive kvinder, der ved lodtrækning blev inddelt i to grupper.
Den ene gruppe blev opfordret til ”30 min om dagen”, den anden gruppe blev opfordret til ”10.000 skridt om dagen”. De i alt 58 kvinder havde en gennemsnitsalder på 45 år og gik mindre end 7.000 skridt per dag. Alle kvinderne havde en skridttæller på, der var lukket i undersøgelsesperioden. Skridttælleren kunne tælle 7 døgn og blev afleveret og aflæst hver 7.dag i 4 uger. Kvinderne i gruppen ”10.000 skridt om dagen” bar herudover en skridttæller, hvor de selv kunne aflæse antallet af skridt. Kvinderne i gruppen ”30 min om dagen” gik i gennemsnit 8.270 skridt per dag, men kvinderne i gruppen ”10.000 skridt om dagen” gik 10.159 skridt per dag. Kvinderne i ”30 min om dagen” nåede op på 9505 skridt de dage, hvor de tog sig en 30 minutters gåtur, men kun 5597 skridt på dage, hvor de ikke tog en 30 minutters tur.
En nyere undersøgelse, der omfattede 369 raske mænd og kvinder i alderen 30 til 65 år fandt ligeledes, at skridttælleren øgede deltagernes fysiske aktivitet. De 369 personer blev ved lodtrækning inddelt i tre grupper. Én gruppe fik udleveret skriftligt materiale, der opfordrede til at gå og samtidigt føre dagbog. Personerne i denne gruppe øgede deres fysiske aktivitet i sammenligning med en kontrolgruppe. Men den gruppe der både blev opfordret til at gå og samtidigt havde en skridttæller og førte dagbog over, hvor meget de gik, ja de øgede deres aktivitets niveau allermest.
Der er videnskabelig dokumentation for følgende: Når raske personer bruger en skridttæller, så tager de simpelthen flere skridt. Det kan ikke diskuteres.
Kilde: walkup.dk