Din indkøbskurv er tom.

Vil du have det bedre i din krop, både fysisk og mentalt?

Mandag d. 03 juni 2019 af Lotte Paarup
Vil du have det bedre i din krop, både fysisk og mentalt?

 

Fascia og proprioception

Så kan du ikke lukke øjnene for, hvor godt du mærker dig selv. Dvs hvor godt din hjerne sanser din krop. De fleste af os tænker ikke nærmere over, at vi faktisk kan leve i en krop, der enten har lukket ned for at mærke sig selv. Eller i en krop der har lukket ned for specifikke fysiske områder på kroppen. 

Dette er virkelig en kritisk situation, fordi din krop og hjerne vil være virkelig udfordret, og har svært ved at navigere, samt lettere ved at gå i ”fare-på-færde-mode”. Ikke noget du selv kan bestemme, det sker helt på automatikken. 

Men du kan selv bestemme, om du vil gøre noget ved det! Læs med her og forstå lidt mere om, hvorfor det er så vigtigt at tage vare på det at kunne sanse sin fysiske krop – og lær om fascia, det samme som bindevæv, og proprioception (findes ikke noget godt dansk ord for det).

Du kan også læse om fascia i forskellige indlæg her

 

Proprioception – hvad for noget?

Proprioception betyder på latin originalt ”to grasp ones´s self”.
En berømt neurolog Oliver Sacks beskrev det som ”den ubevidste sans, der giver os mulighed for at bevæge os normalt”.
Proprioception kaldes også den kinæstetiske sans, den ægte 6. sans.
Proprioception er en indre kommunikation, som foregår indeni din krop.


Få en hurtig oplevelse af proprioception

Luk øjnene og før din pegefinger mod din næse. Hvor godt gik det? Ramte du plet? Gør det samme med den anden hånds finger.

Det som fik dig til at navigere for at kunne ramme plet, var en indre kommunikation imellem din hjerne og dine bevægelser, du foretog en koordination. Denne koordination er afhængig af gode og klare beskeder fra din krop, om hvor den befinder sig, hvordan det føles, hvad som sker, temperatur, tryk, position mv. 

 

Nerverne er ansvarlige for god kommunikation

Nerverne er ansvarlige for proprioceptionen i din krop, mere præcist de såkaldte sensoriske nerver, som er indvævet i kroppens store netværk af fascia, bindevæv. 

De sensoriske nerver er også kaldet fasciale mechanoreceptorer. Fasciale da de i høj repræsentation er indvævet i det fasciale system.

 

Fascia er kroppens største sanseorgan (Schleipp 2011)

 

Der findes forskellige af disse fasciale mechanoreceptorer med følgende navn:

  • Muscle spindles
  • Golgi receptors
  • Pacini receptors
  • Ruffini receptors
  • Interstitial receptors

 

Du behøver IKKE kende de forskellige receptorers egenskaber. Men du skal vide, at de alle reagerer på forskellige stimuli. De har hver deres funktion, og er placeret forskellige steder i vævet. Heraf opstår deres forskellige roller for funktion og samarbejde med nervesystemet.

De forskellige receptorer står hver især for forskellige egenskaber, ligger forskellige steder og påvirkes forskelligt, de har altså forskellige roller. De påvirkes dermed også på forskellige stimuli, altså fx hvor hårdt, hvor hurtigt og i hvilken retning. 

 

Her får vi svaret på, hvorfor vi anbefaler at bruge forskellige bolde eller ruller til massage af bindevævet. Og der er ikke 1 rigtig måde at anvende det på. Der er ikke 1 rigtig bold eller rulle, eller 1 rigtig øvelse. VARIATION er vigtigt, både ift redskab, men også ift måden du anvender det på. 


Derudover er det vigtigt at stimulere gennem bevægelse. Bevægelse er også bare at gå og bruge kroppen til hverdagens gøremål. Dette er i sig selv essentielt for stimulering af fascia og proprioceptorer. Det betaler sig her at lære lidt om, hvordan du bruger kroppen godt. 

Også den bevægelse du får gennem mere specifikke øvelser er vigtig. Og her skal HELE KROPPEN tilgodeses. Glem tanken om at træne muskler, men tænk i bevægelser! Alle led, store som små skal bevæges, så tilgodeser du din proprioception. Husk også hænder og fødder. Det gode er, at du herved træner ALLE muskler også.

 

Det er nødvendigt ikke kun at lave statiske yoga stræk som eksempel. Der er også brug for at lave mere ballistiske øvelser, hvor stræk og bevægelse kombineres, og gerne i forskellige tempi og i mange forskellige retninger. Dette tilsammen stimulerer alle dine mechanoreceptorer og dit fascia væv mest optimalt.


Få en oplevelse af øget proprioception med denne korte øvelse:

  • Stryge din ene arm med den anden hånd, i lange strøg fra skulder til hånd på alle sider. Som om du skulle børste noget skidt af hele armen.
  • Efter et par minutter, stå eller sid og mærk forskellen på de to arme et øjeblik…
  • Hvordan oplever du dine arme, uden at du bevæger dem?
  • Prøv så at strække begge dine arme frem foran kroppen, måske er den ene blevet længere en den anden? 
  • Løft så begge arme op over hovedet, og læg mærke til, hvordan det føles at løfte armene? Og om de har forskellig bevægelighed

 

Har du gaffatape? Eller er du bare lidt sej?

Så spørgsmålet er, hvor godt mærker du dig selv? Har du områder med ”gaffatape”, hvor du er virkelig stiv og ufleksibel? Eller er du bare lidt sej hist og pist? Alle områder med gaffatape (brug som et billede) eller seje områder, er områder din hjerne og dinkrop sanser ekstremt dårligt. Der er meget nedsat og forstyrret sansning samt beskeder fra områdets receptorer. 

 

Nedlukning giver stress respons, øgede smerter og ringe muskelbrug

En sådan ”nedlukning” af et område er ikke hensigtsmæssigt for hverken smerter, bevægelser, styrke mv. Det er i høj grad heller ikke hensigtsmæssigt for din mentale tilstand, og kroppens evne til at navigere gennem stress og belastninger. Der er en tydelig sammenhæng mellem formindsket og forstyrret proprioception og smerter. 

Når din hjerne sanser et område ringe, er den let til at igangsætte en stress respons. Hjernen tænker helt primitivt fortalt ”fare-på-færde”, når et område er uvist. Det modsatte sker, når der kommer øget sansning af området, så kommer der ro og klarhed, og stress-responsen falder til ro. Dette er et meget vigtigt område for mange af vores kroppe i dag. Vi er fanget i cirkler af stress responser, som vi faktisk har en mulighed for at komme ud af, hvis vi bare kender redskaberne. Af med gaffatapen og du får en større ro i kroppen med det samme.

 

Sansning er også basis for at kunne bruge musklerne. Det er basis for at kunne koordinere samt udvikle styrke. En krop med meget gaffatape er altså virkelig udfordret, når den skal være stærk.


Interoception 

Sluttelig skal du kende begrebet interoception, også kaldet den syvende sans. Den kan defineres som bevidstheden om ens egen indre kropsfornemmelse - fornemmelse af kroppens egne indre signaler.
Det er et nyere felt, dvs at man taler om og er bevidst omkring dette. Interoception er et spændene område, når det handler om at forstå psykosomatiske problematikker og sygdomme. 

Forstyrret interoception ser ud til at hænge sammen med en række forskellige psykosomatiske problematikker. Herunder ift angst og depression ses en forbindelse til interoception. Overordnet kan vi kalde interoception for kropsbevidsthed. Jo bedre kropsbevidsthed og fornemmelse for din krops signaler, jo bedre fungerer kroppen, herunder hjerne og nervesystem, fysisk såvel som mentalt.

 

Afhængig af massage og bevægelighedsøvelser?

Den respons jeg har fået flest gange i arbejdet med massage og bevægeøvelser er: jeg bliver helt afhængig af det! Kan ikke undvære det! 

Det kan handle om mange ting. Men en vigtig faktor er, at når vi øger vores evne til at mærke kroppen, sker en række positive faktorer med det samme, se eksempler her:
 

  • Forbedrede bevægelser, gennem bedre sansning, dermed klar plads i hjernen til bedre koordination.
  • Færre spændinger, via forløsning af ”gaffatape”, samt skifte i nervesystemet.
  • Mindre stress, fordi hjernen mærker kroppen bedre, og dermed kan den slappe af, ingen ubekendte og det er ikke farligt.
  • Forbedret åndedræt, gennem større ro via skifte i nervesystemet, samt bedre plads i kroppen til åndedrættet.

 

Så nej, det er ikke noget, du bilder dig ind… det virker! Og der er forklaringer på, hvorfor det er så effektfuldt.

Læs mere i disse artikler

Din fascia-elastiske krop
26-05-2015

Din fascia-elastiske krop

Fascia, hvad er det? Fascia er betegnelsen for en masse væv i din krop, som findes omkring, imellem og ...

Læs mere
Arbejd med dit binde- og fasciavæv
08-02-2016

Arbejd med dit binde- og fasciavæv

Denne artikel om dit bindevæv og fasciavæv er oprindeligt bragt i magasinet iform. Du får vi...

Læs mere
Franklin fascia træning med elastik
07-05-2017

Franklin fascia træning med elastik

På dette videoklip kan du se et eksempel på, hvordan Franklin metoden arbejder med fascia og elast...

Læs mere
Lyt, se og lær mere om fascia og bindevæv
16-10-2017

Lyt, se og lær mere om fascia og bindevæv

På dette videoklip kan du lære lidt om det elastiske fascia væv, også kaldet bindev&ae...

Læs mere
5 min effektiv fascia release for lænden
02-01-2018

5 min effektiv fascia release for lænden

Her får du forklaret, hvordan du på 5 minutter kan løsne din hænd med dine hænd...

Læs mere