Din indkøbskurv er tom.

Gå eller løb - måske barfodet

Lørdag d. 01 maj 2010 af Lotte Paarup

I de senere år er løb blevet noget nær en folkesport for danskerne. I dag er det tilmed blevet moderne at løbe på bare fødder. Her får du et kort overblik over gang, løb og bare fødder. Der er absolut ingen tvivl om sundhedseffekten af løb og gang, og så er det tilmed særdeles billige motionsformer, der kan udføres hvor som helst.

 

Skabt til at gå og løbe

Vi mennesker er skabt til at gå og løbe. Men dette er ikke ensbetydende med, at vi er gode til det. Desværre er det i dag sådan, at mennesket glemmer at vedligeholde helt basale funktioner som det at gå og løbe.

 

Nuvel, de fleste af os går dog rundt på vores ben hver eneste dag – men hvor godt går vi? Går vi så godt, at vi kunne sætte i fart, måske i løb, når nogen er efter os? Dette er den ur instinktive evne til at flygte fra fx en bjørn i fysisk forstand, når den skulle være efter os. I dag har vi ikke brug for at flygte fra fysiske bjørne, nej vi flygter primært fra de mere mentale bjørne, altså dem vi møder i forbindelse med hverdagens udfordringer i form af den mængde stress, pres og tanker vi udsætter kroppen for.

De livsvigtige kropsligt basale funktioner som det at gå og løbe holdes altså ikke tilstrækkeligt ved lige i dag. Dette har store konsekvenser for kroppen, som du ikke skal underholdes med i dette skriv.

 

Natur, lys og frisk luft

De fleste af os får alt for lidt lys og frisk luft i hverdagen – specielt igennem den lange vinterperiode. Det er et problem for både humøret og sundheden generelt. Fx produceres naturligt D-vitamin i kroppen ved lys og sollys, hvilket er en livsvigtig proces. Man ved, at vi på den nordlige halvkugle er i øget risiko for D-vitamin mangel - og dette leder til både fysiske, men også humør problemer. Naturen, lys og frisk luft er i sig selv en sprængfyldt bombe af energi og velvære.

 

Humør, frirum og meditativ effekt

At gå eller løbe er et fantastisk frirum. Humøret stiger med garanti, og du kan her skabe din egen lille meditationsrute. Læg mærke til hvordan du kobler fra, tænker kreativt og i det hele taget blive mere nærværende overfor dig selv under og efter en løbe eller gåtur. Læg mærke til hvor let det pludselig er at koble fra overfor bilerne, lyden af vinden mv. – du er kun dig og dine egne tanker. Mange mennesker tænker langt mere kreativt og klart under en løbe eller gåtur. Hør kun musik hvis du absolut vil, og hvis du kan mærke, at det på ingen måde stjæler din energi eller virker som en øget stressfaktor for dig. Musik kan være medvirkende til, at du ikke bliver så nærværende i din krop, men det kan også virke omvendt – mærk efter.

 

Hold møder med en gåtur

Næste gang I på jobbet skal holde et møde 2-3 personer imellem, så prøv at gøre dette på en gåtur. Det virker fantastisk – prøv det!

 

Gå tur efter et måltid

Gå en tur når du har spist – det er den bedste måde at fordøje din mad på. Det sætter gang i åndedrættet, der er vigtigt for fordøjelsen af maden. Desuden masserer og stimulerer gangen og de derved naturlige bevægelser omkring hofte, rygsøjle og mellemgulv helt naturlig organer og tarme. Herved hjælpes fordøjelsen på vej, du undgår oppustet mave og der er mindre risiko for, at det sætter sig på sidebenene. Det absolut værste du kan gøre for din fordøjelse efter et måltid, er at sætte dig på en stol eller lægge dig på sofaen.

 

Skal alle løbetræne?

Som sagt er vi skabt til at løbe. Løb er uden tvivl en større belastning for kroppen end gang, og spørgsmålet er om alle skal løbetræne? Alle kan som udgangspunkt træne sig op til at løbe, dog forudsat at du ikke har en varig skade, der hindrer denne belastning af kroppen. Har du af en eller anden grund ikke mulighed for eller lyst til at skulle i gang med løbet, så kan du nå rigtig langt med gåture. Det er for længst dokumenteret, at gang er super effektivt for sundheden på mange fronter, men også et genialt redskab i forbindelse med vægttab. Det kræver bare, at du beslutter dig for at tage traveskoene på. Selvom du ikke føler, at du har tiden til det – så kommer tiden med garanti igen på en anden måde, i form af mere overskud, energi og humør. 

 

Gå lange raske ture

Gå lange, raske ture, hvor du mærker varmen og pulsen. Så kan du altid med tiden se, om du skulle få mod på at starte op på løbetræning. Gåturene er en super god forberedelse for kroppen til at blive klar til løbetræning.

 

Motiver dig selv med en skridttæller

Skridttælleren  er et super redskab til at holde styr på, hvor langt du egentlig går eller løber. Den tæller dine skridt, og på denne måde kan du sætte dig mål og holde øje med din udvikling.

 

Brug benene godt

Uanset om du går eller løber, er det god træning for dine ben, fra fødder til hofter og balder. Specielt når du går, bør du tænke på, hvordan du bruger benene, og det bliver igen en god optræning til løb.

Brug hele foden når du går; rul henover foden fra hælen og sæt af med tæerne, specielt storetåen, så du nærmest springer fremad som en katapult fra foden. Mærk hvordan du bruger hofterne som et stort kugleleje, hvor kraften genereres fra. Tag gode store skridt, så du mærker, at balderne benyttes til at sende kroppen fremad. Læg også mærke til, hvordan du bruge knæleddet. Når du fører benet fremad for at tage et nyt skridt, så undgå at overstrække knæet. Dette sker oftest, fordi hofteleddet og baldemusklerne ikke bruges optimalt, hvorfor det overstrakte knæ er en kompensation i forsøget på at komme fremad. Dette er skidt for hele kroppen, men i aller højeste grad knæet. 

Tænk nede fra fødderne og opefter, og lad overkroppen bevæge sig naturligt med, mens du svinger med armene. Det giver en naturlig rotation i ryggen, hvilket er godt for både ryggen og dens muskler på både for og bagside (mave og ryg).

 

Godt fodtøj

Husk noget godt fodtøj, der støtter godt op om foden og samtidig giver plads til tæerne samt stødabsorberer. Det er også vigtigt, at foden kan bevæge sig i skoen – den må altså ikke være for stiv.

Gør fødderne klar til gang og løb
Uanset om du løbe eller gangtræner er det en fantastisk god investering at bruge lidt tid på fodtræning. Fodtræningen bør bruges som en del af grundtræningen til gang eller løb, men også som forberedelse lige før den konkrete tur.

Fødderne er fundamentet for resten af din krop. De betyder ekstremt meget i forhold til belastningen af resten af kroppen. Derfor skal foden være veltrænet, og det er den typisk ikke hos ret mange af os. Foden er decideret understimuleret, bliver brugt for lidt fx pga. stive og mærkeligt formede sko. Derudover går vi simpelthen for lidt på vores fødder til daglig, så leddene blive stive og musklerne svage. Bare en enkelt fod består af 26 knogler, 33 led og 24 muskler – det siger vist alt om betydningen af at træne dette!

Masser fødderne og lav lidt forskellige smidigheds og bevægeøvelser for foden, inden du starter din gå eller løbetur. Brug fx en nubret massagebold som et billigt og effektivt redskab til at vække foden med! Det betyder meget mere, end de fleste regner med.
 
Læs meget mere om fødder i vores populære e-Bog om fødderne, inklusiv gratis træningsprogram.

 

Bare fødder?

Vi er som mennesker skabt til at bevæge os rundt på bare fødder, men på disse breddegrader har vi ikke holdt denne evne ved lige. Var vi født i Afrika, var det noget helt andet. Afrikanske fødder er fx bredere og har en langt større hælpude. Deres fødder er simpelthen vant til at blive brugt, som de er designet til. Derfor er det for afrikaneren både naturligt og problemfrit at gå og løbe på bare fødder.

Skal vi skandinaver løbe på bare fødder? Ja, ifølge den nye trend, så skal vi. Der er sågar folk, der løber et helt maraton i bare fødder. Det skal være op til dig, om du vil prøve kræfter med barfodsløb, men vær opmærksom på, at det kræver en gradvis tilvænning. Det er også her ekstra vigtigt at træne foden, så den kan klare belastningen ved barfodsløb. Brug fx øvelserne i vores træningsprogram. 

Hvis du skulle få lyst til at bevæge dig ud på bare fødder, så skal du være klar over, at teknikken for løb på bare fødder er en helt anden end i sko. Fx sker landingen via forfoden og ikke hælen, som ved løb i sko. Derfor råder vi dig til at søge lidt viden og instruktion i, hvordan du bedst kommer i gang med at løbe på bare fødder. Men instinktivt har du teknikken i dig, den skal bare findes frem.

 

Barfodet derhjemme

Start med at tage skoene af derhjemme, og bevæg dig gradvist mere og mere rundt barfodet. På denne måde vænner foden sig stille og roligt til den forandrede belastning. Er det vintertid, så brug de skønne ToeSox, der fungerer som en handske til foden. De fås med dupper under foden, så du sikkert og behageligt kan bevæge dig rundt på næsten bare fødder derhjemme.

Som en hjælp til overgangen imellem gang og løb med og uden sko, kan du bruge specielle sko. Husk altid gradvist at ændre underlaget, så foden vænner sig til den forandrede belastning. Det er vigtigt, at mærke efter, og skifte underlag til dine fødder, så snart der opstår ømhed, irritation eller smerte.

God fornøjelse med din næste gå eller løbetur!

Læs mere i disse artikler

Fødderne er dine ekstra øjne!
07-07-2014

Fødderne er dine ekstra øjne!

Fødderne er dine ekstra øjne! Vores fødder, hænder og mund er de områder p&a...

Læs mere