Skoven er et genialt sted at træne din balance. Underlaget er ujævnt og hele tiden uforudsigeligt. Det er tilmed sjovt at træne i skoven – der opstår et moment af sjov og leg. Tag sammen et par stykker i skoven, og gør øvelserne til en konkurrence. Tag familien med – alle kan deltage!
Udenfor i skoven venter altid liflige dufte og stærke sanseindtryk, men også den bedste balancetræningsbane, du kan finde. Ved at lege på træstammer, klatre i træer og springe fra sten til sten i søen, kan du få den stærkeste kropsbalance, du kan tænke dig.
Her får du 6 balanceøvelser, der gør underværker for formen, og booster din balance fra top til tå.
1 – Træstammen
Sådan gør du
Skoven er fuld af træstammer. Så start med at finde en træstamme, som du kan stå på. Stil dig på stammen med fødderne i hoftebreddes afstand – find balancen – og bøj i benene som i en ganske almindelig benbøjning. Bøj så langt du kan uden at komme helt i ned i hug. Hold ryggen ret og tæerne i retning af tåspidserne. Forestil dig, at du skal sætte dig på en stol. Stræk op igen og fortsæt til du ikke kan mere. Hvis du mister balancen, så start forfra igen og bliv ved til musklerne er trætte.
Når du er klar til yderligere udfordring, kan du lave øvelsen på 1 ben ad gangen. Vær opmærksom på, at sværhedsgraden med både 1 og 2 ben afhænger af stammens størrelse, hvor rund den er, og hvordan underlaget er. Skift imellem en masse forskellige stammer – det udfordrer din balancen og musklerne mest. Hvis du er lige på nippet til at kunne udføre øvelsen på 1 ben, men har brug for lidt støtte, så brug en kæp at støtte dig ti – dem er der også masser af.
Effekt
Denne øvelse er genial for ben og balder. Derudover træner du naturligvis balancen.
Her skal du passe på
Du skal være opmærksom på, at træstammen ikke ligger et sted, hvor den ikke kan skride væk under dig.
2 – Spring over bækken
Sådan gør du
Gå videre til du finder en lille bæk. Den skal være så smal, at du kan hoppe over den. Stil dig med siden til bækken. Sæt af og spring over bækken med det ene ben først, så du netop lander på 1 ben. Land og bøj lidt ned i knæet, hold stillingen et øjeblik, inden du sætter af, og lander med det andet ben på den anden side af bækken igen. Fortsæt sådan henover bækken imens du bevæger dig fremad, hvis terrænet tillader det – indtil du er træt.
Effekt
I denne øvelse træner du både din springkraft og evnen til at balancere og stabilisere ved en hurtig bevægelse – ved landingen på 1 ben.
Her skal du passe på
Du lige sørge for, at checke terrænet ud, så der ikke kommer ubehagelige overraskelser, der i værste fald kan føre til en forstuvning. Vær også opmærksom på, at du ikke vrider i knæene – tænk på at holde knæ og tåspidser i samme retning.
Gør kun øvelsen i det tempo, du kan være med til, men husk at lande og holde en kort pause, hvor du står stille på det ene ben, inden du springer over på det næste. På den måde har du mulighed for, at kaste et blik på næste landing, og tage bestik af underlaget.
3 – Klatre i træ
Sådan gør du
Nu skal du finde barnet frem i dig – også selvom du er kvinde, og måske aldrig har været den store klatre ekspert. Udsøg dig et træ, som du ser en mulighed for at klatre op i. Og så er det bare at gå i gang! Prøv en masse træer, du finder måske ikke det gode klatretræ lige med det samme.
Effekt
At klatre giver masser af balance til hele kroppen – masser af stabilitet til alle led. Maven kommer også på arbejde – du skal i hvert fald huske at aktivere den, da det vil give dig flere kræfter og bedre balance i hele kroppen.
Her skal du passe på
Du skal naturligvis passe på ikke at falde ned. Koncentrer dig og tag ikke større chancer, end du mener at kunne klare.
4 – Løb på bakke
Sådan gør du
Skoven har helt sikkert en bakke eller to – gå derhen og gør dig klar til at få pulsen op, for det gælder bakkeløb. Øvelsen er meget enkel – du skal løbe op af bakken, og ned igen. Hold en kort pause for foden af bakken, før du tager næste tur. Start stille og roligt, og skru tempoet lidt op for hver ny tur, du tager – for til sidst at spurte at hvad du kan.
Effekt
Skovens underlag og bakken giver super god balance og stabilitetstræning både op og ned. Og så træner du tilmed konditionen i denne øvelse – så bare gi´ den gas! Jo stejlere bakke, desto større udfordring.
Her skal du passe på
Det er en god ide at teste bakken ved at gå op og ned en tur først. Den kan være glat, og du kan glide og falde.
5 – Jorden er giftig
Sådan gør du
Jorden er giftig er en øvelse de fleste af os kender fra barn - den tager vi nu ud i skoven. Det er meget enkelt: du skal bevæge dig fra træstamme til træstamme, til sten, til bænk og hvad du ellers møder, som ikke er den bare jord. Du er måske nødt til at lave dine egne regler afhængig af skovens muligheder. Bevæg dig så langt som muligt uden at røre jorden.
Effekt
Øvelsen træner din balance og evne til at balancere på forskelligt underlag, hvor kroppen skal tilpasse sig en ny stilling og justere i forhold til denne hele tiden.
Her skal du passe på
Brug dine øjne og din opmærksomhed – og vær parat til uforudsete ting. Gode sko er et must i denne såvel som i alle andre øvelser. Og spænd dine mavemuskler – de hjælper dig på alle ledder og kanter.
6 – Samleren og springeren
Sådan gør du
I den sidste øvelse skal du finde en sten eller noget andet, som du kan kaste med. Kast stenen et stykke frem foran dig, sæt af på begge ben og spring nu så tæt som muligt på stenen – land på det ene ben. Bliv stående på 1 ben og saml stenen op ved at bukke dig ned, imens du fortsat står på 1 ben og holder balancen uden at røre jorden med det andet ben. Kast stenen igen, spring frem på det andet ben, saml stenen op og fortsæt fremad sådan – lige til du ikke kan mere. Prøv dig frem, og se hvor langt du kan kaste – du skal kaste stenen så langt, at du bliver udfordret maksimalt hver eneste gang.
Effekt
I denne øvelse bruger du både din sprængkraft, evnen til at sætte af og lande på ujævnt underlag – samt din balance på 1 ben og din adræthed. Denne øvelse er super sjov at lave som en konkurrence med en anden person, hvor I konkurrerer om, hvem som kommer først frem til målet.
Her skal du passe på
Du skal igen være opmærksom og bruge dine øjne, så du tager bestik af situationen og underlaget, inden du hopper.
Brug din fantasi!
Brug din fantasi i skoven. Du kan helt sikkert selv finde på mange spændende øvelser. Brug skovens miljø så meget som overhovedet muligt. Ser du en bænk, så tænk på, hvad du kunne finde på at bruge den til. Brug grenene og bladene på træerne, brug træstubben, brug hvad du finder på din vej. Men husk altid at stoppe, når du er træt. Risikoen for skader bliver stor, og du får ikke noget ud af anstrengelserne.