Din indkøbskurv er tom.

5 åndedrætsteknikker til det varme gus og det kolde gys

Fredag d. 10 januar 2025 af Lotte Paarup

Sådan håndterer du saunagusens intense varme og det iskolde gys med enkle vejrtrækninger, der skaber ro i både krop og sind. Se videoen med Lotte Paarup, der deler ud af sine bedste tips.

Lotte Paarup i det kolde havvand

Jeg, Lotte Paarup, har længe nydt den frihed, nærvær og velvære, jeg får af en god saunagus – og ikke mindst den vekslen mellem den varme sauna og det kolde vand. Det gør mig ganske enkelt godt på en måde, jeg ikke oplever andre steder. Det giver mig et ægte og dybt frikvarter for krop og sind.

Næsten hver gang jeg sidder i saunaen, får jeg lyst til at dele nogle enkle redskaber, der tager udgangspunkt i det bevidste åndedræt. For det er netop dét, der er nøglen til at håndtere de ekstreme temperaturer. Og det samme  gælder for det kolde vand, om du dypper dig i havet eller en balje.

Nedenfor får du en video af mine 5 simple teknikker, så du kan lære at bruge dit åndedræt, din vejrtrækning til at skabe ro i krop og hjerne og komme trygt igennem den varme gus og det kolde gys. 

 

 

Åndedrætsteknik nr. 1: Ånd så langsomt du kan gennem næsen

Prøv at ånde gennem næsen uden at følge en bestemt tælling. Tempoet skal passe til dig, og gør det så langsomt du kan. Det handler i høj grad om din egen tolerance for CO2, som kan variere fra person til person.

Hvis varmen i saunaen er meget intens, kan du eventuelt holde hænderne foran næsen nogle åndedrag for at bevare den rolige næseånding.

 

Åndedrætsteknik nr. 2: Kombinér næse og mund, når næseåndingen bliver for svær

Hvis du alligevel oplever, at luften bliver for varm, eller at næseåndingen er for udfordrende, så skift til indånding gennem næsen og udånding gennem munden.

Når du ånder ud gennem munden, kan du gøre det med let åbne læber, så luften siver langsomt ud. Du kan også lade underkæben slappe helt af og slippe luften med et befriende suk.

 

Åndedrætsteknik nr. 3: Brug lyd, når det bliver svært

Når varmen eller kulden bliver intens, kan det være gavnligt at sætte lyd på din udånding. Det hjælper kroppen med at give slip på spændingerne.

Lav en høj lyd eller et brøl på udåndingen, så du virkelig slipper luften. Eller brum stille gennem næsen ved hver udånding (små brummelyde), så du giver dig selv tid til at slippe luften i et roligt tempo (se eventuelt videoen ovenfor).

 

Åndedrætsteknik nr. 4: Fokuser på at blive færdig med din udånding

Når vi er pressede, har vi en tendens til at lave såkaldt hyperventilering – hurtigt, overfladisk og gennem munden. Det fører nemt til for meget indåndingsfokus, hvor vi glemmer at give os tid til en fuld udånding. En ubalance mellem ilt og kuldioxid gør det sværere for kroppen at falde til ro, og hjernen vil tolke situationen som mere truende.

Brug i stedet din opmærksomhed på at udånde helt, så trusselsbarometeret i kroppen falder, og du lettere kan være til stede i den varme eller kolde oplevelse.

 

Åndedrætsteknik nr. 5: Tilføj blid banken på brystbenet

Sammen med dine åndedrag kan du tappe ganske blidt med fingerspidserne på dit brystben i 5-10 sekunder. Denne lette stimulering beroliger hjernen og nervesystemet. Du sænker dermed trusselsbarometeret og hjælper dig selv til bedre at håndtere det, du står i her og nu – hvad enten det er varme eller kulde.

 

Åndedrætsteknik nr. 6: Tænk på maven som en 3D-tønde

Sørg for ikke kun at bevæge forsiden af maven, når du trækker vejret. Forestil dig, at du er en rund tønde, der har både forside, bagside, sider og bund. Lad alle sider udvide og slippe igen i takt med dine åndedrag. Dette 3-dimensionelle fokus kan være særligt effektivt til at åbne åndedrættet og give mere ro. Især i en glohed sauna eller det kolde vand.

 

Ekstra bonus-tip: “Kattekløer” til iskolde fingre

Har du prøvet, at fingrene reagerer kraftigt i det kolde vand? Så kan du bruge teknikken “kattekløer,” som jeg har fra min kollega, neurologisk kiropraktor Lene Munck. Er du i dybt vand, kan du træde vande med fødderne, mens du laver øvelsen (eller blot stå med hænderne lige under eller over vandets overflade). Forestil dig, at du laver små “kattekløer” med hænderne, hvor du skiftevis krummer og strækker fingrene i et roligt tempo. Se eventuelt videoen for at få en bedre forklaring.

Denne øvelse hjælper med at stimulere blodcirkulationen i fingrene, så du kan mindske ubehaget og blive i det kolde vand en anelse længere.

 

Tak for din tillid!

Jeg håber, at du nu er endnu mere nysgerrig på åndedrættets kraft, og at du vil eksperimentere med dine egne åndedrag næste gang, du hopper i saunaen eller det iskolde vand. 

God fornøjelse!

 

Her kan du se, hvordan Rikke og hendes mand nyder kolde gys max!

Læs mere i disse artikler

Dine vigtige ribben
23-12-2024

Dine vigtige ribben

  Hvorfor tage sig af sine ribben? Rigtig mange har vor...

Læs mere
Går du og holder vejret, ligesom Charlotte?
09-09-2024

Går du og holder vejret, ligesom Charlotte?

Et menneske kan klare sig uden mad i tre måneder, uden vand i tre dage, men kun i tre minutter uden ilt....

Læs mere
Find kraften i din stemme gennem dit åndedræt
15-12-2024

Find kraften i din stemme gennem dit åndedræt

Åndedrætsterapeut Lotte Paarup fortæller om hendes oplevelser i workshoppen “Brug &ari...

Læs mere
Kig med ind i Skolen for Åndedræt