Din indkøbskurv er tom.

Din krop vil gerne fortælle dig noget

Søndag d. 22 maj 2022 af Lotte Paarup
Din krop vil gerne fortælle dig noget

Denne artikel med Lotte Paarup er bragt i Senior tillæg til Jyllands-posten den 12. maj 2022.

Angst og stress er ikke kun for unge mennesker og arbejdsnarkomaner. 

Det kan ligeså vel ramme dig, der er gået på pension og som egentlig ikke har travlt. Ja faktisk er det ikke unormalt, at kroppen reagerer, når du lægger arbejdslivet på hylden.

To år med corona og restriktioner. Og nu en krig i Europa, der har sendt energipriserne på himmelflugt. Der er ikke noget at sige til, hvis du har haft det lidt svært de seneste år. Spænder kæberne op, oplever du åndenød, nakkespændinger, trykken for brystet eller er du ekstra grådlabil, så er det nok fordi din krop prøver at fortælle dig noget. 

”Stress er ikke kun for unge mennesker. Det kan sagtens ramme dig, selv om børnene er fløjet fra reden, og du har mere tid til dig selv. Når du får ro på, bliver der ofte åbnet op for sluserne, og det kan komme til udtryk kropsligt. Din kropshukommelse er nemlig meget skarpere end din bevidste hukommelse,” siger Lotte Paarup, fysioterapeut, indehaver af aandedraettet.nu og forfatter til bogen Når kroppen siger fra – Tag kontakten igen.

 

Tal med kroppen - ikke kun hovedet

Når vi rammes af stress eller angst, griber vi ofte fat i de redskaber, der taler til vores hjerne. Men for at få hovedet til at fungere, skal vi have kroppen med, mener Lotte Paarup.
”Hos psykologen får du læsset af og lærer at forstå din situation. Det er godt, men hvis du skal have det bedre, skal du ned og arbejde med din krop og skabe forbindelse til den.

Når du er presset, tror kroppen, den er på flugt, og det er i den tilstand,  du fx kan opleve spændinger, vejrtrækningsproblemer og  højt blodtryk. Ved at arbejde med kroppen gennem sansning, bevægelse og åndedræt kan du lære at navigere i kroppens reaktioner og skabe balance i nervesystemet.”

 

Åndedrættet holder dig rask

Dit åndedræt er en superkraft. Først og fremmest holder det dig i live – sådan helt mekanisk – men det er også vigtigt at vide, at ilten giver brændstof til alle dine celler.
”90 procent af vores cellebrændstof kommer fra ilten, og åndedrættet er derfor afgørende for vores sundhed. Er der ubalance i vejrtrækningen, prioriterer kroppen at sende ilten derhen, hvor det er allermest nødvendigt, hvor de områder, som ikke er livsvigtige er i underskud – derfor bliver uhensigtsmæssig vejrtrækning altså på bekostning af din sundhed,” siger Lotte Paarup og tilføjer:

Som senior oplever du skavanker fra tid til anden, men med den rette åndedrætsteknik får du et redskab til at løsne spændinger og smertelindre kroppen gennem stræk og massage med din vejrtrækning.

 

Sådan kan du arbejde med din krop

Har du god kontakt til din krop, vil du både kunne forebygge og afhjælpe en række skavanker og stressreaktioner. En god søvnrytme og vejrtrækning er afgørende for dit helbred, men det er samtidigt vigtigt, at du får skabt en god relation til din krop og tilbringer kvalitetstid med den.
”Jeg vil anbefale, at du holder dig i gang med blide og nærværende træningsformer som yoga og pilates, hvor du også arbejder naturligt med åndedrættet og har fokus på bindevævet. Samtidig med at du mærker din krop gennem langsomme bevægelser og stræk, styrker du også din balance, som er særligt udfordret, når du når op i årene,” siger hun og slutter:

Øv dig også i at sanse og skabe jordforbindelse. Masserer du dine fødder hver dag, eller smider du skoene og går på græs, i sand eller på fliser, skaber du kontakt til underlaget og beroliger nervesystemet – og så er det virkelig effektivt og faktisk en meget rar måde at bruge tid på sig selv.

Herunder kan du se artiklens øvelser, som stammer fra bogen Når kroppen siger fra - Tag kontakten igen
(Længere nede kan du hente hele artiklen som pdf)

Læs mere i disse artikler

Få her 2 øvelser fra Lottes nye bog
01-11-2021

Få her 2 øvelser fra Lottes nye bog

Her får du 2 øvelser Lotte Paarups nyeste bog : Når kroppen siger fra - Tag kontakten igen Her ...

Læs mere