Din indkøbskurv er tom.

De Fem Tibetanere - Kilden til evig ungdom

Onsdag d. 29 august 2007 af Betiina Larsen
De Fem Tibetanere - Kilden til evig ungdom

Historien om De Fem Tibetanere

Øvelserne blev udtænkt for omkring 2000 år siden af tibetanske munke, som var på jagt efter kilden til evig ungdom.

Det var ifølge overleveringerne den britiske oberst Bradfort, der åbnede vestens øjne for riterne. Han havde længe været fascineret af legenden om de tibetanske munke, som tilsyneladende kunne holde sig evigt unge. Til sidst lykkedes det ham at få adgang til et kloster i Himalaya, hvor han hørte om
teorien bag øvelserne.

Munkene fortalte ham om kroppens chakraer, som er elektromagnetiske energimønstre, der består af lys, lyd og farvefrekvenser, der normalt ikke kan ses. De beskrives af dem, der kan se dem, som hvirvler eller spiraler udgående fra chakra-områdets centrum.

Chakraerne er placeret i nærheden af kroppens midtlinie, i energimæssig forbindelse med meridianer og kroppens organer. Hvis chakraerne frekvensmæssigt kommer indbyrdes ud af balance, hæmmer det livsenergien. En måde at genoprette balancen på, er at tilpasse de enkelte chakraer til en overordnet rytme.

Det er netop denne overordnede rytme, som De Fem Tibetanere fremmer. Oberst Bradfort bragte sin viden videre til forfatteren Peter Kelder, som i slutningen af 30´erne skrev bogen De Fem Tibetanere.

Over hele verden vinder de tibetanske øvelser frem, og de er imponerende. Jeg mener ikke blot, at De Fem Tibetanere er fysiske øvelser. Jeg tror, at de i sin tid blev skabt for at hjælpe mennesker med at skabe balance mellem krop og sind. Det vil du mærke, når du kommer i gang med øvelserne og har brugt dem et stykke tid. Du får en dyb følelse af velvære i hele kroppen efter at have lavet øvelserne og du vil savne dem, hvis du en dag kommer til at springe over. Det sker heldigvis sjældnere jo længere tid, du har lavet dem. Øvelserne er med til fremme en sund vane, som alle vil have gavn af.

 

Alle kan lære at udføre øvelserne

Det lyder måske mystisk, at fem enkle yogaøvelser, udtænkt af tibetanske munke, kan holde dig ung, rask og gi’ masser af energi. Øvelserne er så enkle, at hvis du giver dem tiden, kan de fleste mennesker - uanset alder og fysisk form - lære at udføre De Fem Tibetanere og derved opnå en positiv virkning på helbredet. De kræver ikke meget plads eller særligt udstyr, og det behøver ikke at tage mere end et kvarter om dagen, at udføre øvelserne. De Fem Tibetanere passer med andre ord perfekt til vores fortravlede livsstil - eller ”riter” som de også kaldes.

Disse særlige øvelser er også blevet meget populære både i USA og Europa, hvor tusinder af mennesker laver øvelserne hver dag. De der har taget øvelserne til sig fortæller, at de fx har fået meget mere energi, og at deres små skavanker er mere eller mindre forsvundet. Flere hospitaler i Europa og USA bruger faktisk ”riterne” ved genoptræning og rekreation.

 

Hvor mange gange og hvordan?

Lav De Fem Tibetanere en gang om dagen - fx om morgenen når du står op, eller om aftenen inden du går i seng. Nogle mennesker sover godt oven på øvelserne, mens andre bliver for friske til at sove. Du skal derfor selv finde ud af, hvad der passer dig bedst.

De gamle forskrifter siger, at de fem øvelser skal gentages 21 gange hver dag. Det er bedre at lave 3 gentagelser end slet ikke, hvis du en dag har lyst til at springe over, eller ikke har tid til at lave alle øvelser en dag. 3 gentagelser af tibetanerne tager mindre end fem minutter. I begyndelsen skal du ikke regne med, at du kan lave alle 21 gentagelser af hver øvelse. Det bør du heller ikke gøre i starten, da øvelserne kan fremme udrensning af giftstoffer fra kroppen og deraf følgende udrensningssymptomer.

Start med at lave 3 gentagelser af hver øvelse og trap så langsomt op med 2 hver uge, så du når op til 21 gentagelser i løbet af et par måneder. Find dit eget tempo til hver af øvelserne - det handler ikke om at kunne gøre dem hurtigt, men om at føle dig godt tilpas med øvelserne. Selvom du er i god fysisk form, skal du kun gentage øvelserne det foreskrevne antal gange.

Når du først er begyndt, vil du måske opleve, at din urin får en mørkere farve eller en anden lugt. Du vil måske opleve, at din sved lugter anderledes, du kan få lettere infektioner i de øvre luftveje, og ømme led og muskler er heller ikke ualmindeligt. Alle disse symptomer er helt normale, midlertidige og ligefrem ønskværdige. Det er tegn på, at de giftstoffer og andre former for forurening, som findes i kroppen udskilles fra organer, led og slimhinder. Du skal selvfølgelig henvende dig til din behandler, hvis du føler, det kan skyldes andre ting. Er du derimod sikker på, at symptomerne skyldes afgiftningsprocessen, så giv dem en uge til at gå over og lad være med at tage medicin. Drik mere vand end normalt, så organismen bliver skyllet godt igennem.

 

1. Tibetaner/Rite

Her får du en forsmag med beskrivelsen af den 1. Tibetaner.

Stå med armene ud til siden vandret med gulvet og håndfladerne nedad og sænk begge skuldre. Snur rundt om dig selv i urets retning 21 gange, begynd og slut langsomt. Træk vejret langsomt og regelmæssigt, mens du drejer. Det kan godt gøre dig svimmel, så hold en pause, hvis det sker. Du kan genvinde balancen igen ved gradvist at sætte farten ned. Når du er færdig, stå med let adskilte fødder og før håndfladerne sammen ud for brystkassen, og se på tommelfingrene.